Thursday 16 January 2020

Potraviny a bylinkové doplnky na dosiahnutie harmonizácie Kaphy



Jednotlivci s dominantnou Kaphou by sa pri výbere svojho jedálnička mali zamerať na horké, štipľavé a trpké chute. Jedlo by malo byť teplé, ľahké, suché so štipľavými koreninami. Na druhej strane by však mali vypustiť jedlá, ktoré spôsobujú zahlieňovanie. Hlavne na jar, kedy sa Kapha dostáva veľmi ľahko do zvýšenej nerovnováhy.

Ovocie: väčšina trpkého ovocia je vhodná, ako sú jabĺčka, marhule, rôzne maliny, broskyne, hrozienka atď.
Zelenina: najlepšia je horkej a štipľavej chute ako je napríklad artičok, brokolica, červená repa, zeler a rôzna zelená listová zelenina.
Obilniny: jačmeň, proso, raž, pohánka a ovos sú vhodné.
Strukoviny: šošovica, mung fazuľa, cícer, adzuki (drobná, okrúhla,tmavočervená fazuľa), sušený hrach, mesačná fazuľa, atď.
Mliečne výrobky: tvaroh, kozí syr a rozriedený jogurt v malom množstve.
Oriešky: iba charoli (drobné, bledo hnedé oriešky s tmavo hnedými škvrnami vo veľkosti šošovice pochádzajúce z Indie)
Semienka: slnečnicové, chia, a ľanové len v malom množstve.

Oleje: canola, sezamový, ghee, a slnečnicový sú pre túto skupinu ľudí najlepšie.
Sladidlá: použite koncentrované ovocné dzúsy a med (iba v surovom stave).
Bylinky a koreniny:
Podpora trávenia: štipľavé korenia ako je čierne korenie, cayenská paprika, suchý zázvor, horčicové semienka, klinčeky a škorica, ktoré zrýchľujú trávenie.
Pravidelné vyprázdňovanie: trpké preháňadlá ako je aloe, kôra/cascara sagrada (kôra stromu rastúceho v severnej a južnej Amerike, ktorý sa použiva ako preháňadlo), rebarbora, senna (prírodné preháňadlo).
Posilnenie energie: štipľavé a horké toniká ako je cesnak, dlhá paprika, škorica, šafran, zázvor, myrha a gel z aloe vera.
Myseľ: stimulujúce a mierne očistné bylinky ako sú gotu kola, bazalka, myrha, šalvia, nové korenie, skullcap a čistec lekársky (betony).