Na začiatku jesene si potrebujem dať
polievku, ktorá redukuje vata dóšu, ale nieje tak ťažka ako sú zimné polievky. Tajomstvom tejto polievky je základný vývar. Túto polievku si môžete vybrať ako vegetariánsku, ak namiesto použitia omáčky z rýb pripravíte vývar s kombu (morské riasy). Vývar je univerzálny, a môžete doňho
pridať ryžové rezance, (varte ich osobitne) huby a tofu. Krémová citrónová chuť sa odporúča v prípade rekonvalescencie. Môžete pridať aj malú lyžičku ashvagandhy.
Prísady do vývaru: (na 4 porcie polievky)
3 stonky citrónovej trávy
10 kaffirových limetkových listov
6 kusov zazvoru(2,5cm)
5 strúčikov cesnaku
1 veľká cibuľa
1 jalapeño čilli paprika
3 kúsky kombu- ak nepoužívate rybiu omáčku.
Varte 10 až 15 minút.Preceďte vývar, pridajte soľ a odložte. Pred uložením do chladničky alebo mrazničky nechajte vychladnúť. V chladničke uchovajte maximálne 5 dní a 6 mesiacov v mrazničke.
Môžte pridať: do vývaru môžte pridať kúsky zelené časti kelu, mangoldu a korene čerstvého koriandra.
Príprava polievky: Ingrediencie:
2 lyžičky kokosového oleja
1 lyžička cesnakovej pasty.
4 lyžičky červeného kari (použite thajské kari)
2 plechovky kokosového krému
1 šálka húb nakrájaných na kúsky
šťava z jedného citróna. (pridať na koniec)
1/2 šálky šťavy z čerstvého koriandra (na podávanie)
4 polievkové lyžice čerstvých pažítok (na podávanie)
2 lyžičky hnedého cukru
3 lyžičky rybej omáčky (ak chcete)
Postup:
V kokosovom oleji opražte cesnak a červené kari. Pridajte kokosové mlieko a vývar. Nechajte dobre rozpustit. Pridajte huby a tofu a povarte, až kým nie sú huby mäkké. Pridajte citrónovú šťavu, rybiu omáčku a cukor a varte 5 minút. Podávame s čerstvým koriandrom a pažítkou.
Typy:
Ak pridávate ryžové rezance, varte ich pred pridaním citróna do polievky. Môžete ich tiež uvariť oddelene.