Tuesday 19 October 2021

Jesenné čistenie s Ajurvédou


Dnes v mojom tele skutočne cítim jeseň. Je to sila/tok, ktorý od nás chce, aby sme urobili hlboký výdych. 

Tento týždeň som začala ayurvedsku očistnú kuru, a dala som do kopy informácie, ktoré sú výsledkom niekoľko ročnej praxe. Prišla som na to, že na jeseň je dôležité  

 

vydýchnuť leto a vedome vstúpiť do ďalšej etapy nášho života. Nejde len o to, že sa menia ročne obdobia a naše telo potrebuje viacej pohodlia a naše názory a životné ulahy a smer, ktorým ideme vidíme trochu ináč. Ale je to tiež prepojenie so zemou, ktorá práve teraz tiež robí veľký výdych, po ktorom nasleduje počas jesene a zimy nádych do vnútra. Tak sa to deje v prírode. Všetko nasleduje svoj rytmus.  

Veľmi sa teším a už dlho rozmýšľam nad tým ako vám, čo najlepším spôsobom podať informácie o tom, ako si doma urobiť očistnú kúru tak, aby ste zostali čisto pri Ayurvedskom spôsobe a neodchýlili sa k vašej improvizácii alebo k tomu, čo ste niekde počuli. A, ako dať do kopy niečo, čo by bolo pre vás zrozumiteľné a pochopiteľné. Táto očistná kúra je špecifická pre prechod medzi letom a jeseňou.   

Počas leta sme zohriali krv. Pokožka, svaly a orgány v sebe nazhromaždili teplo. Ak máte v sebe nazhromaždené teplo, môžte mať v tela zapáli, môžte pociťovať únavu, môžte pociťovať, že tam je toho na vás priveľa či už fyzicky alebo mentálne. A neviete, čo robiť. A možno inklinujete k tomu, že si treba viacej oddýchnuť, ale váš pocit oddychu je v rozpore s letným teplom vo vašom tele, ktoré vás stále do niečoho ženie. Je to prirodzené pre leto. Lebo vtedy expandujeme a chceme robiť rôzne veci, stretnúť sa s ľuďmi...   

V tomto prípade, ale hovorím o teple, ktoré akokeby vo vás vrelo.  Toto nadmerné teplo sa začne usídľovať v bunkách ak mu nevenujeme svoju pozornosť. Čo ma za následok ďalšie následky. Určite viete, že krv drží informácie našich predkov. Drží v sebe kvalitu vyživovania buniek, súvisí so štruktúrou DNA, kvalitou okysličovania buniek a drží mnoho iných informácií. Všetko prechádza cez krv. Naše telo krvou komunikuje. Cez krvný obeh, nervový systém a lymfatický systém.   

Tak, že, keď je v tele príliš veľa tepla, veľa pitta dóše, čo sa stáva je, číslom jedna fyzické symptómy, ako sú zapáli, podráždenie kože, únava, pocit, že ste bez energie. Na stupni emócií na všetko reagujete podráždene. Na mentálnom stupni musíte mať vždy pravdu a chcete mať vždy pravdu. A ak iný nevidia, že máte vždy pravdu, tak vás to hnevá atď.   

Veľa veci sa dá zmierniť uvoľnením tohto tepla a tým, že vojdeme do zimných mesiacov s väčším vedomím. A ten nádych prináša sviežosť, výživu, oddych a kľud.  Túto kúru môžte použiť vždy medzi letom a zimou, nezáležiac na tom, aká je vaša dominatná dóša. Je to sedemdňová očistná kúra, ktorá vlastne trvá dlhšie, ako sedem dni. Sedem dni trvá samotná kúra. Okrem toho zopár dni sa na kúru pripravujete, a zopár dni sa vraciate naspäť na svoj režim.   

Možno si neuvedomujete, že to nie je len o tom, že poďme si urobiť očistnú kúru. Ide o väčšiu hĺbku. Trénujete svoje telo, aby sa odovzdalo a dokázalo sa vzdať nepotrebného a toho, čo ste za tri mesiace počas leta nahromadili. Zároveň trénujete svoje telo napojiť sa na cykly zeme a cykly života, nezáležiac na vašom veku.   

Srdečne vám želám, aby ste sa k tomu postavili s nadšením, pretože ja už dlho praktizujem ajurvedu a občas ju učím, ako spôsob pre hľadača, aby išiel so svojim telom cez vlastné uvedomenie. Neuvedomujeme si, že potrebujeme zažiť vlastné uvedomenie priamo a potrebujeme k tomu naše telo, ktoré je nádobou. Pre hľadača je dôležité, aby jeho telo bolo poddajné/mäkké a aby mal vedomosti o ajurvede. Aby vedel že naša zem sa skladá z elementov/živlov, a ako ich treba riadiť a najlepšie použiť v každodennom živote. Ja vám zaručujem, že to ovplyvni veci, s ktorými možno roky bojujete.   

Napríklad niekto si povie:“ ja viem, že nemám trpezlivosť a taký som. A zdedil som to po mojej mame, lebo ona je tiež netrpezlivá...“A dáš do toho koncept a tvoj názorový systém. Ale v skutočnosti, koreňom problému je len nerovnováha tvojich dóši. Hľadaj a nájdi to, čo ti spôsobuje určite emócie a produkuje určite vnímanie, ktoré vychádza z nerovnováhy piatich elementov/živlov. Keď si vyčistíš svoje elementy/živly zistíš, ako ďaleko si nad nimi a bude ti úplne jasné, že sa o ne musíš postarať, a zároveň chápať že nimi nie si. Táto sutra(sutra je zbierka textov napísaná mudrcmi), ktorú často hovoríme „ty nie si tvoje telo, nie si tvojimi emóciami, myšlienkami“, Ale potrebuješ ich zažiť.  

A tak vitajte v sedemdňovom programe ajurvedskeho čistenia. Nezabudnite, že náš ayurvedsky tým je tu pre vás. Doktorka Shamna a ayurvedsky praktik Sebastian vám odpovie na vaše otázky, dotazy a doporučí vám bylinky, ktoré potrebujete.

Ajurveda je ako matka, ktorú vam zem posiela s nežneým objatím. Vašou úlohou je prijať lásku zeme tým, že akceptujete svoje telo presne také aké je.

 

Očistná kúra

Dva dni pred začatím očistnej kury prestaňte jest ťažké, vyprážané a mliečne jedlá. Tak isto sa vyhnite potravinám a nápojom, ktoré obsahujú biely cukor.

Počas očistnej kury si robte každý deň abhyangu*, natieranie celého tela teplým olejom. Abhyange venujte dostatočné množstvo času a dôkladne natrite všetky časti tela. Olej nechajte na tele pôsobiť od 10 do 60 minút. Potom si olej z tela zotrite starým uterákom a telo umyte s miernym mydlom. Bylinkové oleje na abhyangu si môžte zakúpiť v ajurvedskej predajni alebo použite oleje vhodné pre vašu dóšu.

 

Nasledujte bylinkove doplnky tu uvedene.

Po siedmich dňoch čistenia by malo nasledovať „purgation“(evakuácia čriev preháňadlami).

Proces „purgation“:

Na ôsmi deň si o 6 hodine ráno na prázdny žalúdok zoberte jednu Balasuda** tabletku a zapite ju trochou teplej vody. Po hodine až troch hodinách začnete chodiť na veľkú potrebu. Ak sa náhodou medzi časom objaví pocit na vracanie, nesnažte sa ho zastaviť. Nadmerná piata dóša sa niekedy uvoľňuje práve takýmto spôsobom.

Po každom vyprazdneni si natrite konečník s ghee a napite sa trocha teplej vody.

Na obed si pripravte veľmi riedku ovsenú kašu. Na veceru si dajte polievku kitchari.

Nasledujúci, deviaty deň pokračujte ešte s polievkou kitchari, a na desiaty deň začnite s normálnym jedlom, ale ešte stále nie ťažké, vyprážané, mliečne alebo sladké jedla. Na jedenásty deň môžte jest normálne. Držte sa jedálneho lístka, ktorý, čo najviac vyhovuje vašej doši. 

Telové oleje vhodné pre Kapha dóšu (mastnú pleť)

Pre Kapha Dóšu je najlepšie použiť buď ľahký alebo stimulačný olej. Príkladmi sú: repkový olej, ľanový olej, kukuričný alebo svetlicový olej.

 

Telové oleje vhodné pre Pitta dóšu (prehriata alebo na citlivú pokožku) 

Pre pitta dóšu je najlepšie použiť buď neutrálny alebo chladiaci olej. Príklady sú: kokosový, slnečnicový, olivový alebo ricínový olej.

 

Telové oleje vhodné pre Vata dóšu (suchá pokožka) 

Na Vata Dóšu je najlepšie použiť buď ťažký alebo teplý olej. Ide napríklad o oleje z avokáda, mandlí, sezamu alebo Bhringaraj.

 

*Pozrite si video ako si urobiť Abhyangu.

**Balasuda tabletky sú prírodným laxativom a môžte si ich zakúpiť v ayurvedskej predajni.