Wednesday 8 July 2020

12 potravín ktoré pri deťoch používajte opatrne


* Pražené orechy alebo popcorn by sa nemali jesť skôr, ako sa u šesťročného dieťaťa objavia stoličky. Ak takéto potraviny nie sú správne prežúvané,  môžu sa ukladať v zažívacom trakte a spôsobiť vážne problémy.
* Sójové mlieko je koncentrované proteínové jedlo. Pre väčšinu detí je príliš ťažké, preto ho používajte iba na príkaz lekára. (To isté by ste mali zvážiť pri dojčenskej výžive ktorá je vytvorená na báze sóje.)

* Koreniny by sa pred dosiahnutím 12. roku mali používať v minimálnom množstve, pretože dráždia a vyvíjajú tlak na pečeň a obličky. Pre deti použite mierne korenie ako je fenikel a koriander.

* Stimulujúce potraviny, ako je cibuľa, cesnak a zázvor, by sa mali obmedziť na malé množstvo. Tieto potraviny vytvárajú sexuálnu energiu, a preto nie sú vhodné pre deti, ktoré ešte nedosiahli zrelosť pohlavnych orgánov. Tieto potraviny sú však dobrým liekom.

* Múka, najmä pšeničná, podporuje vytváranie hlienu a alergie. Vyhnite sa im počas prvých dvoch rokov života vášho dieťaťa. Deti staršie ako dva roky, ktoré reagujú na pšenicu, môžu niekedy tolerovať cestoviny a chleby zo špaldovej múky.

* Nadmerná soľ príliš zaťažuje obličký detí a má tendenciu brániť rastu, takže obmedzte jej príjem.

* Vyhnite sa rafinovaným a zožltnutým olejom na varenie, margarínom, tukom a hydrogenovaným olejom. Tieto tuky blokujú metabolizmus tukov, ktorý oslabuje nervový systém, a môžu spôsobiť emočnú nestabilitu a degeneratívne choroby neskôr v živote.

* Vyvarujte sa rafinovaným sladidlám, ako sú fruktóza, biely cukor a hnedý cukor. Vyskúšajte med, javorový sirup, koncentrát ovocnej šťavy a cukrovú trstinu.

* Kyselina šťaveľová a kofeín čokolády zabraňuje vstrebávaniu vápnika.

* Nevarte ani nepečte jedlá s medom, pretože sa pri vyšších teplotách stáva vysoko toxickým.

* Čerstvé ovocie v lete, varené ovocie v chladnejších mesiacoch pri konzumácii veľkého množstva môže byť podnetom na chrípky, tečúci nos, problémy s ušami a celkovú slabosť.

* Ovocné džúsy vždy rozrieďte s vodou a podávajte ich izboej teploty.