Thursday, 2 January 2020

Zahrievajúci čaj na zimu pre každú dóšu


Tieto bylinné čaje sú vašimi najlepšími zimnými spoločníkmi. Nezáleží na tom, či si ich dáte vo svojej pohodlnej pohovke alebo na večierku. Vždy sú pre všetkých  povznesujúce a určite zabránia stagnácii a chladu.


Harmonizácia Kapha dóše
6 pohárov vody (1 pohár – 250ml)
5 strukov kardamónu
2 klinčeky
½ lyžičky nastrúhaného zázvoru
½ čajovej lyžičky zázvorového prášku
1 čajovej lyžičky semien feniklu
1 čajovej lyžičky sušených listov bazalky
medu podľa chuti * (voliteľné)

Harmonizácia Vata dóše
6 pohárov vody  
6 strukov kardamónu
1 palička škorice
1 čajová lyžička strúhaného zázvoru
¼ čajová lyžička ajwain / karátové semená
1 čajová lyžička sladkého drievka
¾ čajovej lyžičky sušené listy bazalky
Mlieko podľa vlastného výberu  
Med podľa chuti * (voliteľné)

Harmonizácia Pitta dóše
6 pohárov vody  
4 struky kardamónu
1 škoricová tyčinka  
½ čajovej lyžičky sladkého drievka  
½ čajovej lyžičky kurkumy
¼ čajovej lyžičky zázvorového prášku
½ čajovej lyžičky sušených listov bazalky
Mlieko podľa vášho výberu
½ čajovej lyžičky prírodnej cukrovej trstiny alebo jaggery (voliteľné)

Do hrnca dajte vodu a začnite ju zohrievať. Kým sa voda zohrieva, jemne rozdrvte kardamómové struky zadnou stranou noža alebo použite mažiar aby sa semená uvoľnili zo strukov. Semená môžte trochu rozdrviť. Pridajte všetky korenia do vody a nechajte povariť 20–25 minút, alebo pokým sa polovica množstva vody neodparí. Čaj odložte nabok  so sporáka a pridajte bazalkové listy. Nechajte listy 3 až 5 minút luhovať a potom oceďte a pridajte mlieko (voliteľné) podľa svojich predstáv. Budete mať asi 2 až 3 porcie čaju. * Med - pridaním medu do horúceho čaju sa podľa Ayurvedy znižujú jeho prospešné vlastnosti. Najlepšie je pridať med do čaju, keď sa mierne ochladí. Ak chcete z neho získať optimálne živiny, vykonajte test s malíčkom. Ak vydržíte mať malíček v čaji 10 sekúnd, pridajte med.