Sunday 21 March 2021

Jarná detoxikačná dieta (15 dní)

 


Príprava na detoxikáciu

      1. Dodržujte detoxikačnú dietu

 Vyhnite sa potravinám ktoré produkujú “ama”. Vo všeobecnosti sa vyhnite jedlám ako sú; zvyšky jedál a neživé jedlá ako sú mrazené potraviny, v konzervách a polotovary. Nepite kávu, alkohol, nefajčite, neužívajte drogy, nejedzte cukor, bielkoviny, múčné a mliečne jedlá. 

 

Urobí to vašu detoxikáciu ľahšiu a dokonalejšiu. Tak isto sa vyhnite jedlám ktoré vytvárajú “garvisha” ako sú potraviny ktoré nie sú bio, jedlá do ktorých sú pridané chemikálie. Vyhnite sa paradajkám, zemiakom, paprike a baklažánom.

  1. Jedzte jedlá ktoré redukujú “amu”

Uprednostnite vegetariansku stravu ktorá je ľahšia, varená, teplá a ľahko stravitelná. Vyhni sa ťažkým mliečnym jedlám ako sú syry, jogurty (lassi je stale vhodné) vyprážané a mastné jedlá, všetky druhy surovej potraviny, ťažké zákusky a jedlá s bielym cukrom a medom lebo toto sú jedlá ťažšie stravitelné a vytvárajú “amu”. Vyhni sa chlebom v ktorých sú kvasnice, a suchým chlebom ako sú keksy. Ideálne sú čerstvo uvarené polievky, kaša zo šošovice a mung fazule, bio zelenina uvarená s koreninami a čerstvo upečené obilniny.

Pridajte si do vášho jedálnička určité ovocie, zeleninu a korenia ktoré sú veľmi nápomocné počas detoxikácie.

Ovocie: varené slivky, figy, jablká, hrušky, ananas a papája.

Zelenina: varené zelené listy, kapusta a ružičkový kel.

Obilniny: mrlík (quinoa), jačmeň, ryža a kanji(ryžová voda).

Korenia: zázvor, kurkuma, coriander, fenykel. Tieto korenia otvárajú priechody a podporujú tok toxínov z pokožky, močovýh ciest, hrubého čreva a pečienky.

3. Vyberte si potraviny ktoré sú vhodné pre tvoj konšitučný typ.

4. Pite počas dňa dostatočné množstvo horúcej vody.

Týmto spôsobom sa cez močové cesty vyplavujú z tela toxíny. Alebo pite detoxikačné bylinkové vody.







 

Bylinky, ako doplnok ku 10 dňovému detoxikačnému čisteniu

 


Najprv vám predstavím zopár korenín, ktoré by mali byť bezprostrednou časťou vášho čistenia.

Avipatikar

Avipatikar je výborným Ajurvedickým bylinkovým prostriedkom na detoxikaciu. Skôr ako si pripravíte avipatikár podľa nižšie udaného receptu presvedčte sa či je sladký.  Niektoré druhy avipatikaru sú už zmiešané s cukrom alebo iným sladidlom. Preto ho ochutnajte skôr ako doňho pridáte sladidlo.

Zmiešaj: 8 malých lyžičiek avipatikaru

               8 malých lyžičiek surového cukru(môžeš nahradiť s guavou, xylitolom alebo steviou)      

               8 malých lyžičiek ghee

Daj si: prvý deň 1 ½ malej lyžičky tejto zmesy

            druhý deň 1 malú lyžičku

            tretí deň 1 ½ malej lyžičky

            štvrtý deň 2 malé lyžičky

            piaty deň 2 ½ malej lyžičky

            šiesty deň 2 malé lyžičky

            siedmy deň 1 ½ malej lyžičky

            ôsmy deň 1 malú lyžičku

            deviaty deň ½ malej lyžičky

Veľa ľudí s vysoký cholesterolom sa obáva jesť ghee ktoré je urobené z masla. Ghee je olej z masla. Ghee je to čo zostáva v masle keď z neho vyberieme ťažké tuky. Ghee je najľahší olej ktorý momentálne poznáme. Je ľahší ako ľanový olej, olivový, mandľový alebo kokosový olej. Bola urobená rozsiahla štúdia ktorá dokázala, že ghee má naopak predpoklad cholesterol znížiť a nie ho zvýšiť.

Väčšina ľudí západného sveta si myslí, že voda je vhodným detoxikačným prostriedkom ľudského tela, a pochybujú o používaní ghee v Ajurvede pri očistných kúrach. Je to veľmi jednoduché, ghee – olej z masla – uvolňuje toxíny z tela nasýtením tkanív tela s mazivom ktoré ich nie len že čistí ale ich aj zanechá zvlhčené.

 

 

 

Ďalšie nápomocné bylinky

 


Triphala

Zober 1 malú lyžičku triphala prášku hodinu pred večerou alebo tesne pred spaním. Daj si prášok triphala prášku na jazyk a zalej s pohárom horúcej vody alebo daj do pohára s horúcou vodou a vypi.

 

 

 

 

 


Džús z aloe vera

Džús z Aloe vera napomáha čistiť pečienku a tráviace ústrojenstvo, ukľudňuje podráždený žalúdok, kyslosť, a tonifikuje tkanivá. Daj si 1 veľkú lyžicu aloe vera so štipkou zázvoru s kurkumou 3 krát denne alebo 4 veľké lyžice aloe vera so štipkou zázvoru a kurkumou a teplou vodou 3 krát denne 30 minút pred jedlom.

 

 


Ostropestrec alebo pestrec mariánsky (Milk thistle)

Táto bylinka je jemným očistným prostriedkom pre pečienku. Čistenie pečienky je základom pre vštky tri konštitučné typy. Pečienka je jedným z miest kde sa nachádza Pitta. Vysoká Pitta má tendenciu časom vytvoriť zdravotné problémy ktoré sú spoločné s funkciou pečene, preto sa o ňu starajte a pravidelne si ju čistite. Ostropestrec berte s jedlom vo forme tinktúry, tabletky tak ako je udané na krabičke.



 

Stravovanie 

Počas tejto očisty jedzte iba Kitchari polievku s rôznou sezónnou zeleninou.

Po ukončení diety je veľmi dôležité aby ste dodržiavali a ste sa stravovali podľa vašej osobnej konštitúcie.

Polievka Kitchari (čítaj kičari)

Polievka Kitchari je tradičnou liečivou polievkou ktorá sa používa tisícročia v Ajurvedickej kuchyni. Táto kombinácia mung fazule, ryže, ghee, zeleniny a liečivých korenín je ľahko stravitelnou, a bohatou na bielkoviny. Je veľmi vyživná a môžte ju urobiť veľmi riedku ako polievku alebo hustú kašu. Buďte kreatívny v použití korenín a zeleniny podľa vašej telesnej konštitúcie, dóše a sezóny. Najlepšie je použiť zeleninu čerstvú a bio ktorá je dostupná v danej sezóne.

Ingrediencie:

½ pohára mung fazule (1 pohár = 250ml)

¼ pohára ryže basmati

1 malá lyžička čiernych horčičných semien

2 veľké lyžice nakrájaného póru

2 bobkové listy

1 malá lyžička koriandru

1 malá lyžička cumínu

1 malá lyžička fenyklu

½ malá lyžička kurkuma

¼ malej lyžičky soli

1 palička chaluhy

1liter vody

2 veľké lyžice ghee alebo olivového oleja

1 malá lyžička čerstvo nastrúhaného  zázvoru

3 poháre nakrájanej zeleniny (mrkva, kel, dyňa, atď)

Mung fazuľu nechaj namočenú 2 hodiny. Potom dobre poumývaj fazuľu a ryžu. Daj variť ¾ litra vody a keď začne voda vrieť pridaj do nej umytú mung fazuľu, ryžu a palička chaluhy a spolu povar. Keď je fazuľa do poli mäkká pridaj soľ, nasekanú surovú zeleninu a vodu podľa potreby.

Na panvičke zohrej ghee alebo olivový olej a pridaj pór, čerstvý závor, a horčičné semená. Keď horčičné semená začnú praskať pridaj ostatné korenia. Pridaj lyžicu polievky do korenín a dobre pomiešaj. Všetky korenia pridaj do polievky a asi 2 minuty povar. Tanier polievky môžeš ešte okrášliť s čerstvým koriandrom, nastrúhaným kokosom, alebo čerstvo nastrúhaným zázvorom podľa msvojej dóše.

Dobrú chuť!