Thursday 16 January 2020

Potraviny a bylinkové doplnky na dosiahnutie harmonizácie Váty



Ľudia, u ktorých v ich konstitúcii prevláda váta, potrebujú harmonizovať a posilniť ich stravu s dôrazom na sladké (prírodné sladidlá), kyslé a mierne slané chute. Jedlo by malo byť teplé, výdatné, a tekuté, konzumované každý deň v tom istom čase. Studeným jedlám a nápojom by sa títo ľudia mali vyhnúť, ako aj nápojom a jedlám s obsahom kofeínu, bieleho cukru a tiež perlivým nápojom.

Sušené ovocie: všetky druhy sušeného ovocia, pre tento typ ľudí, nie je vhodné, iba v prípade, ak si ho cez noc namočia (sušené ovocie  má v sebe veľmi málo tekutín potrebných pre tento konštitučný typ, na ich strávenie).
Čerstvé ovocie: väčšina ovocia je vhodná, okrem jablÍčok a hrušiek, ktoré majú v tele chladiaci účinok (varené jablká a hrušky sú vhodné).
Zelenina:  všetka zelenina by mala byť varená. Šaláty pre túto konštitučnú skupinu sú vhodné len v malom množstve a to iba počas jarného a letného obdobia (ľahšie stráviteľné sa stávajú ak ich podávame s bohatým množstvom oleja dobrej kvality).
Obilniny: vyhnite sa suchému chlebu a sušienkam. Naklíčené obilie, ovos, ryža a mrlík (quinoa) sú najvhodnejšie pre ľudí s prevládajúcou vátou.
Bielkoviny: šošovica, fazuľa a mung (ľahko strávitelný druh fazule pochádzajúci z Azie) sú najlepším zdrojom bielkovín. Mliečne výrobky, jogurty, mäkké syry, a mandľové mlieko, podlľa možnosti Bio, sú pre túto skupinu ľudí strávitelné.
Oriešky: všetky druhy orieškov sú vhodné, nie však vo veľkom množstve.
Oleje: sezamový a mandľový sú pre vatu vynikajúce, taktiež všetky oleje dobrej kvality sú vhodné.
Sladidlá: všetky druhy sladidiel sú vhodné, okrem bieleho cukru a javorového sirupu (pôsobia v tele chladiaco). Cukry ako také vytvárajú v tele vlhkosť čo napomáha váte.
Bylinky a koreniny:
Podpora travenia: asafetida (hing), morská soľ, zázvor, kmín, fenikel, koriander, kardamon, škorica, ajwain (malé, ovalné semienka patriace do skupiny kmínu).
Pravidelné vyprázdňovanie: ľanové semiačka, triphala (kombinácia troch ovocí pochádzajúcich z Indie: amalaki, bibhitaki  a haritaki), čerešňový džús.
Posilnenie energie: ashwagandha(jedna  z najsilnejších byliniek používaných v Ajurvéde), špargľa(shatawari), ginseng, dong quai(aromatická bylinka patriaca do skupiny petržlenov), marshmallow, saw palmetto.
Myseľ: bylinky na posilnenie nervovej sústavy ako sú puškvorcová silika (calamus), kamilky, valeriána, asafetida a bazalka.