Thursday 25 June 2020

Mrkvový šalát

Všetci majú radi mrkvu a tento sladký koreň je optimálny pre všetky dóše. Mrkva je vynikajúcim zdrojom vitamínu A a poskytuje 210% dennej potreby priemerného dospelého človeka. Poskytuje tiež 6% vitamínu C, 2% vápnika a 2% železa na jednu porciu. Antioxidant beta-karotén dáva mrkve jasne oranžovú farbu. Beta-karotén je strebaný v črevách a počas trávenia sa premieňa na vitamín A.


Mrkva taktiež obsahuje vlákninu, vitamín K, draslík, folát, mangán, fosfor, horčík, vitamín E a zinok. Na trhu alebo aj  v niektorých špecializovaných obchodoch nájdete mrkvu v rôznych farbách - napríklad fialovej, žltej a červenej -, ktoré obsahujú rôzne antioxidanty ktoré im dodávajú farbu (napríklad antokyanín vo fialovej mrkve a lykopén v červenej mrkve).

 

Prísady do šalátu:

(pre 6 porcií)

2 šálky nastrúhanej mrkvy

1 malá nastrúhaná repa

1 lyžica ghee

½ šálky slnečnicových semiačok

½ nastrúhaný kokosový orech

1 lyžička Cuminu (cuminum cyminum)

½ lyžičky kurkumy

1 lyžička morskej soli

½ šálky hrozienok

½ šálky čerstvých lístkov koriandra (voliteľné)

 

Prísady do dresingu:

1 šálka sezamového oleja

2 lyžice jablčného octu alebo citrónovej šťavy


2 lyžice tamari


Príprava:

1. Mrkvu a repu nastrúhajte a vložte do misy.

2. Ak použíjete coriander tak ho nakrájajte na malé kúsky a pridajte do mrkvovej zmesi.

3. V panvici zohrejte 1 polievkovú lyžicu ghee. Pridajte cumín a kurkumu a restujte niekoľko minút. Pred tým, ako semená zhnednú, pridajte kokos a popražte ich, až kým obe nezískajú peknú hnedú farbu. Odsuňte z tepla, pridajte trochu soli a pomiešajte. Uchovávajte v osobitnej nádobe, až pokým nie ste pripravení podávať šalát.

4. Tesne pred podávaním šalátu pridajte doňho zmes slnečnicových semien, hrozienok a kokosu.

 

Príprava dresingu:

Odmerajte všetky prísady a vlejte do sklenenej nádoby. Uzatvorte vrchnák a silno pretraste, až kým nie sú všetky prísady dobre spojené. Dresing nechajte stranou, a nalejte ho na šalát tesne pred podávaním.

Užite si tento svieži letný šalát!