Monday 22 February 2021

Koreninová zmes na harmonizáciu tvojej dóše

 


Naše telo môže byť oslabené vekom, surovou klímou, chorobou alebo zlým životným štýlom. Je skoro neuveriteľné ako použitie korenín ( môžeme nájsť v Siddha spisoch) dodá liečivú schopnosť na zvýšenie zdravia a dlhovekosti.

 

 

Tento recept sa volá Amukkura Churnam, recept ktorý adresuje 6 chutí ako spôsob harmonizácie ktorej koľvek dóši. Táto zmes takisto lieči koliku, štikútanie, chlorózu (anémiu), reumatické choroby, nespavosť, prílišné vnútorné teplo, spermatoria (uvoľnenie spermií mimo ejakulácie a je problémom v urogenitálnej oblasti). Taktiež uvoľňuje stres a posilňuje nervovú sústavu. Ak je váš organizmus  dostatočne silný, táto zmes slúži u mužov ako afrodiziakum.

Ingrediencie:

10g klinčekov

20g sušených škoricových púčikov

40g kardamonových semien

80g čierneho korenia

160g dlhej papriky (thippli)

320g zázvorového prášku

640g ashwagandha

1280g trstinového cukru bio

 

Postup: najprv opraž dlhú papriku, a na prášok pomel koreniny. Osobitne pomel na prášok trstinový cukor (ak nie je v práškovej forme). Nakoniec spolu zmiešaj cukor, rozomleté koreniny a ashwagandhu. Uskladni v sklenenej nádobe.

Použitie: Na stimuláciu a harmonizáciu vata dóše

Zmiešaj 1 – 2 malé lyžičky zmesi s jednou veľkou lyžicou sezamovéo oleja bio. Užívaj ráno a večer na prázdny žalúdok. Môže byť užité hodinu pred jedlom alebo 3 hodiny po jedle. Ber 11, 22, 33 alebo 45 dní (podľa druhu príznakov nerovnováhy)


Na stimuláciu a harmonizáciu pitta dóše použi 2 veľké lyžice ghee namiesto sezamového oleja.              

Na stimuláciu a harmonizáciu kapha dóše použi 1 ½ malej lyžičky medu namiesto sezamového oleja alebo ghee.