Thursday 16 January 2020

Emotívny a mentálny vplyv šiestich chutí



 
Ajurveda rozpoznáva, že každý element/živel v prírode má na náš organizmus  určitý vplyv.
  
Nie je to len preto, že tieto látky(živly) požívame, ale preto, že naše telá sú vytvorené z toho istého materiálu a majú tú istú rezonanciu. Nie je pre nás jednoduché uveriť, že sú v nás elementy/živly jablka, kameňa alebo rieky.




Každá chuť ktorú v ústach pocítime vyvoláva sekréciu v žalúdku, udáva emotívnu odozvu a mentálny postoj. Ajurveda vkladá veľkú dôležitosť na to, aby jedlo obsahovalo všetkýh šesť chutí. Nie len na dosiahnutie optimálneho tráviaceho ústrojenstva a rovnováhu, ale je to taktiež spôsob docielenia zmyslovej, emotívnej, a mentálnej zrelosti.

Sladká chuť (Madhura – zem a voda)
Sladká chuť sa veľmi často spája s láskou, starostlivosťou a porozumením.  Ak je v tele nerovnováha sladkej chute a nedostatok spokojnosti, po doprianí si sladkého jedla, sa vynoria pozitívne spomienky, myšlienky na našich milovaných a pocit oddanosti. Nie je náhodou, že ponúkame čokoládu alebo cukrík našim láskam, skoro ako kľúč pre lásku a priateľstvo. Jednoducho sladká chuť je chuťou porozumenia a uspokojenia. Ale po chvíli, keď sa sladká chuť vytratí, nastupuje panovačnosť a naviazanosť.
[image]

Kyslá chuť (Amla – zem a oheň)
Kyslá chuť je v jej prirodzenosti horúca a ostrá, čo napomáha ku koncentrácií a ostrej inteligencií. Táto chuť prináša schopnosť rozhodovania a stimulácie. Nerovnováha kyslej chute spôsobuje pocit hnevu, závisti, žiarlivosti, kritike, ktorá môže byť spôsobená nenaplnenou túžbou. Napríklad ľudia, ktorí sa veľa sťažujú, sa mnohokrát označujú ako “kyslé jablko” alebo “kyslá mačička”.


Slaná chuť (Lavana – voda a oheň)
Slaná chuť zvýrazňuje chuť do jedla, povznáša dušu a je iskrou záujmu o život. Prináša sebadôveru a je korením života. Tak ako sladká chuť i slaná zvyšuje energiu Kapha, ktorá je spojená s panovačnosťou, lakomosťou a naviazanosťou. Slabosť pre slanú chuť podporuje pokušenie, túžbu, lakomosť a byť príliš ambiciózny. Soľ taktiež harmonizuje všetky ostatné elementy/živly a slúži ako uzemňovač.

Ostrá/štiplavá chuť (Katu – vzduch a oheň)
Ostrá/štiplavá chuť sa spája s energiou pohybu a motivácie. Prináša smelosť, elán a vitalitu. Zlepšuje koncentráciu a jasnosť myslenia. Pôžitkárstvo v tejto chuti prináša hnev, násilie a nenávisť.

Horká chuť (Tikta – vzduch a éter/priestor)
Horká chuť je opakom sladkej chute. Prináša nenávisť a nespokojnosť. Táto chuť napomáha pri rozhodnutí dodržiavania celibátu, posilňuje introverziu a introspekciu (sebapozorovanie). V nadmiere môže byť príčinou fádnosti, izolovanosti, samoty, pocitu žiaľu a smútku.

Trpká chuť (Kashaya – vzduch a zem)
Trpká chuť obsahuje element/živel zeme, a tak napomáha k uzemneniu, ktoré dáva do kopy roztrúsené pocity, myšlienky a emócie. V nadmernom množstve je príčinou neistoty, tiesne, depresie, strachu a chýbajúcej duchaplnosti.