Monday 3 February 2020

Februárový Satsang - Vzťahy



Čo je vzťah a k čomu máte vzťah/spojenie/prepojenie? 


V tomto satsangu Berdhanya prináša mystické pochopenie a úlohu vzťahov na ceste vnútornej evolúcie. Berdhanya hovorí: 

“Vy sa dokážete prepojiť iba so sebou, a z tohto bodu vytvárate ďalšie vzťahy, ktoré sú potrebné aby ste sa mohli ďalej rozvíjať”. 


Na dole uvedenej linke nájdete zvukovú nahrávku Satsangu, a pod ňou 
jeho kompletný preklad (vo zvukovej nahrávke zopár viet chýba) s domácou ulohou.

 
Zvuková nahrávka satsangu


SATSANG o vztahoch (preklad)



Zdravím vás moji drahí z Bali, tentokrát robíme satsang bez vás kôli časovému posunu.

Dnes a tento mesiac budeme rozprávať o vzťahoch. Lebo tento mesiac (na oblohe) a tento mesiac (kalendárny) bedete mať väčšie nadšenie preskúmať veci trochu ináč. Tak že v tomto satsangu chcem trošku prekoncipovať to čo si myslíte o vzťahoch.


My máme tendenciu spájať naše vnímanie o vzťahoch s naším vonkajším ja. Ale zo spirituálneho pohľadu alebo mystického pohľadu vonkajšok je holografickou reprezentáciou tvojho názorového systému.


Je veľmi dôležité, aby ste tomuto porozumeli. Tvoje jadro, tvoje srdce, tvoj názorový system je ako projektor v kine, a vonku okolo vás je veľká membrána na ktorej je projektovaná tvoja realita. Na tomto základe, to čo vnímate ako svojho partnera, stôl, vašu kanceláriu, prácu je projekciou vášho názorového systému.


Celá realita je sformovaná kolektívnym názorovým systémom, planetárnym názorovým systémom alebo názorovým systémom zeme. Tak že realita je sériou vzájomných vzťahov týchto názorových systémov. Preto mystici hovoria že iní neexistujú. Ale samozrejme vaša myseľ, vaše zmyslové orgány vám povedia “ale ja sa toho môžem dotýkať”.


Čím viac sa odpútate od formy, mysle, emócií a drámy tým viacej dokážete vidieť ako realita nie je skutočná. 


Toto je prvý princíp ktorému potrebujeme porozumieť. V tvojom ľudskom zážitku to vyzerá veľmi skutočné ale so spirituálneho zažívania to je iba divadelná hra. Javiskom na učenie. Takže to cíti veľmi skutočne ale to skutočné nieje.


Druhou časťou vzťahu: keď si porozumel tomu že vonkajšok neexistuje, je že ty priťahuješ určité vzťahy ktoré sú perfektným odrazom tvojho názorového systému. Napríklad keď v tvojom názorovom systéme je že si bezcenný, tak budeš manifestovať alebo priťahovať dva typy vzťahov. Môže to byť v jednej osobe, ale väčšinou vo viacerých. 


Pritiahneš si človeka ktorý ti bude hovoriť že si bezcenný, nie si dobrý a bude ťa zhadzovať. A taktiež budeš manifestovať časť tejto osoby ktorá ti bude hovoriť:”áno ty si dobrý, prepáč mi, ja v teba verím”. Môžu to byť dvaja ľudia súčasne v tom istom čase alebo v inom čase. Záležiac na tom aké máš nadšenie preskúmať posilnenie alebo limitáciu. 


Ty vidíš tohto človeka “podľa tvojich očí”, podľa toho aký je tvoj názorový system a nie aký tento človek v skutočnosti je. Takýto vzťah sa nevzťahuje iba na vzťah s ľuďmi ale aj s objektmi, elementami. Pretože všetko v tvojej “vysnívanej realite”, ak to tak môžem povedať, ti posiela odkazy k tomu aby si vnímal tvoj názorový systém.


Skôr ako pôjdeme ďalej a povieme si o tom ako názorový system projektuje realitu a prečo tam je, poďme si zopakovať koncept toho čo je limitujúci a bezlimitujúci/neobmedzený/neohraničený názorový systém.


Potrebujeme začať s predpokladom, že k tomu aby sme mohli existovať v hmote a na planéte v ľudskom tele, potrebujeme mať názorový system. A takýmto spôsobom vlastne vstupujeme na univerzitu Zem. Tvoj názorový system je časťou božského atribútu ktorý je semiačkom stvorenia.


K tomu aby sme mohli mať zážitok potrebujeme mať názorový systém a tvojou pravou prirodzenosťou je neobmedzený názorový systém. To znamená že všetko je možné. Ak chceš cestovať môžeš cestovať. Ak sa chceš oženiť, tak sa môžeš oženiť. Ak chceš vytvoriť impérium, môžeš vytvoriť impérium. Hocičo je možné.


My sme sa naučili že neobmedzený názorový systém je v súlade s nasledovaním svojej vášne. Tým že nezasahuješ do vecí a nechceš ich vytvoriť také aké by mali byť podľa tvojej predstavy a iba nasleduješ svoju vášeň. Bez žiadnych očakávaní. Udržuješ si pozitivitu nezáležiac na tom čo sa stane. Tak že tvoj neobmedzený názorový system je v súlade s nasledovaním tvojej vášne a s tým že presiahneš  svoje limity. 


Na druhej strane limitujúci názorový system je vo vzťahu s názorovým systémom založeným na strachu. Pocit že si v ohrození a tvoja existencia sa cíti že je v ohrození a nedovoľuje ti sa plne prejaviť, nasledovať svoju vášeň, cítiť sa neobmedzený a silný. A vtedy trpíš lebo tvojou prirodzenosťou je expanzia. 


A ja už teraz počujem otázku: “A ako mám zmeniť svoj limitujúci názorový system?”

Číslom jedna je že ho musíš vidieť. A ako ho vidiš? Tým že sa jednoducho pozrieš na iných cez svoje vzťahy. Ak ťa niekto podceňuje, to znamená že ty veríš v to že máš byť podceňovaný. A to je prvá vec ako vidíš svoj názorový system. Pozorovaním vzťahov ktoré máš okolo seba. Všetky. Všetky tvoje vzťahy. A potom sa sami seba opýtajte či chcete aby naďalej vašim výberom bolo cítiť sa že ste menej. Či chcete ďalej pokračovať v animovaní takejto reality. 


Vaše vedomie vám samozrejme povie: “určite ja toto nechcem”. Ale tvoje podvedomie si chce udržať určitú kontrolu nad názorom že ste menejcenní, nad limitujúcim názorovým systémom. 


Treťou vecou ako sa dostať z limitujúceho názorového systému je napojenie na svoju vášeň, a napojenie na neobmedzený názorový system. A v okamihu keď sa napojíš na neohraničený názorový system tak sa objavia prekážky, lebo tvoj limitujúci názorový system ti povie:”ty nemôžeš byť neobmedzený, to nemôžeš urobiť. Ty zmizneš. Stratíš peniaze. Zomrieš.”


A práve keď si vyberieš to, že limitovaný nie si, tvoj limitujúci názorový system povie:”nie, ja neverím že si neohraničený”. Preto je veľmi dôležité nechať vyjadrit svoj neobmedzený názorový system.


A v tomto okamihu,  môžete mať s hocikým dobrý vzťah. Lebo v tedy ako keby sa k vásemu neobmedzenému názorovému systému priťahoval neobmedzený názorový system toho druhého. 


Musíte porozumieť že s takýmto postojom sa nezačnete pýtať:”ako by som sa mal chovať pred mojim partnerom? čo by som mal urobiť pred mojim synom? čo by som mal urobiť pred mojim nadriadeným?” Nie. To je detinský postoj, pretože vy už viete že pracujete so svojim vlastným názorovým systémom. To je ako keby ste sa pýtali:”mám byť limitovaný alebo nemám byť limitovaný? Mal by som byť takým to alebo takým to?” Nie, toto nie je vzorec k dobrému vzťahu.


Toto je veľmi dôležité lebo na Slovensku koncom tohto roku prídu veľké zmeny a vy musíte byť posilnení porozumením že vy sa môžte rozhodnúť či sa chcete cítiť limitovaní alebo nie. Potrebujete vidieť že kolektívny názorový system vašej spoločnosti vám hovorí že ste limitovaní, že určité veci nemôžte robiť. A to je dôležité konfrontovať aby ste mali neohraničený vzťah sami so sebou a s vašou spoločnosťou. 



DOMÁCA ÚLOHA



Chcela by som dnes vymeniť meditáciu za domácu úlohu. Na hárok papiera si urobíte dva stĺpce. Jeden  stĺpec bude venovaný limitujúcemu názorovému systému a druhý neohraničenému názorovému systému. A do obidvoch stĺpcov budete odpovedať na otázku: Čo my moje vonkajšie vzťahy hovoria o mojom limitujúcom a neohraničenom názorovom systéme? A o limitujúcom názorovom systéme chcem aby ste písali na tieto témy:
- sex
- ako prežiť (v zmysle ako sa cítiš že tvoj život/vzťahy ktoré udržujú prosperitu)
- schopnosť povedať pravdu
- schopnosť dostať a dať lásku
- schopnosť vyjadriť vášeň
- spojenie s bohom alebo s tým čo rozumiete ako boh 
- vaše životné poslanie. 

Tieto témy si preberte v odstavci limitujúceho a aj neohraničeného názorového systému (čo je vašou vášňou).


Rob si túto domácu úlohu pomaly. Venuj tomu čas, a urob si čas pre seba. Porozmýšľaj nad tým. Napíš čo si zistil.  Odlož papier na bok a rob si svoje veci. A tvoje okolie ti bude dávať signály aby si viacej porozumel tvoje skúmania. 

Venuj tomu mesiac, pokým sa znovu nestretneme. Mária a ja budeme spolu a tak vám dáme vedieť ako máte zmeniť vašu  každodenú meditáciu aby ste sa dostali hlbšie do vašho vzťahu so sebou. 


Urobte si túto domácu úlohu úprimne. Nikto sa nebude pozerať na to čo ste napísali. Toto je pre vás dôležitým prechodom k porozumeniu že vy ste tvorcami svojej reality. Spiritualita je uvedomením si, že vy si vytvárate svoju realitu tak, ako vy chcete.


A ja ukončím tento satsang s myšlienkou že “váš vzťah vám nedá to čo chcete ale vám dá to čo potrebujete”!


Ďakujem že sme sa spolu stretli takouto cestou a teším sa na osobné stretnutie na budúci mesiac. Príjemnú zábavu!  




PRANAYAMA – striedanie nosných dierok


Otoč svoju pozornosť do vnútra a nechaj telo a myseľ sa postupne uvolniť so svojim dychom.

Ak vieš ako dýchať s Ujjayi dychom tak ho použi počas tohto dychu. Palcom pravej ruky zatvor pravú nosnú dierku a nadýchni sa ľavou nosnou dierkou. Uvolni pravú nosnú dierku a súčasne zatvor ľavú s malíčkom pravej ruky a vydýchni a nadýchni pravou nosnou dierkou. Otvor ľavú a zatvor pravú a vydýchni a nádychni sa s ľavou nosnou dierkou.  Pokračuj s týmto dychom 3 – 5 minút. Výdych, nádych s jednou nosnou dierkou, výdych, nádych s druhou. Dýchaj zhlboka a pomaly.




MEDITÁCIA


So zatvorenými očami sa sústreď na priestor okolo seba. Ako tento energetický priestor vizerá?

Nič neodsudzuj a neposudzuj, nič nemeň. Iba ho pozoruj!

Vnímaj materiálny svet okolo seba a vnímaj svoje jednotlivé vzťahy. Vzťahy príjemné, menej príjemné a nepríjemné.

Namiesto materiálnych vzťahov ich vnímaj ako energiu.

Ak by táto energia rozprávala, čo by ti povedala? Aká je tvoja reakcia na to čo ti táto energia hovorí?

Urob si poznámky.


Rob túto meditáciu mesiac.