Friday, 1 May 2020

Šalát zo surovej červenej repy


Tento surový šalát podporuje produkciu žlče, ak máte pocit, že vaše trávenie je pomalé, surová repa môže pomôcť zvýšiť agni (oheň tráviaceho ústrojenstva). V prípade ak ťažšie trávite surového jedla môžete repu po nastrúhaní napariť po dobu 3 minút. Môžete tiež pridať fenikel alebo mätu na podporu trávenia. Tento šalát je obzvlášť výhodný, ak máte ťažkosti s trávením tukov.


Ingrediencie: pre  4 porcie
1 stredne veľalebo veľká červená repa, nastrúhaná
1 surové jablko, nakrájané na tenké plátky (voliteľné)
1 stredne veľká mrkva, nastrúhaná
1 lyžička jaggery (cukru)
citrónová šťava z ½ citróna
1 lyžička výživného droždia
Dijonská horčica podľa chuti (asi 1 polievková lyžica na veľkú repu, voliteľné)
Čerstvý zázvor, jemne nastrúhaný
Soľ podľa chute

Postup:
1. Skombinujte všetky ingrediencie v stredne veľkej miske. Rovnomerne vymiešajte.
2. Pochutnajte si na tomto šaláte pri každom jedle.
3.Uchovávajte vo vzduchotesnej nádobe v chladničke, skonzumujte do 4 dni. 

Poznámka:
Surová repa podporuje produkciu žlče a preto je tento šalát obzvlášť výhodný, ak máte ťažkosti s trávením tukov.