* Koreniny by sa pred dosiahnutím 12. roku mali používať v minimálnom množstve, pretože dráždia a vyvíjajú tlak na pečeň a obličky. Pre deti použite mierne korenie ako je fenikel a koriander.
* Stimulujúce potraviny, ako je cibuľa, cesnak a zázvor, by sa mali obmedziť na malé množstvo. Tieto potraviny vytvárajú sexuálnu energiu, a preto nie sú vhodné pre deti, ktoré ešte nedosiahli zrelosť pohlavnych orgánov. Tieto potraviny sú však dobrým liekom.
* Múka, najmä pšeničná, podporuje vytváranie hlienu a alergie. Vyhnite sa im počas prvých dvoch rokov života vášho dieťaťa. Deti staršie ako dva roky, ktoré reagujú na pšenicu, môžu niekedy tolerovať cestoviny a chleby zo špaldovej múky.
* Nadmerná soľ príliš zaťažuje obličký detí a má tendenciu brániť rastu, takže obmedzte jej príjem.
* Vyhnite sa rafinovaným a zožltnutým olejom na varenie, margarínom, tukom a hydrogenovaným olejom. Tieto tuky blokujú metabolizmus tukov, ktorý oslabuje nervový systém, a môžu spôsobiť emočnú nestabilitu a degeneratívne choroby neskôr v živote.
* Vyvarujte sa rafinovaným sladidlám, ako sú fruktóza, biely cukor a hnedý cukor. Vyskúšajte med, javorový sirup, koncentrát ovocnej šťavy a cukrovú trstinu.
* Kyselina šťaveľová a kofeín čokolády zabraňuje vstrebávaniu vápnika.
* Nevarte ani nepečte jedlá s medom, pretože sa pri vyšších teplotách stáva vysoko toxickým.
* Čerstvé ovocie v lete, varené ovocie v chladnejších mesiacoch pri konzumácii veľkého množstva môže byť podnetom na chrípky, tečúci nos, problémy s ušami a celkovú slabosť.
* Ovocné džúsy vždy rozrieďte s vodou a podávajte ich izboej teploty.