Apsolutne lahodný 10-zložkový vegánsky banánový koláč!
Chrumkavé bezlepkové cesto, nadýchaný a hodvábne krémový
stred a vrstvené s tromi banánmi!
(Prispôsobené z receptu “The Minimalist Baker”) Nenechajte sa vystrašiť 8
hodinami pripravy. Väčšina tohto času je chladenie v
chladničke. Pamätajte, že ak si pripravujete vlastný kokosový krém,
musíte kokosové mlieko cez noc vložiť do chladničky. Koláč stojí za to tak
že nevynechajte žiadne
kroky potrebné na jeho prípravu. V skutočnosti by ste mali urobiť
hneď
dva, pretože vás môžem ubezpečiť, že vaši hostia neostanú pri jednom kúsku!
Čas na prípravu: 2 hodiny, 20 minút.
Pečenie: 40 minút
Celkový čas: 8 hodín
Porcie: 8-12
Zloženie:
CESTO
(1 šálka = 250ml)
3/4 šálky (67 g) ovsené vločky bez lepku
3/4 šálky (84 g) surových mandlí
1/4 šálky kokosovej múky
1/4 malej lyžičky morskej soli
2 lyžice (24 g) organického trstinového cukru alebo kokosového
cukru
1/4 šálky (60 ml) rozpusteného kokosového oleja
PLNKA
2 polievkové lyžice (14 g) kukuričného škrobu * (nepoužite
žiadne iné
náhrady)
1/3 šálky (66 g) organický trstinový cukor alebo cukor z kokosového
orecha * (pre arómu báječného butterscotch)
štipka morskej soli
1 1/2 šálky (360 ml) nesladeného mandľového mlieka
1 lyžička čistého vanilkového extraktu
1 zrelý banán, nakrájaný na plátky
KOKOSOVÝ
KRÉM
·
414 g kokosového
krému (alebo dve plechovky plnotučného kokosového mlieka), chladené cez noc
1/2 lyžičky
vanilkového extraktu
3-5 lyžičiek
(24-40 g) práškový cukor bio
VRCHNÁ ČASŤ
Kokosová
šľahačka
1-2 ďalšie
dozreté banány nakrájané na plátky * (pridajte ich tesne pred podávaním, aby sa
zabránilo zhnednutiu)
Postup:
CESTO
1. Predhrejte rúru na teplotu 176 ° C.
2. Na plech s rozmerom 20 x 20 cm položte mastný
papier alebo natrite štandardnú koláčovú misku a položte na bok.
3. Do vysokorýchlostného mixéra pridajte ovsené vločky, mandle, kokosovú múku,
morskú soľ (voliteľné) a cukor a miešajte / pulzujte, až kým nedosiahnete
jemne rozomletú hmotu.
4. Pridajte rozpustený kokosový olej, počínajúc 1/4 šálky (60 ml) a
pridajte viac, ak je hmota príliš suchá. Pulzujte / miešajte na nízkej rýchlosti,
až kým sa nevytvorí cesto, a zoškrabte po stranách ak je potrebné.
Mali by ste byť schopní stlačiť zmes medzi dvoma prstami bez toho aby
sa rozpadlo. Ak je cesto príliš suché, pridajte trochu viac roztopeného
kokosového
oleja.
5. Preneste zmes na koláčovú misu alebo plech na pečenie a rovnomerne
rozložte. Potom položte pergamenový/mastný papier na vrch a pomocou
plochého dna, ako napríklad pohárika na pitie, pevne zatlačte nadol, až kým cesto
nebude rovnomerne rozložené na dne a po bokoch.
6. Pečieme 15 minút, potom zvyšujeme teplotu na 190 ° C a pečieme
ďalších 5-10 minút, alebo kým okraje nie sú zlatohnedé a na povrchu sa ukazuju
zhnednutia. Vyberte z rúry a nechajte vychladnúť.
PLNKA
7. Medzitým pripravte puding pridaním kukuričného škrobu, cukru a soli
(voliteľné) do malého hrnca a šľahajte v mandľovom mlieku, a vymiešajte
aby ste predyšli zhlukom.
8. Varte na miernom ohni, pokým nezačne bublinkovať,
často miešajte.
Potom znížte teplotu na nízku a pokračujte vo varení ďalších 4 až 6 minút,
pričom gumovou stierkou budete takmer neustále stierať boky a dno.
9. Akonáhle sa vytvorí pudingová hmota odložte zo sporáka,
pridajte vanilku a nechajte vychladnúť 10 minút. Potom preneste do sklenenej
alebo keramickej misky a prikryte ju plastovým obalom, uistite sa, že sa
plastový obal dotýka povrchu, Čo zabráni
vytvoreniu šupky Po ochladnutí nechajte v chladničke
- asi 2 až 3 hodiny.
10. Medzitým vložte do mrazničky stredne veľkú sklenenú misku na šľahačku z kokosových orechov. Vyberte plechovku s kokosovým
krémom z chladničky, dávajte pozor, aby ste ju nevytriasali alebo neotáčali, a
otvorte vrch. Jemne lyžičkou vyberte hornú stuženú „smotanu“ do chladenej misky bez
tekutej vodnej časti. Tekutu čast môžete použiť na smoothies alebo na pečenie, ak si
budete priať. V opačnom prípade ju vyhoďte.
11. Použite ručný mixér na šľahanie kokosového krému, až kým nezačne
vyzerať ako šľahačka, asi 1 minútu. Potom pridajte 3 lyžice práškového
cukru. Znova premiešajte, až pokým nebude ľahká a vzdušná -
asi 2 až 3 minúty. Vložte do chladničky (odkryté), aby sa ochladila.
12. Akonáhle je puding úplne vychladnutý, pridajte ho do kokosovej
šľahačky a jemne premiešajte, až kým sa nezmieša. Dajte naspäť
do chladničky.
13. Na dno upečeného cesta pridajte nakrájaný banán, potom ho prelejte zmesou
pudingu s kokosovým krémom. Vyrovnajte vrchnú časť lyžičkou, potom prikryte
plastovým obalom a vložte do chladničky aspon na 4 hodiny, pokiaľ možno cez noc,
na úplnné ochladenie
a stuhnutie.
VRCHNÁ ČASŤ
14. Podávame s kokosovou šľahačkou (voliteľné) a nakrájanými banánmi
(použila som dva), nakrájajte a pochutnajte si! Zvyšky uchovajte v chladničke
jemne prikryté. Skonzumujte do 3 dní, najlepšie však do 48 hodín.