Sunday 13 September 2020

Samyoga: umenie kombinovať potraviny

 

Poradie, kombinácia a množstvo jedla, ktoré konzumujeme, odzrkadľuje ako naše tráviace ústrojenstvo strávi a asimiluje dôležité živiny z požitých potravín. Čím lepšie strávime a asimilujeme jedlo, tým menej sa v našom tele vytvára a ukladá toxických látok, hromadí tuku a ukľudňuje túžbu po nezdravom jedle. 

 

Podľa Ajurvedy, každé jedlo(bielkoviny, uhlohydráty, tuky) má svoju chuť (rasa), zohrievacie alebo chladiace účinky(virya) a určitý efekt po strávení(vipaka). Ak spolu skombinujeme dve alebo tri  rozdielne  jedlá rozdielnej chute, rozdielneho účinku a rozdielneho efektu po strávení, tráviaci oheň sa spomaľuje, a môže byť preplnený a blokujúci enzýmy, čo je  potom výsledkom produkcie toxínov. Jedlo potom môže zostať v žalúdku sedem až osem hodín.  Toto isté jedlo, ak je konzumované osobitne, veľmi dobre povzbudzuje tráviaci oheň tak, že jedlo je strávené oveľa rýchlejšie a dokonca  napomáha telu  zbaviť sa toxínov(ama). Je pravdou, že veľmi záleží na kvalite tráviaceho ohňa(agni) jednotlivca, ako dobre alebo menej dobre je jedlo v tráviacom ústrojenstve strávené, ale kombinácia jedla tak isto zohráva v tomto smere veľkú úlohu.


Podľa Ajurvedy každý by mal jesť podľa svojej ajurvedickej konštitúcie  a ovocie, škroby, bielkoviny a tuky by sa mali konzumovať osobitne a v rozdielnom čase. Zlá kombinácia jedla spôsobuje zlé trávenie, kvasenie, zahnívanie, a produkciu plynov. Ak tieto okolnosti pretrvávajú, smerujú ku toxémii a skupine chorôb. 

Ak si napríklad urobíte banánový smoothie a pridáte doň mlieko, tento nevinný nápoj zniži tráviaci oheň agni a prejde cez žalúdok a tráviace ústrojenstvo nedokonale strávený, zmení vašu črevnú flóru  a vyprodukuje toxíny, ktoré môžu vyvolať zapchatie dutín, chrípku, kašeľ alebo alergie.

Princípy  Ajurvedickej kombinácie jedál pochádzajú z dávnych dôb. Jediný rozdiel v spôsobe jedenia vtedy a dnes je, že kedysi ľudia kombinovali spolu  dva až tri druhy potravín. Dnes kombinujeme šesť, sedem i viac druhov potravín počas jedného jedla. Jedlo nepotrebuje byť príliš bohaté. Labužnícke jedlá s bohatou a sladkou chuťou  ovplyvnia a dajú do pozície nestriedmosti aj toho najviac zdravo jediaceho človeka s pevnou vôľou.  Jedlo by malo byť jednoduché a prirodzene chutné.


Dôležité Ajurvédske doporenia pri kombinácií jedál

  • Nekonzumuj mlieko alebo jogurty s kyslým ovocím alebo citrusmi.
  • Nekonzumuj ovocie so zemiakmi alebo jedlom obsahujúcim škrob.
  • Fruktóza (cukor z ovocia a iný cukor) je rýchle stráviteľný, ale naopak na strávenie škrobu  potrebujeme viacej času, takže v tomto prípade cukor nebude správne strávený.
  • Nekonzumuj melón s obilninami. Melón sa trávi rýchlo, ale zato obilninám to trvá dlhšie. Táto kombinácia jedál dráždi žalúdok.
  • Melóny by sa mali jesť samostatne.
  • Med by sa nemal nikdy používať na  varenie.   Varený med potrebuje viac času na jeho strávenie. Jeho bunky sa stávajú varením nehomogenizované lepidlo, ktoré sa spája s membránami produkujúcimi hlieny a upcháva ich kanáliky, produkuje toxíny. Nevarený med je nektárom, varený jedom.
  • Nekonzumuj mäso s mliečnymi výrobkami.
  • Nekonzumuj melon s mliekom. Mlieko sa v žalúdku zráža pôsobením kyseliny chlorovodíkovej. Preto Ajurveda nedoporučuje kombinovať mlieko s kyslým ovocím, jogurtom, kyslou smotanou, syrom a rybou.
  • Nekonzumuj studené nápoje počas alebo hneď po jedle, lebo redukuje tráviaci oheň v tráviacom ústrojenstve. Zopár malých dúškov teplej vody počas jedla podporuje trávenie.
  • Počas jedenia jedlo poriadne do mäkka rozhryzte a premiešajte so slinami.
  • Konštitúcia Vata a Pitta by mali ukončiť jedlo s pohárom lassi.


Lassi: rozmiešaj 4 lyžice jogurtu so štipkou zázvoru, fenyklu a cuminového prášku v 200ml vody.