Tuesday 13 April 2021

Tri druhy toxínov v ľudskom tele

 


 

Ajurveda odporúča vnútorné čistenie pri každej zmene ročného obdobia. Detoxikácia je mimoriadne vhodná na jar, preto že toto je čas keď sa v prírode všetko obnovuje. Ajurveda rozoznáva 3 druhy toxínov ktoré ovplyvňujú naše fyzické telo: ama, amavisha (čítaj amaviša) a garvisha (čítaj garviša).

 

 

  1. Ama je najviac vyskytujúci sa druh toxínov a je to odpadový material nedokonalého trávenia. Lepkavý, biely a nepríjemne zapáchajúci, vytvárajúci sa v tráviacom ústrojenstve keď jedlo ktoré sme zjedli nebolo kompletne strávené. Ama je zvyčajne zapríčinená keď jeme druhy potravín ktoré nie su vhodné pre konštitúciu  nášho tela, alebo pre dané ročné obdobie, keď jeme priveľa alebo primálo, keď začneme jesť skôr ako predošlé jedlo čo sme zjedli bolo strávené, keď ideme spat s plným žalúdkom, keď konzumujeme staré jedlo, fermentované jedlo, a polotovary. Ak sa ama pokračovane v tele vytvára a narastá počas dlhšieho časového obdobia, postupne môže odísť z tráviaceho ústrojenstva a usádiť sa v oslabenej časti tela. Najčastejšie blokuje mikro cirkulačnékanáliky (shrotas) a narúša toku živín do tejto oblasti a tak tiež prirodzeného vyprádňovanie vylučovacím systémom.

Preto aspoň 1 týždeň pred čistením najprv odstráň so svojho jedálnička určité jedlá na dosiahnutie dokonalejšej detoxikácie.

Ama sa zvyčajne vytvára keď agni, tráviaci oheň, je slabý alebo nepravidelný. Keď zvýšime agni so zmenami v našom jedálnom lístku a pridaním ajurvedických korenínových doplnkov, samé tráviace ústrojenstvo je schopné spáliť amu a odstrániť ju z tela.

 

  1. Druhý druh toxínov sa nazýva Amavisha a je to viac aktívna forma toxínov ktorá sa vytvára keď je ama usadená v určitej časti tela dlhší čas a zmieša sa z tkanivom.

Tento viac toxický druh toxínov ako je ama je viac nebezpečný ako je ama a je potrebné k nemu pristupovať počas detoxikácie iným spôsobom.

 

  1. Garisha je tretím druhom toxínov, ktorý na rozdiel od predošlých dvoch sa dostáva do tela z vonkajšieho vplyvu. Patria k nemu toxíny z prostredia ako sú chemikálie, konzervačné látky, jedy, znečistený vzduch a voda, geneticky modifikované jedlo, syntetické oblečenie a chemikálie v oblečení, ťažké kovy ako je olovo, arzén a azbest. Garvisha sa tak tiež vyskytuje v pokazenom jedle.