Dnes máme to šťastie, že sú nám dostupné korenia takmer z celého sveta a máme možnosť tak obohatiť svoju vlastnú kuchyňu s chuťami iných národov.
Nie je jednoduché dostať sa ku bio koreninám a bylinkám, napriek tomu by váš výber mal byť založený na ich čerstvosti, sile, a čase zberu.
Zváž tieto 4 faktory pred kombinovaním korenín
- Tvoja dóša
- Uzdravovacie pôsobenie (fyzické, emotívne, detoxikácia alebo obnova)
- Rozdielna štruktúra a chuť koreninovej zmesi
- Hlavné použitie zmesi (slané alebo sladké jedlá)
Kombinovanie korenín si vyžaduje kreativitu a citlivosť. Keď sa oboznámiš s ich chuťou a požadovaným percentuálnym pomerom, proces miešania zmesí sa stáva zábavou.
Vo všeobecnosti, nie je žiadnou veľkou chybou, ak sa pri miešaní koreninovej zmesi dopustíme nejakého omylu. Najčastejšou chybou v mojom prípade je, že zabudnem odmerať použité množstvo korenín. A niekedy takýmto nedopatrením sa mi podarí vytvoriť veľmi dobrá a chutná koreninová zmes, ktorá sa však už nedá znovu reprodukovať.
Čo potrebujeme na kombináciu korení:
- Jednu veľkú železnú panvicu (varenie na železnej panvice uvolňuje do jedla prírodné železo z panvice. Nikdy na varenie nepoužívaj hliníkové nádoby a náradia)
- Jedna drevená varecha
- Čerstvé korenia (porozdeľuj ich do kategórií, ak budeš miešať do kopy viacero zmesí)
- Vzduchotesná sklenená nádoba na uskladnenie. Nepoužívaj plastikové nádoby.
- Tmavé miesto s dobrou cirkuláciou čerstvého vzduchu bez vlhkosti na uskladnenie väčšieho množtva korenín na prípravu zmesí.
- Kamenný mažiar na drvenie celých korenín