Tu je niekoľko tipov, vrátane zmien v stravovaní, ktoré môžete použiť na udržanie rovnováhy pitta dóše a silný tráviaci oheň:
• Uprednostňujte jedlá sladkej, horkej a trpkej chuti
• Do svojej stravy pridajte korenie, ktoré je ľahké, ako cumin(Cuminum cyminum) a koriander
• Pridajte viac čerstvých a surových potravín,
• Uprednostnite chladné a suché potraviny a potraviny s malým množstvom oleja,
• Jedzte menej slaných, kyslých a štipľavých jedál
• 1/2 dňa nič nejedzte
• Pite veľa čerstvej vody
• Jedzte každý deň pravidelne v tom istom čase
• Raňajky majte vyvážené a obed skorý
• Vyhnite sa rafinovanému cukru
• Obmedzte alkohol a kofeín
• Vyhýbajte sa pracovným schôdzkam počas jedenia.
• Stravujte sa čo najlepšie a verte, že to vaše trávenie zvládne.
Tieto tipy vám umožnia plynulejší prechod na túto ľahšiu stravu. Nezabudnite každý deň užívať triphalu(triphala je najpopulárnejší ajurvedický prípravok na svete, je kombináciou troch druhov ovocia, tri = 3; phala = ovocie, ktoré jemne čistí a detoksikuje pečienku, krv, hrubé črevo, a tráviace ústrojenstvo bez toho aby ochudobňovalo alebo zaťažovalo náš organizmus. Triphala spevňuje a posilňuje hrubé črevo a je miernym preháňadlom) a robiť mesačné čistenie (Ajurvéda doporučuje raz do mesiaca zobrať preháňadlo, na kompletné vyprázdnenie čriev).