Tuesday 24 November 2020

Zázvor, ajurvéda a jeho mnohostranné použitie


 Počiatky a história

Pôvod zázvoru nie je jasný a nie je ani známe to, že by rástol divo, ale pestuje sa v mnohých tropických podnebiach po celom svete. Už od staroveku sa však v starovekej Číne a Indii vyskytujú zmienky o jeho pestovaní a lekárskom využití, čo naznačuje, že by mohol pochádzať niekde zo severnej Indie a východnej Ázie.

Zázvor je najstarším Európskym korením. V jednej z povestí sa hovorí o prvej výrobe perníkov pekára na ostrove Rhodos (grécky ostrov) okolo roku 2400 pred naším letopočtom. V piatom storočí pred naším letopočtom perzské obchodné misie vyslané do Indie kráľom Dáriom priniesli so sebou zázvor. Confucius  v Číne spomína liečivé vlastnosti zázvoru a jeho cnosti vyzdvihol aj grécky lekár a botanik Dioscorides, autor knihy Materia Medica. V obchodoch od arabského sveta po Rím, od Španielska po Jamajku a od Červeného mora po Alexandriu sa zázvor vymieňal za najobľúbenejšie korenie po paprike.

Polovica svetového zázvoru sa produkuje na indickom pobreží Malabar, v mestách Calicut a Cochin, kde je považovan
ý vynikajúcej kvality. Podľa odborných kuchárov však ideálny zázvor na varenie pochádza z Jamajky.

 

Pôvodné oblasti  a podnebie

Zázvor je bujne vyzerajúca tropická trvalka so vzpriamenými listnatými výhonkami s priemerom asi ¼ palca, ktorá dorastá až do výšky 120cm.  Zázvor je podzemná stonka rastliny, a nie koreň rastliny, ako sa bežne myslí.


Zázvor získava svoju intenzívnu chuť z gingerolu, a líši sa obsahom gingerolu v závislosti od toho, kde bola rastlina pestovaná a kedy bola zozbieraná. Preto vidíme rozsah v korenistosti, sladkosti alebo štipľavosti čerstvého zázvoru s teplotami od miernej po horúcu.

 

Liečivé vlastnosti

V ajurvéde sa zázvor považuje za štipľavý, sladký a zahrievací. Časť používaná na prípravu lieku je podzemok (podzemok). Zázvor pôsobí na všetky tkanivá tela, ako aj na 5 prvkov. Najviac prospieva tráviacemu a dýchaciemu systému.

 

Použitie sa

Zázvor je jedným z najuniverzálnejších korení vo vašej kuchyni a má veľa liečebných využití. Jeho štipľavá sviežosť, mierna pikantnosť a štipľavá sladkosť dopĺňajú škálu jedál, od sladkých po slané.


Ako prírodný liek ho môžete použiť do nálevov, odvarov, prášku (250 až 500 mg.), Čerstvého džúsu.

Majte na pamäti, že suchý zázvor je teplejší a suchší než čerstvý zázvor. Suchý zázvor je dobre použiť ako stimulant, expektorans alebo na zvýšenie tráviaceho ohňa. Čerstvý zázvor používajte ako diaphoretikum (na vyvolanie potenia), pri nachladnutí, kašli, zvracaní a poruchách vata.

 

Použitie na liečenie

Ajurvéda a čínska medicína sú najskúsenejšími vedami, ktoré zaznamenávajú blahodárne účinky zázvoru. Spomínajú tiež rôzne prípravky, kde zázvor hrá dôležitú úlohu pri starostlivosti o pľúca a zdravie zažívacieho traktu.

Pôsobenie zázvoru v tele je stimulačné, potenie, vykašliavanie, karminatívum, antiemetikum, afrodiziakum, nervín, sialagog a analgetikum.

Ak vezmeme do úvahy tieto činnosti, a niekoľko výhod, ktoré boli vedecky dokázané rôznymi štúdiami v komerčných laboratóriách a univerzitách zistíme že zázvor sa používa na:

● Nevoľnosť
● Choroba z pohybu
● Nevoľnosť po operácii
● Ranná nevoľnosť
● Artritída
● Nevoľnosť vyvolaná chemoterapiou
● Astma
● Zlé trávenie
● Pálenie záhy a bolesti žalúdka
● Problémy s cholesterolom
● Predchádza infarktu a mozgovej príhode
● Znížuje menštruačné kŕče v dôsledku chladu
● Zvonka vytvára dobrú pastu na bolesť a bolesti hlavy

Ajurvédska medicína odporúča zázvor pri nachladnutí, chrípke, vracaní tráviacich ťažkostí, grganí, bolestiach brucha, laryngitíde, hemoroidoch, bolestiach hlavy a srdcových chorobách.

V ajurvédskych prípravkoch zázvor užívaný s kamennou soľou redukuje vátu (vzduch); s cukrovinkami (kryštalizovaný cukor), znižuje Pittu (oheň); a užívaný s medom, znižuje kaphu (vodu).

 

Upozornenie


Z
ázvor je sattvické (čisté) korenie a môžu ho používať deti i starší ľudia. Pozor dajte iba v tedy keď je v tele nadmerné teplo (pitta), vtedy by sa mal používať v malých dávkach. Zázvor sa má používať opatrne pri zápalových ochoreniach kože, vysokých horúčkach, krvácaní a vredoch.

Ďalším aspektom je spracovanie zázvoru. Biely zázvor, ktorý sa používa v japonskej kuchyni, sa vyrába tak, že sa čerstvý zázvor dá do fenyklu a vyúdi sírou. Japonský ružový zázvor je tiež zafarbený a konzervovaný v octoch nízkej kvality. Tieto dva spôsoby spracovania zázvoru sa neodporúčajú konzumovať.

Najlepší je čerstvý organický zázvor, ak nie je k dispozícii, väčšina obchodov so zdravou výživou predáva bio zázvorový prášok.