Monday 22 February 2021

Tri vlastnosti zemských tiel - 3 guny

 

 


V našej ekzistencií rozoznávame tri prirodzené kvality ktoré sú zodpovedné za pohyb, udržanie a prepojenie v celom stvoreni. Tieto tri sily sú kvalitami ktoré sú použité piatimi elementami v procese materializácie a spájania hmoty.

 Tieto kvality sú neustále akívne v živej i neživej hmote a udávajú character, vlastnosti a základ všetkým zemským telám (fyzickému, éterickému, emotívnemu a mentálnemu)

Tvoja vlastná hmota alebo tvoje zemské  telá sú ustavične pod vplyvom týchto troch kvalít.  A keď zostaneš pod ich vplyvom príliš dlho,  začneš si myslieť že ty si týmito kvalitami.


Pokým zostávame v našich zemských telách, hlavne v procese inkarnácie do nového tela, nezostáva nám nič iné ako ich zobrať do úvahy.

 

Test na určenie svojej guny

Cieľom tohto testu nie je v tebe vzbudiť pocit, že s tebou niečo nieje v poriadku, ale naopak jednoducho ti pomôcť zamerať sa na druh jedla, ktoré potrebuješ vložiť do svojho jedálneho listka na dosiahnutie rovnováhy.

 

Strava

Vegetariánska

Trochu mäsa

Veľa mäsa

Drogy, alcohol a iné povzbudzovače

Nikdy

Občas

Často

Kvalita nervového systému

Kľudný

Striedavý

Podráždený

Množstvo spánku

Málo

Stredne

Veľa

Sexuálna aktivita

Nízka

Stredná

Vysoká

Kontrola zmyslov

Vysoká

Stredná

Slabá

Reč

Kľudná

Vzrušená/nervózna

Fádna/nudná

ČIstota

Vysoká

Stredná

Nízka

Práca

Pre iných

Osobný zisk

Lenivosť

Hnev

Zriedka

Občasne

Často

Túžby

Málo

Stredne

Veľa

Pýcha

Mierna

Trocha ega

Namyslenosť

Depresia

Nikdy

Občas

Často

Láska

Všestranná

Osobná

Láska chýba

Násilné chovanie

Nikdy

Občas

Často

Závislosť na peniaze

Malá

Stredná

Veľká

Sila vôle

Silná

Kolísavá

Slabá

Počestnosť

Vždy

Poväčšine

Zriedkavo

Pokoj mysle

Obvykle

Občasná

Zriedkavá

Kreativita

Vysoká

Stredná


Nízka

Meditácia

Denne

Niekedy

Nikdy

Služba

Veľa

Niekedy

Nikdy

Spirituálne vzdelávanie

Denne

Občasne

Nikdy

Pamäť

Dobrá

Stredná

Zlá

Koncentrácia

Dobrá

Stredná

Zlá

Schopnosť odpustiť

Ľahko

S úsilím

Ťažko

Strach

Zriedkavo

Niekedy

Často

Súčet

 

Sattva

Rajas

Tamas

 

3 prirodzené sily

Najsúvislejšie vysvetlenie a porozumenie týhto troch síl som našla vo vednom odbore Ajurvedy.

V Ajurvedickej filozofií ich volajú “Guny”, čo v Sanskrite znamená “ten čo spája”, preto že ak sú oni nesprávne pochopené tak nás budú viazať k vonkajšiemu svetu a nekonečnému tancu piatich elementov/živlov.

Na druhej strane, vďaka nim je všetka hmota pokope v nekonečnej kombinácií a obmene. Guny nám dávajú možnosť prežiť mystický tanec elementov/živlov v našom tele a mysli. Pomocou nich ideme cez proces rozkladu, oddychu a porozumenia.

Tieto tri kvality sú jedna z druhou v neustálom prúde a vzájomnom vzťahu na udržanie rovnováhy, regenerácie a vývoja.

Medzi tri guny patrí:

·       Tamas: vzťahuje sa na hmotu, hustotu a vytvára nečinnosť a bezvládnosť

·       Rajas(čítaj radžas): sa vzťahuje na energiu a vytvára nerovnováhu

·       Sattva: sa vzťahuje na jadro, inteligenciu a nastoluje rovnováhu.

 

Tieto vlastnosti sa nevyskytujú iba v jedle ale sú v našom prostredí, v našom svete, v našich činoch, mysli a v spoločnosti ktorú si vyberáme.

Tamas

Začnime s touto kvalitou nečinnosti a oddychu. Áno potrebujeme aj túto kvalitu na regeneráciu a oddych, ale táto kvalita môže byť znečistená pôžitkárstvom, nečinnosťou a naviazanosťou.

Napríklad v ríši rastlín je krásna bylinka na uvolnenie, spanie a na ukľudnenie nervovej sústavy ktorá sa volá valeriána. Ak užijeme túto bylinku 10 dní po sebe môžeme pocítiť otupenosť na tele I mysli.

Kvalita “tamas” je prítomná počas spánku. Telo sa stáva neaktívnym a nevládnym. Ak spíme priveľa kvalita tamas sa zvyšuje a stávame sa otupený a letargický.

Keď sa táto kvalita nachádza v zemských telách, tvoj character nadobúda vlastnosti pažravosti, pôžitkárstva, lenivosti, závislosťi, negativity, naviazanosti, a prílišnej identifikácie  s obmedzenosťou.

Kvalita tamas nastoluje ignoráciu, nejasnosť mysle, necitlivosť,a naviazanosť na materialny zisk a stratu.

Človek s kvalitou tamas vidí svet ako nebezpečné a pomýlené miesto, a preto sa stavia do úlohy, obrany alebo útoku a nezodpovednosti.

Kvalita tamas je ťažká, a brzdiaca v činoch. Pôsobí  ako gravitačná sila na zem ktorá spomaľuje pohyb elementov/živlov udržiavaním ich v špecifickej limitujúcej forme.

Keď sa sústredíme na jedlo s kvalitami tamas, je to strava  ktorá našu energiu ťahá smerom dole, ktorá v sebe nemá život alebo len veľmi málo, a nepodporuje čisté myslenie.

Jedlá s vlastnosťami tamas

Jedlá ktoré spadajú do kategórie tamas sú:

Zrelé syry, nakladané uhorky, mäso, ryby, tvaroh, pór, margarín, zmrzlina, vyformovaný zeleninový protein, huby, alkohol a všetky druhy fermentovaného jedla, ocot, chlieb, koláče a zákusky. Staré jedlo, prezreté alebo nedozreté, jedlo ktoré je bez chute, pokazené jedlo, tabak, a všetky druhy drog. Všetky polotovary spracované potraviny do ktorých patria všetky potraviny do ktorých sú pridané prezervatíva. Potraviny mrazené a v plechovkách. Do tejto skupiny tiež patria všetky vyprážané jedlá, jedlá v reťazci reštaurácií rýchleho stravovania, jedlá zohrievané alebo upravované v mikrovlnke. Toto platí tak tiež pre potravinové zvýšky.

Odporúča sa vyhnúť  tomuto druhu potravín za účelom nášho osobného rastu, za účelom vyrásť a  expandovať naše vlastné vnímanie.
 
 

Rajas

Táto kvalita je kvalitou aktyvity. Je to energia pohybujúca sa smerom von a smeruje za určitým cieľom alebo hľadá niečo v čom by našla silu a moc. Vďaka tejto kvalite sme schopní zmeny, urobiť činy a prežiť turbulencie v našom živote.

Toto možno znie vzrušujúco, ale ak sme určitú dobu v pozícií activít smerujúcich nájsť sami seba, to nás zavedie k roztrieštenosti a dezintegrácií.

V krátkosti, kvalita rajas môže produkovať pôžitok a stimuláciu, ale pre jej prirodzenú nerovnováhu sa rýchle zmení na bolesť a trápenie.

Byť v prítomnosti ľudí ktorí sú rajasic nám môže dodať inšpiráciu, lebo majú dobrú energiu, a sú ľuďmi činu. Nepoznajú však hranice v používaní ich vlastnej kapacity a schopností a tak sa ľahko až do dna vyčerpajú a vypália.

Ľudia rajasickej mysle sa silne držia svojich názorov a vyhľadávajú nadvládu nad inými, bez žiadneho ohľadu. Sú netrpezliví,a nedôslední v tom aby sa postarali o svoje vlastné potreby,  a problémy a ani si neželajú venovať čas a postaviť sa zodpovedne k ich zdraviu. Za to čo v živote zažívajú obviňujú iných, a na ceste za šťastím je dominantné ich ego.
 

Ľudia pod vplyvom kvality rajasic žijú v ilúzií že majú ich život pod kontrolou lebo sú schopní manifestovať ich ciele. Neuvedomujú si však ich spirituálne poslanie a možnosť uspokojenia v ich úspechoch.

Jedlá s vlastnosťami rajas

Rajasic kvalitu nájdeme tiež vo všetkých materiáloch v príde, tak ako aj v potravinách. Tento druh potravín  priveľmi stimuluje naše zmyslové orgány a vyvoláva v nás  agresívitu a smeruje nás za cieľom.

Potraviny ktoré držia v sebe kvalitu rajasic sú príliš štiplavé, horké, kyslé, suché a slané. Príliš rýchle jedenie tiež v nás zvyšuje kvalitu rajasic.

Jedlá ktoré spadajú do kategórie rajas sú:

Káva, cesnak, cibuľa, čokoláda, čaje s kofeínom, nealkoholické nápoje s bublinkami, avokado, fazuľa (cícer, vlašská fazuľa), droždie, kyslé mlieko (nie čerstvé), syry (tvrdé, tvaroh), chili paprika, ďatle(sušené) vajíčka (bielko, žtko, celé), baklažán, guava, kefir(keď nie je čerstvo urobený), citron, šošovica(červená), limetky, jačmenný slad, mango (nezrelé), melasa, olivy, olej z burských  orieškov, burské oriešky, paprika, nakladané uhorky, hrach(suchý zelený), pistácie(solené), rebarbora, ryžový sirup, soľ(všetkého druhu), kyslá smotana, cukor(biely, hnedý, ovocný) šťava z cukrovej trstiny, paradajky, ocot, jogurt(keď nie je čerstvo urobený).

Prosím berte na vedomie, že tento zoznam potravín neznamená že ich nemáte jesť, ale oboznamuje vás z druhom jedál ktoré vyvolávajú aktyvitu a nepokoj.

 

Sattva

Potraviny sattvickej hodnoty by mali byť na našom stole dominantné, lebo sú kľúčom k nášmu fyzickému zdraviu, kreativite a spiritualite.

Keď hovoríme o kvalite sattvic berieme na vedomie prúd prirodzenej inteligencie. Tancujeme v harmónií čistého vnímania našej existencie, nášho poslania, a vlastného uvedomenia.

Sattva navodzuje čistotu, neporušenosť, prispôsobivosť, kreativitu, a harmóniu medzi kvalitami tamas a rajas. Sattvická myseľ je pokojná, a tento pokoj pretína všetky fyzioligické  korene chorôb a nerovnováhy.

S prítomnosťou sattvickej kvality berieme zodpovednosť za náš život a životných udalosti do svojich rúk, a našou dekoráciou sa stáva porozumenie, jasnosť, láskavosť a služba.

Keď sú tieto kvality sattvic dominantné, vidíme život ako miesto učenia, a dávame sa do pozície” toho, kto situácie prežíva”, bez toho aby sme ho brali s podvojnosťou. Koncept dobra a zla sa vytráca, a necháva nás, “toho kto situácie prežíva” upriamiť sa na porozumenie a hľadanie záhad našej existencie.

Sattva je štádiom rovnováhy medzi kvalitami rajas a tamas. Sattva ja perfektnou kombináciou energie rajas so stabilitou tamas.


Toto možno znie ako dosiahnutie prekrásneho úspechu v nášom vlastnom vývoji, a ja som sama na vlastnej koži zažila že byť v kvalite sattvickej vibrácií môže smerovať k naviazanosti na bezúhonnosť a nevinnosť.
 
 

Poznám ajurvedickýh praktikov, a hľadačov pravdy ktorý sa zamerali na jednu z týchto kvalít a hodnôt potravín a úplne vynechali ostatné. Všetko je to o postupnosti, vývoji, a  neviazanosti k ničomu.

Jedlá s vlastnosťami sattva.

Na tvojej ceste cibrenia tvojich vlastných chuťových pohárikov k čistej energii, potrebuješ zobrať do úvahy potraviny ktoré sú schopné si udržať svoju  nutričnú hodnotu, počas ich dopestovania, spracovania a varenia.

Musím priznať že najideálnejšou sattvickou potravinou  na jedenie je tá ktorú si sami dopestujete. Ak to pre vás momentálne nie je možné dajte prednosť bio ovociu, zelenine, abilninám, ghee (prepustené maslo) a strukovinám.

Príklad jedál ktoré spadajú do kategórie sattvic sú:

Ďatelinové výhonky, mandle, jablká, marhule, rúkola, špargľa, banány(dozreté), ryža basmati, fazuľa (azuki-guľatá červená, čierna, mesačná fazuľa, biela, bôb, mung), fazuľové výhonky(všetkého druhu), červená repa, čierne maliny, čučoriedky, brokolica, ružičkový kel, maslo, kyslé mlieko (čerstvé), kapusta, ananasový melon, mrkva, karfiól, zeler, mangold, syr (čerstvo urobený), čerešne, kokosový orech, kukurica (čerstvá), brusnice, sladká smotana, uhorky, ďatle (čerstvé), figy(čerstvé I sušené), ovocné džúsy, ghee, grapefruit, hrozno, med (surový), kel, kaleráb, šošovica(čierna a hnedá), šalát, mango (zrelé), javorový sirup, mlieko(čerstvé, surové, nepasterizované), pšeno, horčičné listy, nektarinky, oriešky (kešu, macadamia, vlašské, para, pecan, píniové), ovos, pomaranče(sladké), papája, paštrnák, broskyne, hrušky, hrach (zelený, čierne očko), ananas(sladký), slivky, granátové jablčko, tekvica, quinoa, hrozienka, maliny, ryža, kvaka, sezamové semená, sójová fazuľa, sójové mlieko(čerstvo urobené), špenát, jahody, cukrová trstina (čerstvá) letná dyňa, slnečnicové semená, sladké zemiaky, mandarinky sladké, repa, vodný melon, diva ryža, dyňa zimná, jogurt (čerstvý), cuketa.

Sattva guna je krokom k presiahnutiu prirodzenosti elementov/živlov a ich kvality. Mojou skúsenosťou je že je to proces, ktorý si vyžaduje trpezlivosť, akceptovanie, a uvedomenie k tomu aby sme našli kúzlo  okamihu.

Presiahnutie sattvickej prirodzenosti otvára priestor pre prázdnotu. Prázdnotu plnú možností, ticha nad čas a priestor, s uvedomením si iba toho čo je nevyhnutné v danom okamihu, bez zásahu na elementy/živly a ich kvality.

S manažovaním týchto gún nastolíme základňu na zostúpenie  jemnej energie božstva do čistého, a  vítajúceho príbytku; naše telo.