Wednesday 15 July 2020

Ako zharmonizovať vaše dieťa ktoré je Pitta dóša


Dieťa s typom tela Pitta je strednej postavy a strednej výšky, s pokožkou medenej farby a prípadne i červenkastými vlasmi. Bradavice a pehy sú bežné na pokožke tohto typu, ktorá tiež býva mastná a hrejivá.


 

Pitta deti majú tendenciu mať priemernú telesnú teplotu vyššiu ako ostatné detí, takže im je zvyčajne teplo, zatiaľ čo iným je zima. Majú nízku toleranciu pre horúce počasie, slnečné žiarenie alebo tvrdú fyzickú prácu. Leto je pre nich najnáročnejším obdobím, preto by sme im v tomto čase mali venovať osobitnú pozornosť.

 

Ich tendenciou je silná chuť do jedla, s dobrým metabolizmom a trávením. Majú tiež tendenciu mať nepretržitý spánok a vynikajúce schopnosti vnímania a sústredenia. Ich spomienky sú jasné, majú dobré logické, vyšetrovacie schopnosti a lásku k riešeniu problémov. Často sú múdri a brilantní, s tendenciou ovládať iných s dominantnou osobnosťou. Sú kritickí voči sebe samým a iným, najmä keď sú mimo rovnováhy.

 

Deti Pitta, ktoré sú v nerovnováhe majú tendenciu:

Na horúčky, zápalové ochorenia, tráviace ťažkosti, nadmerný hlad, žltačka, silné potenie, žihľavka a vyrážky, pocity pálenia, vredy, pocity pálenia oči, kolitída, bolesti hrdla, podráždenosť, hnev a ľahko sa rozčúlia.

 

Čo zhoršuje Pitta dóšu?

Pikantné jedlá, najmä jedlá s čiernym korením, kajenským korením, kari korením a papriky jalepeno. Konzumácia príliš veľkého množstva kyslých a citrusových plodov, mastných alebo vyprážaných potravín a práca alebo hranie v horúcich podmienkach spôsobujú nepríjemné pocity a jednoducho bude im po dlhšiu dobu jednoducho horúco.

 

Ako zharmonizovať dieťa s Pitta dóšou:

Umožnite im netráviť vela času v priveľkom teple; vyhnúť sa olejom, pare a soli je pre nich veľmi prospešné. Najlepšie je jesť nie štipľavé jedlá, piť chladné (nie ľadové) nápoje a cvičiť počas chladnejších častí dňa.

Upokojujúca masáž - používajte chladiace oleje, ako je kokos, slnečnica alebo ghí spolu s s éterickými olejmi, ako sú vetiver, ruža, lotos, jazmín, gardénia a zimolez, aplikovaním na čelo, temeno hlavy a srdce je prospešné pre deti Pitta.

Vonné tyčinky alebo použitie rozptyľovača na esenciálne oleje s vôňou kadidla, santalového dreva alebo ruže robí zázraky. Používajte biele a studené farby, napríklad modrá a zelená, v domácnosti alebo v ich oblečení, zatiaľ čo silne jasné farby, ako napríklad červená, zhoršia prirodzený oheň vášho dieťaťa. 


Druhy potravín pre konštitúciu Pitta:

V prevahe by mali byť jedlá sladkej, horkej a trpkej chute. Potraviny by mali byť chladné, ťažké a suché a nemali by obsahovať štipľavé koreniny. Surové potraviny a džúsy sú vynikajúce. Voda by sa mala piť studená, nie však ľadová .

1.     Najviac sladké ovocie ako sú jablká, maliny, čučoriedky, ďatle, figy, kokos a hrušky sú vhodné, zatiaľ čo kyslé ovocie, ako sú marhule, černice, egreše, hrozno a ananás nie sú vhodné.

2.    Najlepšie sú sladká a horká zelenina, ako sú artičoky, špargľa, brokolica, repa, uhorka, kel a cuketa.

3.    Tráviace ústrojenstvo funguje vo všeobecne dobre s obilninami, pokiaľ nevytvárajú väčšinu potravy. Najlepšie sú jačmeň, ovos, ryža a špalda na dosiahnutie najlepších výsledkov.

4.    Pitta by mala byť schopná stráviť takmer všetky fazule (strukoviny) .

5.    Väčšina organických nesolených mliečnych výrobkov je dobrá nie však vo veľkom množstve, jogurt zriedený a syr musí byť mäkký.

6.    Orechy, ako je kokosový orech a máčané, olúpané mandle, sú prospešné v malom množstve.

7.    Semená ako ľan, kukurica, tekvica, slnečnica sú vhodné nie však vo veľkom množstve.

8.    Najvhodnejšie oleje sú slnečnicový, ghí, z repky olejnej, olivový, sójový, ľanový, z prvosenky a vlašských orechov.

9.    Väčšina sladidiel je vhodných, okrem medu, jiggery (jiggery je tradičný trstinový cukor zmiešaný s ďatlovou alebo palmovou miazgou používaný najmä v Azii) a melasy. Vyvarujte sa rafinovanému bielemu cukru.

 

Bylinky a koreniny:

Na trávenie používajte horké prísady, ako napríklad aloe vera, horec a dráč, ako aj chladiace alebo mierne korenie, ako je fenikel, kurkuma, koriander, rasca a mäta.

Na vyprázdňovanie použite polotučné mlieko, ghí a ruže.

Pre energiu, šafran, aloe vera gél, sladké drievko, marshmallow, koreň púpavy a lopúch budú pôsobiť ako tonikum.

Pre myseľ použite gotu kola, santalové drievko, ruže, lotosové semená, mučenku, chryzantémy, a ibištek.

UPOZORNENIE: Pokyny a informácie tu uvedené nie sú určené ako náhrada za kvalifikovanú lekársku pomoc.