Monday 11 November 2019

Ricínový olej

Tam sú niektoré úlohy v živote, ktorým sa snažíme vyhnúť. Je tam jeden ktoru robím i ja, a ktorou je vypitie 3 čajových lyžičiek ricínového oleja mesačné v ranných hodinách. Už roky som sa snažila vymyslieť spôsob, ako ho vypiť, aby to bolo menej nepríjemné. Avšak musím sa priznať, že som v tom zlyhala. Existujú spôsoby, ako zmierniť silnú chuť ricínového oleja, ako napríklad ho vypiť spolu s citrónovou šťavou a jaggery (trstinový cukor). Alebo len si predstavte, že ste v bare a môžete ho vypiť na ex. Viem len, že po konzumácii tejto glejovitej látky telo dostáva veľkú úľavu. Určite je užitočné vedieť, prečo to robíť, a poznať úžasné zdravotné výhody týchto ricínových bôbov.



Prečo to robíme?
Okrem zrejmých dôvodov, ktorým je vyhnať hlboký odpad z hrubého čreva, je tam ešte oveľa viac príčin na užívanie ricínového oleja. Podľa Michaela Tierru, ktorý je jedným z mojich obľúbených bylinkárov ricínový olej sa používa aj v prípadoch epilepsie, ochrnutia, nervových poruchách, poruchách pečene, na bradavice a cysty. Keď sa aplikuje externe znižuje zápal s odrenin, poranení a stuhnutosti svalov. Tak tiež znižuje benígne masy ako sú prsníkové a vaječníkové cysty a urychluje pôrod, keď sa dá žene počas pôrodu..

Pozrime sa naň zblízka.
Neopadavá ricínová rastlina je pôvodom z tropickej Afriky a Indie, kde môže rásť do výšky 12 metrového stromu. Ricínové bôby obsahujú extrémne smrteľný jed, ktorý musí byť odstránený špeciálnym spracovaním skôr ako je olej použiteľný.
Ayurveda kategorizuje ricínový olej ako zahrievací, štipľavý a sladký, čo je dobré pre Vatta došu. Môže zvýšiť Pitta a Kapha došu. Pracuje v tkanivách pečene, sleziny, nervov a trávenia. Činnosť ricínového oleja alebo Erand, ako sa nazýva v Ayurvede, je cathartic, demulcent, analgetický a nervine.

Použítie ricínového oleja.
Ricínový olej sa hlavne používa pri liečbe Vatta doše. Michael Tierra ju používa pre všetky Vatta nerovnováhy vrátane bolesti, zápche a artritíde. Ricínový olej posilňuje kĺby, svaly, spojivové tkanivá a zdravie pokožky. Ricínový olej je "arnika Ayurveda", pretože jeho adstringentné účinky pomáhajú stabilizovať hypermobilitu kĺbov a znížiť opuchy a benígne masy prsníkov, vaječníkov, kŕčové žily, opuchnuté lymfatické uzliny, zväčšenú pečeň, alebo slezinu a lipom. Dlhodobé užívanie ricínového oleja môže urobiť veľký vplyv na fibromyalgiu. Ďalšie použitie je pri liečení hemoroidov, análne dráždenie, napätie svalstva, modriny, ischias a dokonca aj čkanie.