Tuesday 4 February 2020

Zimné nálady



Svetlo je zdrojom živín a nie len vitamínu D. Svetlo slúži ako katalyzátor vnútornej chémie pre emocionálnu rovnováhu a pocit pohody. V tomto článku sú uvedené niektoré doplnky, ktoré je možno rozumné zahrnúť do svojho jedálnička ak trpíte nedostatkom energie, alebo ste náladový.



Omega-3 mastné kyseliny; znížujú úzkosť a môžu zmierniť depresie. Vlašské orechy, tekvicové semená, mäta, petržlen, špenát, kel, ružičkový kel, ľanové semená sú bohaté na Omega-3.

Kyselina listová udržiava vyvaženú náladu za ktorú zodpovedá serotonín v mozgu. Kyselinu listovú nájdete:
·       Špenát — 1 šálka = 263 mcg kyseliny listovej (65% DV)
·       Collard (Zelené listy) — 1 šálka = 177 mcg kyseliny listovej (44% DV)
·       Kvaka (Zelené listy) — 1 šálka = 170 mcg kyseliny listovej (42% DZ),
·       Horčica (Zelené listy) — 1 šálka = 103 mcg kyseliny listovej (26% DV)
·       Romaine Šalát — 1 šálka = 76 mcg kyseliny listovej (19% DZ),
·       Špargľa
·       Brokolica,
·       Citrusové ovocie. Jeden pomaranč obsahuje približne 50 mcg, a veľký pohár džúsu môže obsahovať aj viac. Iné ovocie bohaté na foláty je papája, grapefruit, hrozno, banán, cantaloupe a jahody.
·       Fazuľa a hrach majú vysoký obsah kyseliny listovej. Patrí medzi ne pinto fazuľa, lima fazuľa, hrášok, hrach – čierne oko a červená fazuľa. Malá miska akéhokoľvek druhu šošovice vám dodá väčšinu odporúčanej dennej dávky kyseliny listovej.
·       Určite je vhodné byť taktiež kamarátom s mrkvou, repou, avokádom, okrou, mandľami, arašidami, kukuricou, zelerom a dyňou.



Vitamín B6 a B12 môže zmierniť depresie. B6 hrá dôležitú úlohu v mnohých chemických reakciach, ktoré prebiehajú v tele, pomáha pri tvorbe červených krviniek, ktoré prenášajú kyslík po celom tele, a to je podstatné pre metabolizovanie potravín na energiu. Cícer, šošovica a sójový bôb, sú len niektoré príklady strukovín bohatých na vitamín B6. Červená fazuľa je ďalším dobrým zdrojom živín. Ak zaradíte jednu porciu z niektorých týchto potravín do vašeho jedla, môžete si tak udržať svoj príjem vitamínu B6 a znížiť tak riziko jeho nedostatku.

B12 - mäso je bohaté na vitamín B12, avšak, ak ste vegetarián môžete nájsť B12 v ghí, vajciach, výživových kvasniciach. 20 mg denne pokrýva základné množstvo B6 a B12.

Vitamín D Môže zmierniť príznaky sezónnych porúch. Okrem slnka (aspoň 30 minút denne), alebo s doplnkom Vitamínu D, môžete ho nájsť v tuniaku a lososovi. Prekvapivo, sušená verzie shiitake huby majú vysoký obsah vitamínu D. To môže byť v dôsledku ich schopnosti, nasávania slnečného svetla. Shiitake huby sú tiež bohaté na vitamíny skupiny B, ako B1 a B2. Pri ich nákupe sa uistite že ste našli huby, ktoré boli sušené na slnku, nie umelými prostriedkami s vysokým obsahom vitamínu D. Môžete zobrať až 5000 IU  vitamínu D denne.

St. John wort (Hypericum perforatum) môže znížiť úzkosť, nespavosť a príznaky miernej depresie. Na dosiahnutie potrebného účinku musíte však začať užívať tintktúru v kapsuliach už na jeseň. Užívajte 40 kvapiek denne po dobu 3 mesiacov. St. John wort sa už dlhé veky používa ako ľudový liek na emocionálne poruchy. Tento liek sa kedysi používal na zbavenie tela od zlých duchov. St. John wort je tiež vhodný na hojenie rán, ušné zápaly, odvykaní od fajčenia, kožné ochorenia, popáleniny a hemoroidy.