Wednesday 15 July 2020

Ako zharmonizovať vaše dieťa ktoré je Vata dóša


Vata deti majú ľahké pružné telo, takže majú tendenciu byť štíhle alebo majú podváhu. Ich jemná pokožka má tendenciu byť ľahko suchá, drsná alebo mimoriadne citlivá na mydlá alebo iné výrobky. Možno zistíte, že vaše dieťa Vata má studené ruky a chodidlá kvôli slabému obehu.

Vata deti majú nerovnomernú chuť do jedenia a pitia, ako aj premenlivú tráviacu silu, a preto často trpia tráviacimi ťažkosťami a problémami s absorbciou živín. Kvôli suchým, ľahkým a mobilným vlastnostiam Vata dóša funguje najlepšie v pravidelnom a opakovanom životnom štýle. Vaše dieťa Vata skutočne oceňuje pravidelný denný harmonogram, pretože mobilné vlastnosti Vata Dóše narúšajú vzduch a éter. Implementácia stravy pre Vata dóšu a životného štýlu pre ich celkové zdravie funguje najlepšie.

 

Jednotlivci s Vata dóšou majú náklonnosť na prerušovaný alebo nepokojný spánok alebo aj nespavosť, najmä ak sa ich nerovnaváha zhoršuje. Sú obdarení rýchlou mysľou, mentálnou flexibilitou a tvorivosťou. Sú ľahko vzrušení, jasní, niekedy jasnovidci, pohotoví a rýchlo konajúci. Keď sú v rovnováhe, sú radostní a šťastní. Majú tendenciu sa cítiť najlepšie v jarnej (mokrej) a letnej (horúcej) sezóne.

 

Vata deti v nerovnováhe

Keď si raz osvojíte charakteristické vlastnosti dóše vášho dieťaťa, budete môcť ľahko identifikovať príznaky nerovnováhy a tak pomôcť dieťaťu vrátiť sa späť do rovnováhy. Nerovnováha dóše dieťaťa nastáva v tedy keď dieťa má tendenciu mať v tele príliš veľa svojej dóše (vzduchu).

Keď je vaše dieťa Vata mimo rovnováhy, prejavuje sa to: zápchou, plynnou distenziou, slabosťou, artritídou, zápalom pľúc, nadmerne suchou pokožkou, suchými perami, suchými vlasmi, popraskanými bradavkami a pätami, búšením srdca, dýchavičnosťou, napätím svalov, bolesti chrbta v dolnej časti a ischias. Tiež môžu mať nervové poruchy, šklbanie, tiky, zmätenosť a ich myseľ sa stáva nepokojnou a hyperaktívnou, môžu zažívať strach, osamelosť, úzkosť, neistotu a obavy.

 

Ako upokojiť dieťa s nerovnováhou Vata dóše?

 Držať sa každodenného pravidelného harmonogramu je pre deti Vata ťažké, ale nevyhnutné k tomu aby zostali zdravé. Primeraný spánok je dôležitý (minimálne 8 - 12 hodín, v závislosti od veku dieťaťa), aby mali dostatok energie. Je dôležité aby sa mierne cvičenie počas dňa striedalo s pokojom a kľudom. Počas suchého, chladného, veterného, zimného a jesenného obdobia má Vata dóša tendenciu sa  zhoršovať. Preto je potrebné venovať osobitnú pozornosť a snažiť sa vyhnúť extrémne nízkym teplotám, treba dbať na teplé oblečenie,  ostať v teple, jesť otepľovacie jedlá a koreniny, kúpať sa v parných kúpeľoch a používať zvlhčovače. Mať zvlhčovač v dome sa tiež odporúča pre tento typ detí.

Sezamový a mandľový olej, ktorý je teplý a ťažký, by sa mal aplikovať mierne a pravidelne, pri sprievodných masážach alebo samonatieraní. Jemná, relaxačná a výživná masáž je nevyhnutná na utíšenie vaty. Je obzvlášť dobré ak sa aplikuje na chodidlá, hornú časť hlavy, chrbát a dolnú časť brucha. Používajte zahrievajúce, upokojujúce éterické oleje, ako je santalové drevo, gáfor a škorica. Prínosom sú aj upokojujúce vonné tyčinky (zahrievajúce a sladké).

 

Druhy jedál vhodné pre Váše dieťa konštitúcie Vata

Vata (zimné dieťa) si vyžaduje tonizujúcu, posilňujúcu a zahrievaciu stravu s dôrazom na sladkú (prírodnú) a kyslú chuť. Slané jedlá sú v poriadku len v malom množstve.  Potraviny by mali byť ťažké a vlhké a jedlo sa musí jesť každý deň pravidelne.

1.       Vyhýbajte sa chladeným nápojom a chladiacim jedlám, ako aj rafinovaným cukrom a kofeínu (nachádzajúcom sa v čokoláde, sýtených nápojoch a určitých liekoch).

2.     Sušené ovocie je dobré v malom množstve, pokiaľ je namočené cez noc (v tele nie je dostatok vody na trávenie suchých potravín) .

3.     Väčšina čerstvého sladkého ovocia je dobrá, okrem jabĺk a hrušiek, pokiaľ nie sú tepelne upravené.

4.     Všetka zelenina by mala byť varená. Šaláty sú vhodné nie vo veľkom množstve na jar a v lete a budú lepšie stráviteľné s množstvom kvalitného oleja.

5.     Naklíčená pšenica, ovos, ryža a quinoa sú najlepšími obilninami pre Vatu, zatiaľ čo suchým chlebom a sušienkam by sa mali vyhnúť.

6.     Šošovica a mung fazuľa sú najlepším zdrojom bielkovín. Organické mliečne výrobky, jogurt, mandľové mlieko a mäkký syr sa tiež odporúčajú, ak vaše dieťa nemá intoleranciu.

7.     Všetky orechy sú dobré pre Vata nie však vo veľkom množstve.

8.     To isté platí pre semená, všetky sú dobré, nie však vo veľkom množstve.

9.     Všetky kvalitné oleje sú pre Vata užitočné, pričom sezamový a mandľový sú vynikajúce.

10.  Všetky sladidlá sú dobré okrem javorového sirupu, ktorý chladí. Cukry vytvárajú v tele vlhkosť, ktorá pomáha Vata. Vyvarujte sa však rafinovanému bielemu cukru.

 

UPOZORNENIE: Pokyny a informácie tu uvedené nie sú určené ako náhrada za kvalifikovanú lekársku pomoc.