Sunday 10 January 2021

Kurkuma: božský zlatý kráľ pre zdravie a jednotu

 

Kurkuma by mala byť hlavnou zložkou každej koreninovej zmesí. Tento žltý koreň je prospešný pre všetky tri dóše. Kurkuma sa pestuje v tropických podmienkach a zbiera sa raz do roka.

Kurkuma pochádza z južnej Azie, kde bola udomácnená a využívaná na lekárske a náboženské účely. Dnes už kurkumu nenájdeme rásť voľne v prírode ale veri sa že jej dnešná podoba bola postupne vypestovaná z divej kurkumy.

Čerstvá kurkuma sa veľmi podobá na koreň zázvoru a dostanete ju kúpiť v orientálnych obchodoch. Viac známa je kurkuma v práškovej forme, výrazne žltej farby, s charakteristickou zemitou arómou, prekvapivo ostrej, trpkej a korenistej chute.

Mám rada mnohostranné použitie kurkumy. Ak iba štipku kurkumového prášku pridáte do ryže alebo polievky obohatíte tak chuť jedla jeho zlato-žltou farbou. Kurkuma nie je známa len pre jej výraznú farbu. Vedcov dnes zaujíma curcumin, dôležitá zložka kurkumy, ktorý je potenciálnym liekom ochorení ktoré sú zapríčinené podráždenosťou/zápalom v tele.

Kurkuma je veľmi dobrým liekom lebo curcumin je bohatý na antioxidanty a má proti-zápalové schopnosti ktoré dokázali zlepšiť a chrániť zdravie skoro každému orgánu v tele.

Dnes sú už po celom svete známe štúdie na ľuďoch a zvieratách ktoré dokazujú že kurkuma je efektívna zdolať 72 rôznych ochorení, medzi ktoré patrí rakovina, poruchy srdca, cukrovka druhého stupňa a alzheimerová choroba.

Bola som prekvapená informáciou že štúdia na Univerzite v Texase prevedené Dr. Aggarwal identifikovali kurkumu ako liek proti bolesti a proti zápalom.

I keď je táto korenina zatiaľ pod mikroskopom vedcov, čínsky a indický liečitelia ju používajú už 2 tisíc rokov na liečenie nespočetného množstva ochorení.

Staroveký liečitelia používali kurkumu na

  • Ako antacid na utíšenie tráviacich problémov

  • Odľahčovač na čistenie nosných priechodov
  • Povzbudzujúci prostriedok na zlepšenie cirkulácie
  • Analgetický prostriedok, proti bolestiam hlavy (curcumin sa používa pri výrobe Tylenolu)
  • Prostriedok na zrýchlenie hojenia a prevenciu proti zápalom otvorených rán

Čo je skutočne na kurkume dobré, že nimusíte trpieť žiadnou chorobou aby ste ju mohli používať. Denným používaním kurkumy vo vašom jedle je prevenciou proti degeneračným chorobám.

Kurkuma má schopnosť:

  • Zabráňiť aktivovaniu génov ktoré aktivujú rakovimu
  • Zabráňiť rozširovaniu nádorových buniek
  • Zabraňuje vpremene normálnych buniek na rakovinové
  • Niči bunky ktoré sa mutujú na rakovinové
  • Zmenšuje nádorové bunky
  • Zabraňuje vytváraniu prívodu krvy ktorá je potrebná na vytvorenie rakovinových buniek a ich rozširovaniu
  • Redukuje podráždenosť/zápal (vytvorený artritidou a niektorými poruchami srdca)

 

Kurkuma môže byť taktiež použitá pri výrobe krémov lebo je vhodná na kožné choroby.

Kurkuma sa doporučuje brat denne ako liek. Ak netrpíte žiadnou chorobou tak denne môžte zobrať 500mg. Pri ochoreniach sa táto dávka zvyšuje.

Väčšina kurkumy je dovážanej z Indie z Alleppey alebo Madras. Ak je možné uprednostnite tú, ktorá je z Alleppey, lebo obsahuje dvojnásobné množstvo curcuminu oproti tej ktorá pochádza z Madras.

Kurkuma by mala byť pred použitím opražená.

Skutočne verím že tieto informácie budú pre vás inšpiráciou  pri vašom každodennom varení,  hlavne keď už dobre poznáte  liečivé prednosti kurkumy a obohatíte svoju škálu korenín tým že nezostanete len pri kari korení ktorého obsahom je tiež kurkuma.

Ak sa na kurkumu pozrieme z pohľadu bioenergetiky, kurkuma ohýba logické zákony. Pretože je koreňom, intenzívnej oranžovo zlatej farby, so zemskou chuťou, väčšina z nás z toho vydedukuje že kurkuma posilňuje prvú a druhú čakru. Kurkuma rozširuje jej službu v mnohých smeroch. Meditovaním  a bežným použitím kurkumy pri varení mi poskytlo odhaliť je spirituálnu časť.

Kurkuma pracuje špecificky na 7.čakre pri dodaní vyvojových  problemov  súvisiacich so seba-zlepšením, božej ochrany a vlastného ubezpečenia. Seba-zlepšenie je schopnosť vidieť seba ako časťou božstva/stvorenia; ako boha alebo bohyňu, okrášlenú zlatými čiastočkami, ktorá si je vedomá jej vlastnej veľkolepej prítomnosti.


Prítomnosť kurkumy je večná. Prechádza našimi všetkými časťami; napomáha nám rozpamätať sa že sme časťou božieho usporiadania a tým že si to uvedomíme, získavame  ochranu, dôstojnosť,  a vznešenosť.

Kurkuma má schopnosť zakoreniť túto múdrosť a sprostredkovať pre nás túto božskú vznešenosť. Energia kurkumy prehlasuje jej prítomnosť skoro vo všetkom s čím prichádza do kontaktu a v tejto pozícií zostáva na dlhý čas.

Kurkuma je božím uzemňovačom. Potrebujem viac času na to aby som rozoznala rozdiel medzi inými uzemňovačmi ktoré harmonizujú prvú čakru, ako je sladké drievko a fenykel. Kurkuma má schopnosť dadania jemnej múdrosti “ja som časťou božstva” a “zem je mojim božským ihriskom”. Kurkuma viaže zem s nebom a hodnoty človeka ako boha. Súčasne vyzýva všetky prekrútenia mysle ktoré sú postavené proti skutočnej pravde. Týka sa to seba-ponižovania, seba-odsudzovania alebo zapierania a pochybností o vlastnom vnútornom božstve.

 

11 dňová kúra s kurkumou

V Hinduistickom náboženstve obetovali kurkumu svojim bohom v rôznych ceremoniach ako prejav vďaky a milosti. To isté môžte urobiť vo svojej vlastnej kuchyni a tiež použiť kurkumu ako liek vo vašom živote.

Túto 11 dňovú terapiu si môžte urobiť na odstránenie fizyckýh porúch ako aj utvrdenie svojej božskej identity.

Proces:

1000g kurkumy, najlepšie z oblasti Alleppey India

500g medu

Opraž ½ pohára kurkumy (1pohár je 250ml) pokým nezacítš vôňu zeme, a nechaj vychladnúť. Pridaj asi 4 lyžice medu alebo toľko aby sme dostali hustú kašu. Počas dňa po troche zjedz túto medovo-kurkumovú kašu. To isté urob nasledujúcich 10 dní. Môžeš si túto zmes pripraviť naraz pre všetkých 11 dní ale ja vám doporučujem si urobiť čerstvú kašu každý deň.

Pre Kapha dóšu každý deň pridaj 1 malú lyžičku zázvoru.