Mrkva taktiež obsahuje vlákninu, vitamín K, draslík, folát, mangán, fosfor, horčík, vitamín E a zinok. Na trhu alebo aj v niektorých špecializovaných obchodoch nájdete mrkvu v rôznych farbách - napríklad fialovej, žltej a červenej -, ktoré obsahujú rôzne antioxidanty ktoré im dodávajú farbu (napríklad antokyanín vo fialovej mrkve a lykopén v červenej mrkve).
Prísady do šalátu:
(pre 6 porcií)
2 šálky nastrúhanej mrkvy
1 malá nastrúhaná repa
1 lyžica ghee
½ šálky slnečnicových semiačok
½ nastrúhaný kokosový orech
1 lyžička Cuminu (cuminum cyminum)
½ lyžičky kurkumy
1 lyžička morskej soli
½ šálky hrozienok
½ šálky čerstvých lístkov koriandra (voliteľné)
Prísady do dresingu:
1 šálka sezamového oleja
2 lyžice jablčného octu alebo citrónovej
šťavy
2 lyžice tamari
Príprava:
1. Mrkvu a repu nastrúhajte a vložte do misy.
2. Ak použíjete coriander tak ho nakrájajte na malé kúsky a pridajte do mrkvovej zmesi.
3. V panvici zohrejte 1 polievkovú lyžicu ghee. Pridajte cumín a kurkumu a restujte niekoľko minút. Pred tým, ako semená zhnednú, pridajte kokos a popražte ich, až kým obe nezískajú peknú hnedú farbu. Odsuňte z tepla, pridajte trochu soli a pomiešajte. Uchovávajte v osobitnej nádobe, až pokým nie ste pripravení podávať šalát.
4. Tesne pred podávaním šalátu pridajte doňho zmes slnečnicových semien, hrozienok a kokosu.
Príprava dresingu:
Odmerajte všetky prísady a vlejte do sklenenej nádoby. Uzatvorte vrchnák
a silno pretraste, až kým nie sú všetky prísady dobre spojené. Dresing
nechajte stranou, a nalejte ho na šalát tesne pred podávaním.
Užite si tento svieži letný šalát!