Friday 20 December 2019

Ajurvéda a jej podstata


Ajurvéda vznikla pred viac ako 5 tisíc rokmi v štáte India a stala sa najstarším nepretržite používaným zdravotným systémom na svete. Je založená na rytme a zákonoch prírody a celý jej princíp sa točí okolo piatich elementov, ktorými sú éter, vzduch, oheň, voda a zem.
Ajurvéda prináša múdrosť v spôsobe ako udržať telo v rovnováhe a ako ho očisťovať. Ajurvéda nás učí o dôležitosti obnovenia a zotavenia tkanív a zároveň dodáva našim zmyslom schopnosť vnímať pravú skutočnosť o tom, kto vlastne sme.
Dodnes učí predchádzať chorobám spôsobom ako je: čerstvé jedlo, denné cvičenie, oddych, obmedzenie stresu a pravidelné čistenie.


 Podľa Ajurvédy, päť elementov (éter, vzduch, oheň, voda, zem), ktoré sú obsiahnuté v každom jednom z nás, zodpovedá za jedinečnosť našich fyzických a mentálnych kvalít. Týchto päť základných elementov je skombinovaných do troch telesných konštitúcii alebo dóši: váta, pitta a kapha.

Táto jedinečná kombinácia troch dóši v každom ľudskom tele, svojim určitým spôsobom ovplyvňuje naše fyzické, mentálne a emotívne tendencie. Identifikovaním dominantnej dóše v tvojom tele, ti môže pomôcť k správnejšiemu stravovaniu a životospráve, a tak k udržaniu celkovej rovnováhy a zdravia po všetkých stránkach.

I keď princíp Ajurvédy môže byť použitý k vysvetleniu spletitosti nielen zdravia, ale tiež sveta okolo nás, je tam niekoľko jednoduchých podstát, ktoré sú stavebným materiálom ku všetkému ostatnému:
Ajurvédskym základným názorom k dosiahnutiu celkového zdravia je dôležitosť nájsť svoju, pre každého jedného jeho jedinečnú rovnováhu v celej bytosti – telo, myseľ a duša. 

Ajurvéda sa pozerá na svet cez tri konstitučné podstaty: váta, pitta a kapha. Ako najhlavnejšie považuje odstrániť príčinu problému. Po odstránení problému si telo nájde spôsob ako sa zahojiť.
Ak sa po odstránení príčiny problému stále objavuje pozostatková nerovnováha, nasleduje použitie protikladu. Napríklad: ak tráviace ústrojenstvo má prebytočné množstvo tepla, Ajurvédským liekom bude použitie niečoho chladivého, čo napomôže ohňu v tráviacom ústrojenstve lepšie absorbovať výživné látky a zároveň sa zbaviť nepotrebného procesom vyprázdňovania.