Thursday 16 January 2020

Potraviny a bylinkové doplnky na dosiahnutie harmonizácie Pitty



Jedlá sladkej, horkej a trpkej chute by mali prevládať v jedálničku ľudí s dominantnou Pittou. Jedlo by malo byť studené, výdatné a suché, bez štipľavých korenín. Surová strava a čerstvo odšťavené džúsy sú pre tento typ ľudí vynikajúce. Vodu pite studenú (nie však s ľadom). Pitie čajov by malo byť striedme, káva a alkoholické nápoje je najlepšie úplne vynechať.

Čerstvé ovocie: všetky najsladšie ovocia (ako sú sladké jabĺčka, ďatle, figy, kokos, hrušky, atď) sú vhodné, na rozdiel od kyslého ovocia (ako sú marhule, maliny, hrozno, ananás, atď) pre túto skupinu ľudí nie sú vhodné.
Zelenina: najlepšia je zelenina sladkej a horkej chute. Ako napríklad artičok, špargľa, brokolica, červená repa, uhorky, kel a cuketa.
Obilniny: vo všeobecnosti obilniny nie sú problémom pre túto skupinu ľudí, pokým netvoria väčšinu ich potravy. Medzi najvhodnejšie druhy obilnín patrí jačmeň, ovos, ryža, špalda, atď.
Strukoviny: všetky druhy strukovín by mali byť pre týchto ľudí stráviteľné.
Mliečne výrobky: väčšina nesolených mliečných výrobkov.  Bio je fajn, nie však vo veľkom množstve. Jogurt by mal byť zriedený, syr by mal byť mäkký.
Oriešky: kokosový orech, a mandle vopred namočené a ošúpané, len v malom množstve.
Semienka: ľanové semienka, pukance, dyňové a slnečnicové semienka v malom množstve.
Oleje: slnečnicový, ghee, canola, olivový, sojový, ľanový, prvosienkový a olej z vlašských orechov sú vhodné v uvedenom poradí.
Sladidlá: väčšina sladidiel je vhodných v malom množstve, okrem medu, bieleho cukru, palmového cukoru a melasy.
Bylinky a koreniny:
Podpora trávenia: horké kvapky na trávenie ako aloe, horec, a dráč, chladivé alebo mierne koreniny ako sú fenikel, kurkuma, koriander, rasca a mäta.
Pravidelné vyprázdňovanie: horké preháňadlo (aloe, cascara sagrada – prírodné preháňadlo z kôry stromu Americká krušina jelšová, rebarbora a sena), mierne preháňadlá (mlieko, ghee a ruža), sypané preháňadlá (psyllium).
Posilnenie energie: ukľudňujúce a chladiace toniká ako sú shatavari, šafran, aloe vera želatína, kozinec sladkolistý (licorice), marshmallow, púpavový koreň, lopúch, rehmannia (Čínsky faxglove).
Myseľ: ukľudňujúce a chladiace bylinky, ako sú gotu kola, santal, ruža, lotosové semiačká, skullcap, múčenka jedlá, chryzantéma, ibišek.