Jednotlivci s dominantnou Kaphou by sa pri
výbere svojho jedálnička mali zamerať na horké, štipľavé a trpké chute. Jedlo
by malo byť teplé, ľahké, suché so štipľavými koreninami. Na druhej strane by
však mali vypustiť jedlá, ktoré spôsobujú zahlieňovanie. Hlavne na jar, kedy sa
Kapha dostáva veľmi ľahko do zvýšenej nerovnováhy.
Ovocie: väčšina trpkého ovocia je vhodná, ako sú
jabĺčka, marhule, rôzne maliny, broskyne, hrozienka atď.
Zelenina: najlepšia je horkej a štipľavej chute ako je
napríklad artičok, brokolica, červená repa, zeler a rôzna zelená listová
zelenina.
Obilniny: jačmeň, proso, raž, pohánka a ovos sú
vhodné.
Strukoviny: šošovica, mung fazuľa, cícer, adzuki (drobná,
okrúhla,tmavočervená fazuľa), sušený hrach, mesačná fazuľa, atď.
Mliečne výrobky: tvaroh, kozí syr a rozriedený jogurt v malom
množstve.
Oriešky: iba charoli (drobné, bledo hnedé oriešky s
tmavo hnedými škvrnami vo veľkosti šošovice pochádzajúce z Indie)
Semienka: slnečnicové, chia, a ľanové len v malom
množstve.
Oleje: canola, sezamový, ghee, a slnečnicový sú pre
túto skupinu ľudí najlepšie.
Sladidlá: použite koncentrované ovocné dzúsy a med (iba
v surovom stave).
Bylinky a koreniny:
Podpora trávenia: štipľavé korenia ako je
čierne korenie, cayenská paprika, suchý zázvor, horčicové semienka, klinčeky a
škorica, ktoré zrýchľujú trávenie.
Pravidelné vyprázdňovanie: trpké preháňadlá
ako je aloe, kôra/cascara sagrada (kôra stromu rastúceho v severnej a južnej
Amerike, ktorý sa použiva ako preháňadlo), rebarbora, senna (prírodné
preháňadlo).
Posilnenie energie: štipľavé a horké toniká
ako je cesnak, dlhá paprika, škorica, šafran, zázvor, myrha a gel z aloe vera.
Myseľ: stimulujúce a mierne očistné bylinky
ako sú gotu kola, bazalka, myrha, šalvia, nové korenie, skullcap a čistec
lekársky (betony).