Ajurveda
rozdeľuje všetky potraviny do šiestich skupín, podľa šiestich chutí (rasas).
Chuť jedla je stanovená našim vnímaním v okamihu, keď jedlo vložíme do úst.
Napríklad, keď do úst vložíme čerešňové lízatko, väčšina z nás bude súhlasiť s
tým, že sme v ústach pocítili sladkú chuť.
V
Ajurvéde rozoznávame týchto 6 chutí: sladká, kyslá, slaná, horká, trpká a
štipľavá (ostrá). Každá chuť má v sebe kvality, ktoré na nás rozdielne
vplývajú, podľa našej telesnej konštitúcie. Slaná chuť je vhodná pre
konštitučný typ Vata, lebo tomuto typu ľudí je väčšinou zima a soľ ich
zohrieva. Taktiež soľ je ťažká, čo napomáha k uzemneniu ich ľahkého tela a
zadržiava v tele vodu, čo zasa dodáva vlhkosť ich suchu. Táto istá slaná chuť naopak
podráždi už dosť horúco-krvnú konštitúciu Pitta, ktorej tendenciou je prílišné
teplo a olejnatosť.