Sunday 21 March 2021

Kitchari (čítaj kičarí), jedlo bohov

 


Dokonalosť tohto jedla cez jeho výživnú hodnotu a liečivé účinky cez  kombináciu mung fazule s ryžou bolo známe svätcom, jogýnom a ľuďom ktorí mali záujem posilniť a detoxikovať ich telo a myseľ.

Mung fazuľa je výborným zdrojom bielkovín. 100g mung fazule obsahuje okolo 7g bielkovín. Táto fazuľa je tiež bohatá na draslík, fosfor, kyselina listová, vápnik a vitamin A.

 

Polievka Kitchari yhovuje všetkým dóšam.

Ingrediencie:

½ pohára mung fazule (1 pohár = 250ml)

¼ pohára ryže basmati

1 malá lyžička čiernych horčičných semien

2 veľké lyžice nakrájaného póru

2 bobkové listy

1 malá lyžička koriandru

1 malá lyžička cumínu

1 malá lyžička fenyklu

½ malá lyžička kurkuma

¼ malej lyžičky soli

1 palička chaluhy

1liter vody

2 veľké lyžice ghee alebo olivového oleja

1 malá lyžička čerstvo nastrúhaného  zázvoru

3 poháre nakrájanej zelenuny (mrkva, kel, dyňa, atď)

Mung fazuľu nechaj namočenú 2 hodiny. Potom dobre poumývaj fazuľu a ryžu. Daj variť ¾ litra vody a keď začne voda vrieť pridaj do nej umytú mung fazuľu, ryžu a palička chaluhy a spolu povar. Keď je fazuľa do poli mäkká pridaj soľ, nasekanú surovú zeleninu a vodu podľa potreby.

Na panvičke zohrej ghee alebo olivový olej a pridaj pór, čerstvý závor, a horčičné semená. Keď horčičné semená začnú praskať pridaj ostatné korenia. Pridaj lyžicu polievky do korenín a dobre pomiešaj. Všetky korenia pridaj do polievky a asi 2 minuty povar. Tanier polievky môžeš ešte okrášliť s čerstvým koriandrom, nastrúhaným kokosom, alebo čerstvo nastrúhaným zázvorom podľa msvojej dóše.

Dobrú chuť!