Dokonalosť tohto jedla cez jeho výživnú hodnotu a liečivé účinky cez kombináciu mung fazule s ryžou bolo známe svätcom, jogýnom a ľuďom ktorí mali záujem posilniť a detoxikovať ich telo a myseľ.
Mung fazuľa je výborným zdrojom bielkovín. 100g mung fazule obsahuje okolo 7g bielkovín. Táto fazuľa je tiež bohatá na draslík, fosfor, kyselina listová, vápnik a vitamin A.
Polievka Kitchari yhovuje všetkým dóšam.
Ingrediencie:
½ pohára mung fazule (1 pohár = 250ml)
¼ pohára ryže basmati
1 malá lyžička čiernych horčičných semien
2 veľké lyžice nakrájaného póru
2 bobkové listy
1 malá lyžička koriandru
1 malá lyžička cumínu
1 malá lyžička fenyklu
½ malá lyžička kurkuma
¼ malej lyžičky soli
1 palička chaluhy
1liter vody
2 veľké lyžice ghee alebo olivového oleja
1 malá lyžička čerstvo nastrúhaného zázvoru
3 poháre nakrájanej zelenuny (mrkva, kel, dyňa, atď)
Mung fazuľu nechaj namočenú 2 hodiny. Potom dobre poumývaj fazuľu a ryžu. Daj variť ¾ litra vody a keď začne voda vrieť pridaj do nej umytú mung fazuľu, ryžu a palička chaluhy a spolu povar. Keď je fazuľa do poli mäkká pridaj soľ, nasekanú surovú zeleninu a vodu podľa potreby.
Na panvičke zohrej ghee alebo olivový olej a pridaj pór, čerstvý závor, a horčičné semená. Keď horčičné semená začnú praskať pridaj ostatné korenia. Pridaj lyžicu polievky do korenín a dobre pomiešaj. Všetky korenia pridaj do polievky a asi 2 minuty povar. Tanier polievky môžeš ešte okrášliť s čerstvým koriandrom, nastrúhaným kokosom, alebo čerstvo nastrúhaným zázvorom podľa msvojej dóše.
Dobrú chuť!