Tuesday 14 July 2020

Ako zharmonizovať vaše dieťa ktoré je Kapha dóša

Deti s prevahou Kapha dóši sú obdarené silným, zdravým a dobre vyvinutým telom. Majú tendenciu mať silné svaly a väčšie než priemerné ťažké kosti. Pretože ich väčšia stavba je dominovaná zemou a vodou, majú tendenciu priberať na váhe a ťažko ju spustiť dole.

Kapha deti majú tiež tendenciu byť požehnané sladkou láskyplnou povahou so stabilnou pevnosťou.

 

Často tiež majú pomalé metabolické a tráviace schopnosti. Ich pokožka je často hladká, lesklá a hrubá a má tendenciu byť mastnejšia. Tieto deti majú ustavičnú chuť do jedla a pitia a môžu pohodlne vynechať jedlo a pracovať na prázdnom žalúdku. Kvôli ich pomalému metabolizmu, Kapha ľudia, ktorí si udržiavajú zdravie a rovnováhu, sa vo všeobecnosti tešia dlhovekosti. Ak sa však sú v  nerovnováhe stanú sa obéznymi, čo je jednou z hlavných príčin cukrovky, hypertenzie a srdcového infarktu.

 

Deti Kapha majú radi sladkosti, cukrovinky a ďalšie sladké, slané a mastné jedlá. Tieto potraviny bohužiaľ majú tendenciu prispievať k zadržiavaniu vody a zvyšovaniu telesnej hmotnosti. Pred mesačným splnom sa Kapha dóša môže zhoršiť, pretože v tomto čase sa zvyšuje tendencia k zadržiavaniu vody.

 

Najnáročnejším obdobím roka pre Kaphu je zima a skorá jar, keď je mokro, oblačno a chladno. V tomto ročnom období si možno všimnete že telo produkuje viacej hlienu. Dôvodom sú suché alebo podráždené dutiny ktoré sa telo  snaží lubrikovať ešte väčšou produkciou hlienu. Nadmerné množstvo hlienov upcháva dutiny a sliznice, čo vedie k preťaženiu a dobrému prostrediu pre infekcie.

 

Kurkuma je veľmi silná nesteroidná protizápalová bylinka. Má tiež schopnosti regenerácie tkanív a môže liečiť a opravovať poškodené alebo podráždené bunky, napr. astma, bronchitída, črevné poruchy atď.

 

Potrebujú intenzívne cvičenie, ale často majú problém s motiváciou.

 

Deti Kapha, ktoré sú v nerovnováhe majú tendenciu:

Mať fyzické problémy týkajúce sa vodného princípu, ako sú prechladnutie, chrípka, preťaženie dutín, pomalosť atď. Taktiež sa môžu stať príliš pripútaní, chamtiví, nadmerne emotívni, závislí, lakomí, žiadostiví a leniví.

 

Čo zhoršuje Kapha dóšu?

Jedenie mliečnych výrobkov, ťažké vlhké mastné a vyprážané jedlá, jedenie ľadového jedla alebo pitie ľadových nápojov, nedostatok pohybu, rutinné činnosti a spánok počas dňa sú pre Kaphu priťažujúce, vyvolávajú zadržiavanie tekutín, tvorbu hlienov, letargiu a priberanie na váhe.

 

Ako zharmonizovať dieťa s Kapha dóšou:

S dostatočným množstvom aktívneho cvičenia, ktoré treba často obmieňať. Jedlá by mali byť ľahké, suché, zdravé potraviny a vyhnite sa ťažkým. Voda by sa mala piť teplá. Suchá masáž s ľahkými olejmi, ako je hroznový olej a ľanový olej, zmiešaný so stimulačnými éterickými olejmi, ako je gáfor, eukalyptus, škorica a zázvor, sú vynikajúcou zložkou pre túto konštitúciu. Rovnako ako pálenie vonných tyčiniek z kadidla, myrhy, cédrového oleja, klinčeka, škorice, a pižmo.

 

Nosenie oblečenia jasných teplých farieb, ako sú žltá, oranžová, zlatá a červená a vyhýbanie sa bledým odtieňom modrej, zelenej a ružovej, to všetko prinesie rovnováhu pre toto dieťa.

 

Typy potravín pre konštitúciu Kapha:

Dieťa s Kapha dóšou by malo jesť potraviny, ktoré sú prevažne horké, štipľavé a trpké, ako aj teplé, ľahké a suché a ochutené otepľovacím korením, ako napríklad škorica. Vyhnite sa potravinám, ktoré produkujú hlien pre tieto deti, najmä na jar, keď sa množstvo hlienov môže ľahko zvýšť.

1. Najvhodnejšie trpké ovocie ktoré je vhodné je jablko, marhula, maliny, černice, čučoriedky, egreše, broskyne a hrozienka.

2. Najlepšie štipľavá a horká zelenina sú artičoky, brokolica, repa, zeler a listová zelenina.

3. Jačmeň, proso, raž, pohánka, kukurica sú dobré obylniny pre Kapha.

4. Medzi nevihnutné strukoviny pre Kapha dóšu patria aduki, mung, šošovica, cícer, hrach a lima fazuľa. 5. Mliečne výrobky ako je napr. tvaroh, kozie mlieko, zriedené jogurty sú prijateľné len s mierou.

6. Z orechov sa doporučujú iba charoli (charoli sú semienka ktoré sa jedia ako orechy. Vizerajú ako šošovica a chutia ako lieskovce).

7. Slnečnicové semiačka, chia a ľanové semeno môžu jesť len striedmo.

8. Najlepšie sú hrozno, sezamové semiačka, ghí a slnečnica.

9. Sladidlá: ako koncentrát ovocnej šťavy a surový nezohrievaný med sú prijateľné.

 

Bylinky a koreniny:

• Na podporu trávenia používajte horúce koreniny, ako napríklad: zázvor, horčičné semienka, klinčeky, škorica, kajenské korenie a čierne korenie. * malé deti by nemali mať vo svojom jedle koreniny,

• Na vyprázdňovanie bude mlieko, ghí a ruže pôsobiť ako mierne preháňadlo

• Na dodanie energie, zahŕňte štipľavé alebo horké toniká; cesnak, škorica, šafran, zázvor, myrha a aloe vera gél

• Na stimuláciu a zrozumiteľnosť mysle používajte gotu kola, bazalku, myrhu, šalviu a čistec lekársky

• Deti majú veľmi vnímavé zmysly a sú veľmi citlivé na chuť jedla, preto podávanie potravín a jedál s jemnou chuťou v ich rannom veku ich najviac podporuje.

•UPOZORNENIE: Pokyny a informácie tu uvedené nie sú určené ako náhrada za kvalifikovanú lekársku pomoc.