Friday 31 December 2021

Nasya na hlbokú meditáciu



 "Nos je bránou do vedomia a cestou do našej vnútornej lekárne."- Dr. Vasad Lad.

Neviem si predstaviť meditáciu bez prípravy nosných dierok na plynulé dýchanie, odstránenie nahromadených hlienov a zvlhčenie tretieho oka. Denné používanie oleja Nasya má veľa výhod pre vašu myseľ, telo i dušu. Najlepšie na tom je, že to nezaberie viac ako päť minút. 

 

Čo je Nasya?

Nasya je ajurvédsky spôsob zvlhčovania nosových priechodov jedinečnými bylinnými prípravkami, ako sú liečivé oleje, bylinné šťavy alebo prášok. Nasya je praktizovaná v rôznych stupňoch čistenia, ako aj liek na každodennú prevenciu.

Prečo aplikovať Nasya olej?

Nasya má veľa výhod na všetkých úrovniach nášho bytia. Je preventívny liek a výkonný nástroj, ktorý môžete zaradiť do svojej každodennej rutiny. Nasya môže napraviť bežné choroby a posilniť mentálne schopnosti.

Sila mysle

Akýkoľvek liek, ktorý sa podáva cez nosové priechody, ovplyvnňuje myseľ. V prípade Nasye je to presne to, čo potrebujeme pre hlbokú meditáciu. Olej obohatený bylinkami sa rýchlo dostane do mozgu, aby podporil koncentráciu, mentálnu jasnosť a ostrejšiu pamäť. Dokonca budete mať pocit, že vnímate svet okolo vás jasnejšie – vedome aj fyzicky, keďže olej Nasya tiež podporuje čisté videnie.

Preventívný liek

Aplikovanie oleja Nasya každý deň, prospieva nášmu zdraviu mnohými rôznymi spôsobmi. Natieranie nosa vás pomáha chrániť pred peľom, znečisťujúcimi látkami a toxínmi, ktoré žijú vo vašom prostredí a ľahko sa môžu dostať cez suché cesty nosa. Olej Nasya možno použiť na prevenciu a liečbu alergií. Môže tiež odvrátiť bolesti hlavy, uší, hrdla a iné problémy súvisiace s dutinami.

Lepšie dýchanie

Prúd prány je závislí na pravidelnom, uzemnenom dýchacom rytme a čistých nosných priechodoch. Všetky životne dôležité orgány, tkanivá a bunky sú vyživované priamo cez krvný obeh, keď sa zharmonizujú. Nasya olej uvolňuje hlieny, upchatý nos, odstraňuje stagnáciu a zlepšuje dýchanie k zlepšeniu cerebrálneho obehu, dlhovekosti a vitalite. Môže dokonca ukľudniť podráždené hlasivky.

Úľava od stresu

Keď sa prána vyčistí dychom, stres a napätie ktoré ste počas dňa zažili, sa rozplynie v krku, čeľusti, hlave a ramenách. Akákoľvek zablokovaná energia sa uvolňuje, a v týchto oblastiach nestagnuje. Mentálny a emocionálny stres a úzkostné myšlienky prispievajú k oslabeniu zdravia a mnohým zbytočným trápeniam. Olej Nasya môže pomôcť k vyrovnaniu týchto energií, takže sa cítite nabití energiou a vitalitou po celý deň.

Ďalšie použitie Nasye

Tinnitus

Stuhnutosť alebo bolesť hlavy, krku alebo čeľuste

Bolesť hlavy a migréna

Bolesť dutín a kongescia

Bolesti zubov, vypadávajúce zuby, ustupujúce ďasná

Zachrípnutie hlasu

Trhanie alebo klesanie viečok

Pocity mravčenia na tvári

Obštrukcia v hrdle

Uvulitída, tonzilitída, laryngitída, faryngitída

Poruchy reči a strata reči

Bellova obrna (ochrnutie tváre)

Struma

Glaukóm

Nádor hypofýzy alebo nádor zaberajúci priestor

Bezvedomie/mdloby

Znížená sexuálna energia

Akékoľvek poruchy v oblasti nad kľúčnou kosťou

 

Kedy nepoužívať Nasyu?

Deti (do 7 rokov)

Starší ľudia (nad 80 rokov)

Tehotenstvo

Menštruácia

Tesne pred alebo po sprche/kúpeli

Poruchy trávenia alebo plný žalúdok

Hnačka

Hlad alebo hypoglykémia

Smäd alebo dehydratácia

Vyčerpanosť

Intoxikácia

Fyzické cvičenie

Akútna horúčka

Smútok

Hneď po očistnej kúre alebo basti

Zároveň s čistenim nosa s neti pot

 

Päť druhov Nasye

Ajurvédske receptúry Nasya sa starostlivo vyberajú pre jednotlivcov na základe nerovnováhy ich dóše a zdravotného stavu.

Ajurvéda uvádza 5 druhov Nasye:

1)    Virechana (čistiaca) Nasya: do nosa sa fúkajú suché bylinky. Medzi bežne používané patrí vacha (calamus), Brahmi (Gotu kola) a jatamamsi. Nasya Anu Thaliam môžete použiť na očistné účely. Virechana sa používa pri:

Poruchách Kapha dóše,

Bolestiach hlavy alebo ťažkostiach s hlavou

Chrípka

Zahlienené oči

Nádcha, zápal prínosových dutín, chronická nádcha

Zachrípnutý hlas spôsobený Kaphou dóšou

Cervikálna lymfatická kongescia

Pripútanosť, chamtivosť alebo žiadostivosť

Adenitída

Bakteriálne infekcie

Epilepsia

Choroby kože

Ospalosť

Parkinsonizmus

Kontraindikácie: Hlad, aplikovanie v rovnaký deň ako terapia rakta moksha, mesiac po pôrode, kašeľ, astma, paralýza tváre, vychudnutosť.

2)    Bruhana (výživová) Nasya:  ideálna pre Vata dóšu. Posilňujúce a tonizačné látky sa podávajú cez nos. Bežne používané látky sú ghee, soľ, Shatavari ghee, ashwagandha ghee, liečivé mlieko, a rôzne oleje. Môžete použiť olej Ksheerabala 101 Aavarthi.

Bruhana sa používa pri:

Poruchy Vata dóše

Bolesti hlavy alebo migréna typu Vata

Suchosť hlasu

Suchý nos alebo dutiny

Nervozita, úzkosť, strach, negativita

Závrat alebo prázdnota

Ptóza

Burzitída

Tuhosť krku

Cervikálna spondylóza

Nespavosť

Kontraindikácie: poruchy Kapha dóše

3)    Šamana (sedatívum) Nasya: liečivé odvary, čaje, čerstvá bylinková šťava alebo liečivé oleje špecifické pre každú dóšu. Medzi použité látky patrí Brahmi ghee (pre pittu), Vacha olej (pre Kapha alebo Vata) a tikta ghee (pre vátu alebo pitta).  

Indikácie: Pitta poruchy, Modré škvrny na koži: intradermálne krvácanie, Alopéia Blefaritída, Psoriáza.

4) Navana Nasya: odvary, čerstvé šťavy a oleje sa zmiešajú a podávajú podľa zhoršenej dóše, používanej pri poruchách pitta-Vata alebo pitta-Kapha. Medzi používané látky patrí šťava Brahmi (pre pittu) a šťava Vacha (pre Kapha alebo Vata). Navana Nasya je indikovaná v prípadoch zhoršenia dóši.

5) Marshya:  Do nosných dierok sa vloží prstom trochu ghí alebo oleja. Tento spôsob spolu s jemnou masážou pomáha zmierniť stres a zjemňuje tkanivá. Môže sa vykonávať denne alebo príležitostne podľa potreby. Indikujte v prípadoch stresu a sucha.

1. Naneste kvapku oleja Nasya na malíček a jemne ho vložte do nosovej dierky.

2. Jemne masírujte vnútorné steny nosového priechodu.

3. Striedavo aplikujte v ľavej a pravej nosnej dierke, asi tak 3 krát.

Aké nasya oleje by ste mali mať doma?

 Doma by ste mali mať tri druhy nasya oleje:

1.- Ksheerabala 101 Aavarthi olej. Tento olej je výživný s trochou zahrievacích bylín (element ohňa) na odstránenie hlienov v zimnom období pre Vata dóšu. Doktorka Shamna mi raz povedala, že v ajurvéde tento prípravok je považovaný za zázračný liek.

2.-  Anu Thailam olej ktorý je viac abrazívnejší/čistiaci, sa  odporúča používať raz do týždňa, alebo počas očistnej kúry, panchakarma (čítaj pančakarma).

3.- Bhanyan Nasya olej je veľmi jemný olej, vhodný na každodenné použitie.

Nasyu aplikujte na prázdny žalúdok,  hodinu pred alebo hodinu po sprche alebo cvičení.

Ako aplikovanť Anu Thailam:

1.     Ľahnite si na chrbát a  najprv mierne natrite,  a potom krúživými pohybmi prstov masírujte čelo, nos, lícne kosti, bradu a plecia. Môžte na to použiť Bhanyan Nasya olej ktorý si nalejete do dlani.  Obe dlane spolu šúchajte, pokým sa olej v dlaniach nezahreje. Keď je olej dostatočne teplý, začnite ho nanášať na čelo, nos, lícne kosti bradu a plecia.

2.    Inhalácia pary 5 až 10 minút urobí nosové priechody vlhké a pripravené na hlbšiu nasyu. Naparujte sa až pokým nemáte zarosené čelo. Do horúcej vody sa pridáva prípravok pod názvom „Halin“. (Halin sú mäkké gelové kapsuly ktoré obsahujú ekaliptus globulus, mentha piperita, sizygium aromathicum, cinnamomum zeylanicum, cinnamomum camphora)  

3.     Po dostatočnom naparovaní si ľahnite na chrbát a umiestnite malý vankúšik pod krk aby ste si mohli hlavu dostatočne zakloniť dozadu. Do každej nosnej dierky nakvapkajte päť kvapiek. Zhlboka vdychujte Nasya olej aby prenikol do nosnej dutiny. Po malej chvili sa v nosnej dutine a nosohltane začnú vytvárať hlieny, ktoré  nevyfukujte von nosom ale ich vypľujte ústami (podľa možnosti).

4.     Dávkovanie:  pri každodennom použití stačia 2 kvapky. Pri použití raz do týždňa, 5 kvapiek. Počas choroby môžete začať od 1 ml do každej nosovej dierky až po 3 ml... Sú lekári, ktorí podávajú až 5 ml dávky do každej nosnej dierky. 

„Môžem použiť olej Nasya hneď po použití neti pot?“

Neodporúčame aplikovať Nasya olej hneď po použití „neti pot“. Ak sú tieto terapie pre vás nové, je rozumné počkať aspoň deň po použití neti pot, čím sa zabezpečí úplné vyčistenie fyziologického roztoku, pred podaním nasye. Prosím kontaktujte nás ak máte ďalšie otázky, alebo by ste chceli konzultovať prispôsobenie aplikovania nasya oleja ku vašim zdravotným potrebám.