Tuesday 20 October 2020

5 druhov korenín a ako ich miešať

 

Keď sa trochu oboznámite s koreninami zistíte, že pred tým, ako ich začnete spolu miešať,  potrebujete  zobrať do úvahy  ich 5 rôznych kategórií:

Základné koreniny

Základné koreniny  vašej namiešanej zmesi sú korenia, ktoré sú jemné a vhodné pre rôzne kombinácie. 

 

Ich chuť a štruktúra slúži ako súdržná zložka s ďalšími koreninami. Pri vytváraní koreninových zmesí použi až 60% korenín z tejto skupiny.

Príkladom základných korenín: koriander, fenykel, kurkuma, cumin, petržlen, mak, paprika (nie štiplavá), trebuľka (druh petržlenovej vňate), bazový kvet.

 

Sladké koreniny

Sladké koreniny ako škorica a muškátový oriešok sa opisujú ako koreniny sladkých jedál, ale ja ich rada v mojich zmesiach používam a obyčajne vytvárajú 20% množstvo zmesi. Majú schopnosť harmonizovať slané a štipľavé jedlá a dožičiť jazyku úplný pocit uspokojenia.

Príkladom sladkých korenín a byliniek je: škorica, muškátový oriešok, vanilka, aníz, limetkové listy, ruža, kasia (druh škorice).

 

Ostré koreniny

Keď ovoniate tento druh korenín, nevyhnete sa tomu, že ma veľký vplyv na váš nos. Tento druh korenín má zvyčajne ohrievací a trpký vplyv. Pri kombinácií týchto ostrých korenín použite 10% do vašej zmesi. Budete milo potešení, keď rozpoznáte sviežosť, ktorú toto malé množstvo dodá vašej zmesi korenín.

Príkladom ostrých/štipľavých korenín je: kmín, kardamon, zelerové semená, klinček, bobkový list, oregano, šalvia, rozmarín, tymian, kôprové semená, borievka, zázvor, koreň sladkého drievka, muškátový kvet, fialkový korienok, ružové korenie, hviezdicový aníz.

 

Trpké koreniny

Špecifická chuť  niektorých  korenín sa stáva neoceniteľným  prírastkom vašej koreninovej zmesi. Napríklad kyslá chuť tamarindu dodáva masáž tráviacim  šťavám  tým, že vyvoláva ich  plnú sekréciu, uspokojenie a úplnnosť. Do vašej zmesi použite iba 5% z tohto druhu chutí. Oni zvýrazňujú sladké koreniny a zvlhčujú tráviace ústrojenstvo.

Príkladom trpkých korenín je: čierne limetky, granátové jablko, pomarančová šupka, bazalka, fenikel, levanduľový kvet, mäta, majoránka, myrta, estragon.

 

Štipľavé koreniny

Štipľavé koreniny by mali obsahovať iba 3% vo vašej zmesi. Ale samozrejme záleží na vašej osobnej chuti. Ja osobne ich nepridávam priveľa, aby som nechala iným koreninám miesto v tráviacej palete chutí. V malom množstve sú dostatočným stimulantom chuťových pohárikov jazyka, ktorý uvolňuje polypeptídy produkované v mozgu, ktorý nám dodáva pocit zdravia. Je dôležité použitie štiplavých chutí v správnom množstve, aby sme dosiahli požadovaný efekt a nie preplnenie chutí iných korenín.

Príkladom štipľavých chutí je: chili paprika, chren, horčica a čierne korenie.

Zvyčajne začínam miešať korenia popražením základných korenín. Napríklad najdlhšie popražím kurkumu (bude lepšie stráviteľná a odstráni otravné látky obsiahnuté v kurkume). Toto opatrenie odstráni obavy v prípade použitia mojej koreninovej zmesi v jedlách bez tepelnej úpravy. Potom pridávam percentuálne  množstvo pomocou malej lyžičky (nepoužívam

váhu) a 1 až 2 minúty popražím. Zmes korenín vylúči svoju vôňu a všetky koreniny sa akosi zlejú v dokonalú koreninovú zmes.

 

Voňavé korenia

Nepraž voňavé bylinky ako je levanduľa, bazalka, ruža, mäta a ibišek, lebo stratia delikátne esenciálne oleje. Zvyčajne ich primiešam osobitne a pridávam do jedla len pár minút pred dovarením.

Percentuálne množstvo korenín

Základné koreniny 60%

Sladké koreniny 20%

Ostré koreniny 10%

Trpké koreniny 8%

Štipľavé koreniny 3%

Pripravte si koreninovú zmes na týždeň a uchovajte ju v sklenenej nádobe so širokým hrdlom, aby ste sa do nej ľahko dostali aj s vareškou. Nádobu dobre uzatvorte a udržujte na suchom mieste.