Thursday 16 January 2020

Šesť chutí - Rasas



Ajurveda rozdeľuje všetky potraviny do šiestich skupín, podľa šiestich chutí (rasas). Chuť jedla je stanovená našim vnímaním v okamihu, keď jedlo vložíme do úst. Napríklad, keď do úst vložíme čerešňové lízatko, väčšina z nás bude súhlasiť s tým, že sme v ústach pocítili sladkú chuť.


V Ajurvéde rozoznávame týchto 6 chutí: sladká, kyslá, slaná, horká, trpká a štipľavá (ostrá). Každá chuť má v sebe kvality, ktoré na nás rozdielne vplývajú, podľa našej telesnej konštitúcie. Slaná chuť je vhodná pre konštitučný typ Vata, lebo tomuto typu ľudí je väčšinou zima a soľ ich zohrieva. Taktiež soľ je ťažká, čo napomáha k uzemneniu ich ľahkého tela a zadržiava v tele vodu, čo zasa dodáva vlhkosť ich suchu. Táto istá slaná chuť naopak podráždi už dosť horúco-krvnú konštitúciu Pitta, ktorej tendenciou je prílišné teplo a olejnatosť.