Počiatky a história
Pôvod zázvoru nie je jasný a nie je ani známe to, že by rástol divo, ale
pestuje sa v mnohých tropických podnebiach po celom svete. Už od staroveku sa
však v starovekej Číne a Indii vyskytujú zmienky o jeho pestovaní a lekárskom
využití, čo naznačuje, že by mohol pochádzať niekde zo severnej Indie a
východnej Ázie.
Zázvor je najstarším Európskym korením. V jednej
z povestí sa hovorí o prvej výrobe perníkov pekára na ostrove Rhodos (grécky ostrov)
okolo roku 2400 pred naším letopočtom. V piatom storočí pred naším letopočtom
perzské obchodné misie vyslané do Indie kráľom Dáriom priniesli so sebou
zázvor. Confucius v Číne spomína liečivé
vlastnosti zázvoru a jeho cnosti vyzdvihol aj grécky lekár a botanik
Dioscorides, autor knihy Materia Medica. V obchodoch od arabského sveta po Rím,
od Španielska po Jamajku a od Červeného mora po Alexandriu sa zázvor vymieňal
za najobľúbenejšie korenie po paprike.
Polovica svetového zázvoru sa produkuje na
indickom pobreží Malabar, v mestách Calicut a Cochin, kde je považovaný vynikajúcej
kvality. Podľa odborných kuchárov však ideálny zázvor na varenie pochádza z
Jamajky.
Pôvodné oblasti a podnebie
Zázvor je bujne
vyzerajúca tropická trvalka so vzpriamenými listnatými výhonkami s priemerom
asi ¼ palca, ktorá dorastá až do výšky 120cm. Zázvor je podzemná stonka rastliny, a nie
koreň rastliny, ako sa bežne myslí.
Zázvor získava
svoju intenzívnu chuť z gingerolu, a líši sa obsahom gingerolu v závislosti od
toho, kde bola rastlina pestovaná a kedy bola zozbieraná. Preto
vidíme rozsah v korenistosti, sladkosti alebo štipľavosti čerstvého zázvoru s
teplotami od miernej po horúcu.
Liečivé vlastnosti
V ajurvéde sa zázvor považuje za štipľavý,
sladký a zahrievací. Časť používaná na prípravu lieku je podzemok (podzemok). Zázvor
pôsobí na všetky tkanivá tela, ako aj na 5 prvkov. Najviac prospieva tráviacemu
a dýchaciemu systému.
Použitie sa
Zázvor je jedným
z najuniverzálnejších korení vo vašej kuchyni a má veľa liečebných využití.
Jeho štipľavá sviežosť, mierna pikantnosť a štipľavá sladkosť
dopĺňajú škálu jedál, od sladkých po slané.
Ako prírodný liek ho môžete použiť
do nálevov, odvarov, prášku (250 až 500 mg.), Čerstvého džúsu.
Majte na pamäti, že suchý zázvor je
teplejší a suchší než čerstvý zázvor. Suchý zázvor je
dobre použiť ako stimulant, expektorans alebo na zvýšenie tráviaceho ohňa.
Čerstvý zázvor používajte ako diaphoretikum (na vyvolanie
potenia), pri nachladnutí, kašli, zvracaní a poruchách vata.
Použitie na liečenie
Ajurvéda a čínska medicína sú najskúsenejšími vedami, ktoré zaznamenávajú
blahodárne účinky zázvoru. Spomínajú tiež rôzne prípravky, kde zázvor hrá
dôležitú úlohu pri starostlivosti o pľúca a zdravie zažívacieho traktu.
Pôsobenie zázvoru v tele je stimulačné, potenie, vykašliavanie, karminatívum,
antiemetikum, afrodiziakum, nervín, sialagog a analgetikum.
Ak vezmeme do úvahy tieto činnosti, a niekoľko výhod, ktoré boli vedecky
dokázané rôznymi štúdiami v komerčných laboratóriách a univerzitách zistíme
že zázvor sa používa na:
● Nevoľnosť
● Choroba z pohybu
● Nevoľnosť po operácii
● Ranná nevoľnosť
● Artritída
● Nevoľnosť vyvolaná chemoterapiou
● Astma
● Zlé trávenie
● Pálenie záhy a bolesti žalúdka
● Problémy s cholesterolom
● Predchádza infarktu a mozgovej príhode
● Znížuje menštruačné kŕče v dôsledku chladu
● Zvonka vytvára dobrú pastu na bolesť a bolesti hlavy
Ajurvédska medicína odporúča zázvor pri nachladnutí, chrípke, vracaní
tráviacich ťažkostí, grganí, bolestiach brucha, laryngitíde, hemoroidoch, bolestiach
hlavy a srdcových chorobách.
V ajurvédskych prípravkoch zázvor užívaný s kamennou soľou redukuje vátu
(vzduch); s cukrovinkami (kryštalizovaný cukor), znižuje Pittu (oheň); a
užívaný s medom, znižuje kaphu (vodu).
Upozornenie
Zázvor je
sattvické (čisté) korenie a môžu ho používať deti i starší ľudia. Pozor dajte iba v tedy keď je v tele nadmerné teplo (pitta), vtedy by
sa mal používať v malých dávkach. Zázvor sa má používať
opatrne pri zápalových ochoreniach kože, vysokých horúčkach, krvácaní a vredoch.
Ďalším aspektom je spracovanie
zázvoru. Biely zázvor, ktorý sa používa v japonskej
kuchyni, sa vyrába tak, že sa čerstvý zázvor dá do fenyklu a vyúdi sírou.
Japonský ružový zázvor je tiež zafarbený a konzervovaný v octoch
nízkej kvality. Tieto dva spôsoby spracovania zázvoru sa
neodporúčajú konzumovať.
Najlepší je čerstvý
organický zázvor, ak nie je k dispozícii, väčšina obchodov so zdravou výživou
predáva bio
zázvorový prášok.