Sunday 10 January 2021

Príprava zeleniny štyrmi ajurvédskymi spôsobmi

 

 

Preferovanou ajurvédskou metódou varenia zeleniny je dusenie na ghí alebo na pare na malom množstve vody. Pridanim soli na začiatku sa skracuje čas varenia. Jedenie nadbytočného množstva surovej zeleniny sa neodporúča, pretože je ťažká a ťažko stráviteľná! Surová strava je lepšia v lete alebo na obed, keď je trávenie najsilnejšie.

 

Základná omáčka na akúkoľvek zeleninu: pridajte 1 lyžičku kurkumy na svetlicový olej alebo ghee a zohrejete. Pridajte vodu, nakrájanú zeleninu, ½ lyžičky koriandrového prášku, chilli prášok, škoricu a kardamón. Pridajte dobrú hrsť mandlí do omáčky a soľ a trochu prírodného sladidla podľa vašej chuti.

 

Základný recept na akúkoľvek zeleninu, napr. Okru. Okru umyte, namočte a osušte, potom nakrájajte na plátky. Vypražte na ghí, s horčičnými semienkami  a cumínom(nie kmínom). Po uvarení pridajte soľ, kurkumu a trochu chilli prášku, aby sme y to mali všetko jednoduché a získali chuť zeleniny. Pozn. Pri varení nezakrývajte okru, pretože sa stane lepkavou!

 

Pre každú tmavozelenú listovú zeleninu: na sucho opražte 2 lyžice sezamových semiačok do mierne zlatista. Za stáleho miešania osmažte asi 4 šálky nakrájanej zelenej listovej zeleniny s 2 nasekanými strúčikmi cesnaku, a asi 1 lyžičkou nasekaného zázvoru. Posypeme opraženým sezamom a podľa želania posolíme.

 

Zeleninové kari vhodné pre všetky dóše: Zahrejte 2 polievkové lyžice ghee, pridajte ½ - 1 lyžičku cumínu (nie kmínu), horčičné semiačka, ajwain(podobné chuti oregana a anízu) a štipka asafoetida. Keď semiačka začnú praskať, pridajte ½ lyžičky kurkumy a cajenské korenie, potom pridajte 4 šálky zmiešanej nakrájanej zeleniny a soli. Premiešajte, aby sa zmiešali s korením. Stíšte oheň, prikryte a asi 5 minút miešajte. Pokračujte vo varení na nízkej teplote ďalších 15 minút alebo pokým zelenina nezmäkne. Podávame s kolieskom citróna.