Tuesday, 20 October 2020

Koreniny a 4 faktory na zváženie pred miešaním koreninovej zmesi

 

Dnes máme to šťastie, že sú nám dostupné korenia takmer z celého sveta a máme možnosť tak obohatiť svoju vlastnú kuchyňu s chuťami iných národov.

Nie je jednoduché dostať sa ku bio koreninám a bylinkám, napriek tomu by váš výber mal byť založený na ich čerstvosti, sile, a čase zberu. 

 

Zváž tieto 4 faktory pred kombinovaním korenín

  • Tvoja dóša
  • Uzdravovacie pôsobenie (fyzické, emotívne, detoxikácia alebo obnova)
  • Rozdielna štruktúra a chuť koreninovej zmesi
  • Hlavné použitie zmesi (slané alebo sladké jedlá)

Kombinovanie korenín si vyžaduje kreativitu a citlivosť. Keď sa oboznámiš s ich chuťou a požadovaným percentuálnym pomerom, proces miešania zmesí sa stáva zábavou.

Vo všeobecnosti, nie je žiadnou veľkou chybou, ak sa pri miešaní koreninovej zmesi dopustíme nejakého omylu. Najčastejšou chybou v mojom prípade je, že zabudnem odmerať použité množstvo korenín. A niekedy takýmto nedopatrením sa mi podarí vytvoriť veľmi dobrá a chutná koreninová zmes, ktorá sa  však už nedá  znovu reprodukovať.

Čo potrebujeme na kombináciu korení:

  • Jednu veľkú železnú panvicu (varenie na železnej panvice uvolňuje do jedla prírodné železo z panvice. Nikdy na varenie nepoužívaj hliníkové  nádoby a náradia)
  • Jedna drevená varecha
  • Čerstvé korenia (porozdeľuj ich do kategórií, ak budeš miešať do kopy viacero zmesí)
  • Vzduchotesná sklenená nádoba na uskladnenie. Nepoužívaj plastikové nádoby.
  • Tmavé miesto s dobrou cirkuláciou čerstvého vzduchu bez vlhkosti na uskladnenie väčšieho množtva korenín na prípravu zmesí.
  • Kamenný mažiar na drvenie celých korenín