Saturday, 27 June 2020

10 ájurvédskych tipov k zdravému letu



Leto je časom pitta dóše. Začiatkom leta naše telo spotrebúva extra tuk ktorí sme si nahromadili v zime. Naša chuť k jedlu sa mení a náš Agni (tráviaci oheň) sa zvyšuje, takže telo je pripravené prejsť na stravu, ktorá je ľahšia a lepšie sa vysporiada s letným teplom.


Tu je niekoľko tipov, vrátane zmien v stravovaní, ktoré môžete použiť na udržanie rovnováhy pitta dóše a silný tráviaci oheň:

 

• Uprednostňujte jedlá sladkej, horkej a trpkej chuti

• Do svojej stravy pridajte korenie, ktoré je ľahké, ako cumin(Cuminum cyminum) a koriander

• Pridajte viac čerstvých a surových potravín,

• Uprednostnite chladné a suché potraviny a potraviny s malým množstvom oleja,

• Jedzte menej slaných, kyslých a štipľavých jedál

• 1/2 dňa nič nejedzte

• Pite veľa čerstvej vody

• Jedzte každý deň pravidelne v tom istom čase

• Raňajky majte vyvážené a obed skorý

• Vyhnite sa rafinovanému cukru

• Obmedzte alkohol a kofeín

• Vyhýbajte sa pracovným schôdzkam počas jedenia.

• Stravujte sa čo najlepšie a verte, že to vaše trávenie zvládne.

Tieto tipy vám umožnia plynulejší prechod na túto ľahšiu stravu. Nezabudnite každý deň užívať triphalu(triphala je najpopulárnejší ajurvedický prípravok na svete, je kombináciou troch druhov ovocia, tri = 3; phala = ovocie, ktoré jemne čistí a detoksikuje  pečienku, krv, hrubé črevo, a tráviace ústrojenstvo bez toho aby ochudobňovalo alebo zaťažovalo náš organizmus. Triphala spevňuje a  posilňuje hrubé črevo a je miernym preháňadlom) a robiť mesačné čistenie (Ajurvéda doporučuje raz do mesiaca zobrať preháňadlo, na kompletné vyprázdnenie čriev).