Sunday 12 July 2020

4 kľúčové body v životnom štýle dieťaťa na jeho rovnováhu


Ako matka veľmi ľahko spozorujete, že dieťa bez každodenného pravidelného harmonogramu je nespokojným dieťaťom. Ajurvéda poukazuje na určité časové úseky počas dňa a dáva niekoľko typov,  aby sa tento denný harmonogram stal pre vás oboch plynulým.

 

Denný harmonogram spánku

Okrem cyklov ročných období tam sú tiež denné cykly dóši. Je to dvakrát denne.

Prvý cyklus začína, keď vychádza slnko:

5:00 - 10:00 - Kapha - čas

10:00 - 14:00. - Pitta čas

14:00 do 18:00 - Vatta čas

 

Po západe slnka, začína druhý cyklus:

18:00 - 22:00 - Kapha čas

22:00 – 2:00 - Pitta čas

2:00 - 6.00 - Váta čas.

Vaše dieťa bude mať zdravý a pokojný spánok, keď pôjde spať v čase Kapha (18:00 - 22:00).

Ráno je časom keď sa vaše dieťa bude cítiť nabudené a prirodzene silnejšie a možno trochu stuhnuté tak že je to pravý čas na rozcvičku. Rovnako ako dážď vytvára vlhké prostredie vhodné pre semienko, aby vyrastalo v rastlinu, tak telo vytvára hlien, ktorý ho zvlhčuje. Tak niektoré deti majú nádchu, ktorá ráno narastá.

Poludňajší “letný cyklus” je od 10:00 do 14:00 keď slnko je najvyššie a prirodzene tráviaci systém je silný,  je čas jesť najväčšie jedlo ktoré je palivom pre zvyšok dňa.

:Zimný cyklus” od 14:00. do 18:00 je rušný čas pre nervový systém. Tieto tri cykly sa opakujú v druhej polovici dňa, od západu slnka po východ slnka.

 

Cvičenie / hranie

Keď poznáte akým typom dieťaťa je vaše dieťa, ľahšie sa vám budú vyberať športové a fyzické aktivíty, ktoré sa mu páčia. To mu dá dobrý štart aby sa cvičenie a hra stala časťou jeho života.

 

Dýchanie pre zdravie

Dýchanie je kľúčom k zdraviu vášho dieťaťa, takže správne dýchanie je dobrým základom ktoré by sa malo rozvinúť v prvých rokoch života. Cvičenie nosového dýchania sa používa už tisíce rokov. Ľudia si všimli, že dýchaním cez nos ich deti boli menej náchylné na nachladnutia. Dýchanie cez noc vytvára silnejší nervový systém a inteligenciu. A taktiež možňuje prístup k jemnejším energiám tela.

Bábätká prirodzene dýchajú nosom a staršie deti často začnú dýchať ústami. V minulosti sa rodičia naučili obracať svoje deti na bok a zatvárať ich pery, aby dýchali nosom.

 

Prečo dýchanie nosom je dobré pre vaše dieťa?

Dýchanie nosom dostáva vzduch hlbšie do pľúcnych lalokov. Vo vnútri nosa sú turbíny, ktoré pôsobia ako turbíny a spôsobujú rotujúcejší a silnejší prúd vzduchu. Dýchanie do spodnej časti pľúc pomáha pri 60% až 80% dodávke krvi do pľúc na výmenu kyslíka. Nervové receptory pre parasympatický nervový systém sú koncentrovanejšie do dolných lalokov pľúc. Tento systém vytvára relaxačnú reakciu v tele, zvyšuje imunitu a trávenie, ako aj znižuje frekvenciu srdcového tepu. Dýchanie ústami alebo keď dieťa plače presúva vzduch do horných lalokov pľúc. Tu sa nachádzajú receptory stresu, ktoré sú spojené so sympatickým nervovým systémom - „bojová alebo letová reakcia“. Priložiť kričiace dieťa ku materinskému prsníku vytvára okamžitý pokoj, pretože bábätko musí dýchať nosom a odstraňuje túto stresovú reakciu. Keď toto vieme dáva nám zmysel prečo dýchať do všetkých piatich lalokov pľúc. Deti, ktoré dýchajú nosom, dosahujú vnútorný pokoj a mier a sú schopné lepšie zvládať stresovú životnú situáciu. Zvyčajne deti do 7 rokov dýchajú prirodzeným dýchom, pokiaľ si nevyvinú zvyk dýchania z ústami. Dýchajú ako bábätká, s bruškom (pupkom) ktoré sa pohybuje pri vdychovaní von a dovnútra a hore pri výdychu. Vyskúšajte tento “prirodzený dych“ so svojimi deťmi. Je to jednoduchý dych, v tureckom sede s rovnou chrbticou. Môžete si z toho urobiť srandu tým, že pľúca sú ako balón, ktorý je vyhodený do vzduchu.

 

Hydratácia

Ďalším tajomstvo pre dobré zdravie a prevenciu infekcie je pitie dostatočného množstva čistej vody, pre úplné hydratovanie. Teplá voda alebo voda izbovej teploty je omnoho lepšie na pitie pre dobré trávenie. Deti sú vystavené nealkoholickým nápojom, ktoré sú veľmi sladké a neposkytujú dobrú hydratáciu. Jedným z  typov, ako vaše dieťa zvyknúť na pitienápojov s menším obsahom cukru, kofeínu (dehydratácia ako diuretikum), konzervačných látok, farbív atď., Je riedenie ovocných štiav vodou a používanie štiav bez pridania cukru. Namiesto hyperaktívneho a dehydratovaného dieťaťa budete mať pokojné a šťastné dieťa.

Samozrejme tam neexistujú žiadne rýchle pravidlá, pretože deti z času na čas majú radi sladkosti, napríklad nealkoholické nápoje alebo pizzu. Do stravy vášho dieťaťa môžete pomaly zavádzať čistú vodu, napr. fľašu s vodou v obedovej krabici. Dobrým vodítkom pre dobrú hydratáciu je to, ak vaše dieťa bude močiť 6-krát denne a moč je číry a veľmi bledožltý.