Poradie, kombinácia a množstvo jedla, ktoré konzumujeme, odzrkadľuje ako naše tráviace ústrojenstvo strávi a asimiluje dôležité živiny z požitých potravín. Čím lepšie strávime a asimilujeme jedlo, tým menej sa v našom tele vytvára a ukladá toxických látok, hromadí tuku a ukľudňuje túžbu po nezdravom jedle.
Podľa Ajurvedy, každé jedlo(bielkoviny, uhlohydráty, tuky) má svoju chuť (rasa), zohrievacie alebo chladiace účinky(virya) a určitý efekt po strávení(vipaka). Ak spolu skombinujeme dve alebo tri rozdielne jedlá rozdielnej chute, rozdielneho účinku a rozdielneho efektu po strávení, tráviaci oheň sa spomaľuje, a môže byť preplnený a blokujúci enzýmy, čo je potom výsledkom produkcie toxínov. Jedlo potom môže zostať v žalúdku sedem až osem hodín. Toto isté jedlo, ak je konzumované osobitne, veľmi dobre povzbudzuje tráviaci oheň tak, že jedlo je strávené oveľa rýchlejšie a dokonca napomáha telu zbaviť sa toxínov(ama). Je pravdou, že veľmi záleží na kvalite tráviaceho ohňa(agni) jednotlivca, ako dobre alebo menej dobre je jedlo v tráviacom ústrojenstve strávené, ale kombinácia jedla tak isto zohráva v tomto smere veľkú úlohu.
|
Podľa Ajurvedy každý by mal jesť podľa svojej ajurvedickej konštitúcie a ovocie, škroby, bielkoviny a tuky by sa mali konzumovať osobitne a v rozdielnom čase. Zlá kombinácia jedla spôsobuje zlé trávenie, kvasenie, zahnívanie, a produkciu plynov. Ak tieto okolnosti pretrvávajú, smerujú ku toxémii a skupine chorôb.
Ak si napríklad urobíte banánový smoothie a pridáte doň mlieko, tento nevinný nápoj zniži tráviaci oheň agni a prejde cez žalúdok a tráviace ústrojenstvo nedokonale strávený, zmení vašu črevnú flóru a vyprodukuje toxíny, ktoré môžu vyvolať zapchatie dutín, chrípku, kašeľ alebo alergie.
Princípy Ajurvedickej kombinácie jedál pochádzajú z dávnych dôb. Jediný rozdiel v spôsobe jedenia vtedy a dnes je, že kedysi ľudia kombinovali spolu dva až tri druhy potravín. Dnes kombinujeme šesť, sedem i viac druhov potravín počas jedného jedla. Jedlo nepotrebuje byť príliš bohaté. Labužnícke jedlá s bohatou a sladkou chuťou ovplyvnia a dajú do pozície nestriedmosti aj toho najviac zdravo jediaceho človeka s pevnou vôľou. Jedlo by malo byť jednoduché a prirodzene chutné.
Dôležité Ajurvédske doporučenia pri kombinácií jedál
- Nekonzumuj mlieko alebo jogurty s kyslým ovocím alebo citrusmi.
- Nekonzumuj ovocie so zemiakmi alebo jedlom obsahujúcim škrob.
- Fruktóza (cukor z ovocia a iný cukor) je rýchle stráviteľný, ale naopak na strávenie škrobu potrebujeme viacej času, takže v tomto prípade cukor nebude správne strávený.
- Nekonzumuj melón s obilninami. Melón sa trávi rýchlo, ale zato obilninám to trvá dlhšie. Táto kombinácia jedál dráždi žalúdok.
- Melóny by sa mali jesť samostatne.
- Med by sa nemal nikdy používať na varenie. Varený med potrebuje viac času na jeho strávenie. Jeho bunky sa stávajú varením nehomogenizované lepidlo, ktoré sa spája s membránami produkujúcimi hlieny a upcháva ich kanáliky, produkuje toxíny. Nevarený med je nektárom, varený jedom.
- Nekonzumuj mäso s mliečnymi výrobkami.
- Nekonzumuj melon s mliekom. Mlieko sa v žalúdku zráža pôsobením kyseliny chlorovodíkovej. Preto Ajurveda nedoporučuje kombinovať mlieko s kyslým ovocím, jogurtom, kyslou smotanou, syrom a rybou.
- Nekonzumuj studené nápoje počas alebo hneď po jedle, lebo redukuje tráviaci oheň v tráviacom ústrojenstve. Zopár malých dúškov teplej vody počas jedla podporuje trávenie.
- Počas jedenia jedlo poriadne do mäkka rozhryzte a premiešajte so slinami.
- Konštitúcia Vata a Pitta by mali ukončiť jedlo s pohárom lassi.
|