Saturday 14 March 2020

Banánovo krémový koláč - vegánsky


Apsolutne lahodný 10-zložkový vegánsky banánový koláč! Chrumkavé bezlepkové cesto, nadýchaný a hodvábne krémový stred  a vrstvené s tromi banánmi! (Prispôsobené z receptu “The Minimalist Baker”) Nenechajte sa vystrašiť 8 hodinami pripravy. Väčšina tohto času je chladenie v  chladničke. Pamätajte, že ak si pripravujete vlastný kokosový krém, musíte kokosové mlieko cez noc vložiť do chladničky. Koláč stojí za to tak že nevynechajte žiadne kroky potrebné na jeho prípravu. V skutočnosti by ste mali urobiť hneď dva, pretože vás môžem ubezpečiť, že vaši hostia neostanú pri jednom kúsku!

Čas na prípravu: 2 hodiny, 20 minút.

Pečenie: 40 minút

Celkový čas: 8 hodín

Porcie: 8-12



Zloženie:


CESTO
(1 šálka = 250ml)
3/4 šálky (67 g) ovsené vločky bez lepku

3/4 šálky (84 g) surových mandlí

1/4 šálky kokosovej múky

1/4 malej lyžičky morskej soli

2 lyžice (24 g) organického trstinového cukru alebo kokosového cukru

1/4 šálky (60 ml) rozpusteného kokosového oleja



PLNKA

2 polievkové lyžice (14 g) kukuričného škrobu * (nepoužite žiadne iné náhrady)

1/3 šálky (66 g) organický trstinový cukor alebo cukor z kokosového orecha * (pre arómu báječného butterscotch)

štipka morskej soli

1 1/2 šálky (360 ml) nesladeného mandľového mlieka

1 lyžička čistého vanilkového extraktu

1 zrelý banán, nakrájaný na plátky



KOKOSOVÝ KRÉM ·

414 g kokosového krému (alebo dve plechovky plnotučného kokosového mlieka), chladené cez noc

1/2 lyžičky vanilkového extraktu

3-5 lyžičiek (24-40 g) práškový cukor bio



VRCHNÁ ČASŤ

Kokosová šľahačka

1-2 ďalšie dozreté banány nakrájané na plátky * (pridajte ich tesne pred podávaním, aby sa zabránilo zhnednutiu)



Postup:


CESTO

1. Predhrejte rúru na teplotu 176 ° C.

2. Na plech s rozmerom 20 x 20 cm položte mastný papier alebo natrite štandardnú koláčovú misku a položte na bok.

3. Do vysokorýchlostného mixéra pridajte ovsené vločky, mandle, kokosovú múku, morskú soľ (voliteľné) a cukor a miešajte / pulzujte, až kým nedosiahnete jemne rozomletú hmotu.

4. Pridajte rozpustený kokosový olej, počínajúc 1/4 šálky (60 ml) a pridajte viac, ak je hmota príliš suchá. Pulzujte / miešajte na nízkej rýchlosti, až kým sa nevytvorí cesto, a zoškrabte po stranách ak je potrebné. Mali by ste byť schopní stlačiť zmes medzi dvoma prstami bez toho aby sa rozpadlo. Ak je cesto príliš suché, pridajte trochu viac roztopeného kokosového oleja.

5. Preneste zmes na koláčovú misu alebo plech na pečenie a rovnomerne rozložte. Potom položte pergamenový/mastný papier na vrch a pomocou plochého dna, ako napríklad pohárika na pitie, pevne zatlačte nadol, až kým cesto nebude rovnomerne rozložené na dne a po bokoch.

6. Pečieme 15 minút, potom zvyšujeme teplotu na 190 ° C a pečieme ďalších 5-10 minút, alebo kým okraje nie sú zlatohnedé a na povrchu sa ukazuju zhnednutia. Vyberte z rúry a nechajte vychladnúť.



PLNKA

7. Medzitým pripravte puding pridaním kukuričného škrobu, cukru a soli (voliteľné) do malého hrnca a šľahajte v mandľovom mlieku, a vymiešajte aby ste predyšli zhlukom.

8. Varte na miernom ohni, pokým nezačne bublinkovať, často miešajte. Potom znížte teplotu na nízku a pokračujte vo varení ďalších 4 až 6 minút, pričom gumovou stierkou budete takmer neustále stierať boky a dno.

9. Akonáhle sa vytvorí pudingová hmota odložte zo sporáka, pridajte vanilku a nechajte vychladnúť 10 minút. Potom preneste do sklenenej alebo keramickej misky a prikryte ju plastovým obalom, uistite sa, že sa plastový obal dotýka povrchu, Čo zabráni vytvoreniu šupky Po ochladnutí nechajte v chladničke - asi 2 až 3 hodiny.

10. Medzitým vložte do mrazničky stredne veľkú sklenenú misku na šľahačku z kokosových orechov. Vyberte plechovku s kokosovým krémom z chladničky, dávajte pozor, aby ste ju nevytriasali alebo neotáčali, a otvorte vrch. Jemne lyžičkou vyberte hornú stuženú „smotanu“ do chladenej misky bez tekutej vodnej časti. Tekutu čast môžete použiť na smoothies alebo na pečenie, ak si budete priať. V opačnom prípade ju vyhoďte.

11. Použite ručný mixér na šľahanie kokosového krému, až kým nezačne vyzerať ako šľahačka, asi 1 minútu. Potom pridajte 3 lyžice práškového cukru. Znova premiešajte, až pokým nebude ľahká a vzdušná - asi 2 až 3 minúty. Vložte do chladničky (odkryté), aby sa ochladila.

12. Akonáhle je puding úplne vychladnutý, pridajte ho do kokosovej šľahačky a jemne premiešajte, až kým sa nezmieša. Dajte naspäť do chladničky.

13. Na dno upečeného cesta pridajte nakrájaný banán, potom ho prelejte zmesou pudingu s kokosovým krémom. Vyrovnajte vrchnú časť lyžičkou, potom prikryte plastovým obalom a vložte do chladničky aspon na 4 hodiny, pokiaľ možno cez noc, na úplnné ochladenie a stuhnutie.

VRCHNÁ ČASŤ

14. Podávame s kokosovou šľahačkou (voliteľné) a nakrájanými banánmi (použila som dva), nakrájajte a pochutnajte si! Zvyšky uchovajte v chladničke jemne prikryté. Skonzumujte do 3 dní, najlepšie však do 48 hodín.