Tuesday 19 May 2020

Tipy ako zabránit tvorbe toxínov



V priebehu celého roka, a najmä pri detoxikácii je dôležité sa riadiť ajurvédskymi pokynmi na stravovanie na zníženie ama (ama je najčastejšie vyskytujúcim sa toxínom ktorý je odpadovou látkou nedostatočne stráveného jedla).





    
    1.  Počas samodetoxifikácie nevynechajte alebo ne preskakujte jedlo.    Pravidelné prijmanie jedla je veľmi dôležité.
  
    2.  Jedzte každý deň v rovnakom čase, aby sa agni (tráviaci oheň) mohol na jedlo pripraviť. 


    3. Jedzte hlavné jedlo na poludnie a ľahšie jedlá na raňajky a večeru. 


4.     Pri jedení seďte v nerušenom prostredí a venujte svoju pozornosť jedlu. (bez televízora, bez telefónov, bez čítania) 


5.     Zapojte sa do príjemného rozhovoru s priateľmi alebo rodinou (bez obchodného rokovania alebo emocionálnej diskusie).


6.     Jedzte iba vtedy, keď bolo predchádzajúce jedlo strávené (žiadne predčasné občerstvenie - to skutočne naruší trávenie). Jedzte iba vtedy, keď máte opäť hlad.


7.     Pred tým ako začnete jesť chvíľu potichu sedte (jedným so spôsobov ako to urobiť je moditdba alebo prejav vďaky za jedlo), a tak isto počkajte pár minút po jedle, než opustíte stôl. To vášmu tráveniu poskytne dobrý začiatok.


8.     Nenajedzte sa úplne do plna ale nechajte v žalúdku malú medzeru, aby vaše trávenie lepšie fungovalo. Ayurveda odporúča, aby ste pravidelne konzumovali iba 3/4  svojej žalúdočnej kapacity. Je to obzvlášť dôležité, keď ste na detoxikačnom programe. Určite sa nechcete prejedať, keď vaše telo detoxikuje.