Sunday 29 March 2020

Ako si urobiť 3 dňové čistenie doma


Ajurvéda navrhuje urobiť si očistnú kúru dvakrát do roka a to na  jar a jeseň. Čistenie alebo Panchakarma sa v ideálnom prípade vykonáva 7, 14 alebo 21 dní, samozrejme v závislosti od vášho zdravia. Ak ste mimo rovnováhy,  Ayurveda navrhuje 21 dní čistenia, ktoré pozostáva z každodennej práce s telom (abhyanga - olejovanie a masáž tela) čistenia a odpočinku.






Budete potrebovať ajurvédskeho lekára, aby určil vašu konštitučnú dóšu, a poskytol vám služby ktoré práve potrebujete. Môžete si urobiť 1 až 3 dňové domáce čistenie, aby ste tak napomohli k vnútornej rovnováhe.


Tu je niekoľko rád na očistnú kúru ktorú si robíme doma:



  • Navštívte svojho lekára, aby ste vedeli, ktorú dóšu potrebujete liečiť. Niekedy si myslíme, že pretože naša konštutícia je Pitta, musíme vždy liečiť Pittu; je však možné že naša konštitúcia je Pitta, ale máme nerovnováhu Vatty. Ayurveda navrhuje, aby ste najskôr liečili doshu, ktorá je mimo rovnováhy. Toto je dôležitý krok, ktorý určí typ purifikácie, ktorú potrebujete. Váš lekár sa môže zamerať na váš pulz a položiť vám niekoľko otázok.
  • Rezervujte si so svojim lekárom masáž abhyanga. Toto ošetrenie tela zjemní toxíny vo vašom tele a vytlačí ich do hrubého čreva. Jedna masáž je v poriadku, ale pred jarným či jesenným čistením je vhodných 3 až 7 po sebe nasledujúcich masáží (uvoľňovanie toxínov z hrubého čreva). 
  • Vyberte si dni, kedy si môžete oddýchnuť a venovať dost času na odpočinok a na použitie domácich terapií.
  • Začnite s monodietou s Kitchari polievkou. (3 - 40 dní) s korením pre konštytučný typ vášho tela.
  • Vyberte si olej na vonkajšie použitie. Ľudia s konštitučným typom Vatta si môže zvoliť sezamový olej, Pitta môže zvoliť kokosový olej a Kaphas si môže vybrať slnečnicový alebo horčicový olej. Olejovanie si vyžaduje aplikáciu veľkého množstva oleja na vaše telo buď cez noc alebo pol hodiny pred sprchov.
  • Ak je vašou dóšou Vatta, urobte si vnútorné olejovanie. Pre vnútorné olejovanie je potrebné, aby ste každý deň pred raňajkami užili 2 až 3 lyžičky liečivého ghí.
  • Užívajte 4 až 6 tabliet triphaly denne. Triphala je kombináciou troch druhov ovocia (tri = 3; phala = ovocie) ktoré jemne čistí a detoksikuje  pečienku, krv, hrubé črevo, a tráviace ústrojenstvo.
  • Po 3 dňoch vnútornej a / alebo vonkajšom olejovaní použite silné preháňadlo. Váš lekár vám môže navrhnúť Avipatikar alebo vám dať bylinky špecifické pre váš typ tela.
  • Zvyšok dňa oddychujte.
  • Počas trojdňovej detoxikácie môžete piť čaj z lopúcha, bazalky (tulsi), púpavu a červenej ďateliny. Vždy preferujte teplé nápoje.