Tuesday 19 October 2021

Citrónová pasta

 


Citrónová pasta prinesie úplne novú chuť, do vašich jedál. Kombinácia soli, citrónovej šťavy a času zjemní a rozbije citrónovú kožu a zmení ju na ostrú, aromatickú pochúťku.

 

 

Konzervované citróny si môžete kúpiť v mnohých obchodoch alebo si ich môžete vyrobiť sami, ale majte na pamäti, že si vyžadujú určitý čas, dva až tri týždne konzervovania, aby sa chute úplne rozvinuli. Táto technika si vyžaduje varenie tenkých plátkov citrónu s citrónovou šťavou a soľou a ich následné rozšľahanie v kuchynskom robote, kým nezískate hustú roztierateľnú pastu. Konečný výsledok vydrží niekoľko týždňov v chladničke.

 

Prísady

1 veľký citrón, s obrezanými koncami, nakrájaný na kolieska asi 1cm hrúbky , bez kôstiek

4 lyžice citrónovej šťavy

1 lyžička soli

 

Postup

Všetky ingrediencie zmiešajte v malom hrnci a začnite variť pri stredne vysokej teplote. Varte 1 až 2 minúty, kým sa soľ nerozpustí, potom znížte teplotu na stredne nízku. Prikryte a varte, kým kôra z citrónu nezačne byť priesvitná, asi 12 minút. Hrniec odložíme na bok a necháme mierne vychladnúť. Potom preložíme do kuchynského robota a do hladka vymiešame. Pridajte lyžicu vody ak potrebujete zmes zriediť; výsledkom by mala byť roztierateľná pasta. Citrónovú pastu preložte do vzduchotesnej nádoby a ak ju nespotrebujete ihneď, polejte vrch tenkou vrstvou olivového oleja. Prikryte a uchovávajte v chladničke až 2 týždne.