Wednesday, 6 November 2019

Kokosovo-citrónová polievka

Na začiatku jesene si potrebujem dať
polievku, ktorá redukuje vata dóšu, ale nieje tak ťažka ​​ako sú zimné polievky. Tajomstvom tejto polievky je základný vývar. Túto polievku si môžete vybrať ako vegetariánsku, ak namiesto použitia omáčky z rýb pripravíte vývar s kombu (morské riasy). Vývar je univerzálny, a môžete doňho
 pridať ryžové rezance, (varte ich osobitne) huby a tofu. Krémová citrónová chuť sa odporúča v prípade rekonvalescencie. Môžete pridať aj malú lyžičku ashvagandhy.


Prísady do vývaru: (na 4 porcie polievky)
3 stonky citrónovej trávy
10 kaffirových limetkových listov
6 kusov zazvoru(2,5cm)
strúčikov cesnaku
1 veľká cibuľa
1 jalapeño čilli paprika
3 kúsky kombu- ak nepoužívate rybiu omáčku.


Varte 10 až 15 minút.Preceďte vývar, pridajte soľ a odložtePred uložením do chladničky alebo mrazničky nechajte vychladnúť. V chladničke uchovajte maximálne 5 dní a 6 mesiacov v mrazničke.

Môžte pridať: do vývaru môžte pridať kúsky zelené časti  kelu, mangoldu a korene čerstvého koriandra.


Príprava polievky: Ingrediencie:

2 lyžičky kokosového oleja
1 lyžička cesnakovej pasty.
4 lyžičky červeného kari (použite thajské kari)
2 plechovky kokosového krému
1 šálka húb nakrájaných na kúsky
šťava z jedného citróna. (pridať na koniec)
1/2 šálky šťavy z čerstvého koriandra (na podávanie)
4 polievkové lyžice čerstvých pažítok (na podávanie)
2 lyžičky hnedého cukru
3 lyžičky rybej omáčky (ak chcete)


Postup:

V kokosovom oleji opražte cesnak a červené kari. Pridajte kokosové mlieko a vývar. Nechajte dobre rozpustit. Pridajte huby a tofu a povarte, až kým nie sú huby mäkké. Pridajte citrónovú šťavu, rybiu omáčku a cukor a varte 5 minút. Podávame s čerstvým koriandrom a pažítkou.


Typy:

Ak pridávate ryžové rezance, varte ich pred pridaním citróna do polievky. Môžete ich tiež uvariť oddelene.