Wednesday 15 July 2020

Učte deti dobré stravovacie návyky


Láska a dobré jedlo napomáha urobiť z dieťaťa to najlepšie. Poskytovanie starostlivosti, láskyplnej výživy a plnohodnotného jedla je pre vaše dieťa základom, aby bolo zdravé, šťastné, “úplné“ a čo najinteligentnejšie.

Jedenie rôznych druhov čerstvého ovocia a zeleniny, celo zrnné obilniny, strukoviny, bielkoviny a vyhnúť sa nadmerne spracovaným, rafinovaným a chemicky naloženým potravinám zlepší intelektuálny, fyzický, emocionálny a duševný vývoj vášho dieťaťa.

Aspoň jedno spoločné rodinné jedenie denne v pravidelnom čase vytvára pre deti stabilitu. Požehnanie jedla a poďakovanie dodajú detskému životu veľký zmysel a pomôžu dieťaťu vytvoriť si pozitívny vzťah k jedlu. Jedenie nie je časom na nepríjemné diskusie, pretože to zvyšuje úzkosť a znižuje trávenie.

Deti milujú hru s jedlom, preto by ste mali zvážiť a pestovať záujem dieťaťa o jedlo a stravovanie tým, že ho povzbudíte, aby vám pomohlo (miešanie, modelovanie cesta do rôznych tvarov, mletie ​​korenín na mlynčeku alebo v mažiari, lúpanie mandlí atď.) Urobte hlavné jedlo najzaujímavejšie a najdôležitejšie. Ak sú deti súčasťou prípravy jedla, majú tendenciu si ho viac užiť.

Je tiež dobrou myšlienkou zapojiť vaše dieťa do plánovania jedál a prípravy stolov. Napríklad požiadajte svojho Pitta dieťa, aby urobilo zoznam požadovaných úloh pri príprave jedla; Pitta-deti milujú robiť zoznamy. Umelecké Vata dieťa by mohlo upraviť stôl s prestieraním, sviečkami a kvetinami a silné Kapha dieťa by sa mohlo zahrať na čašníka a vyčistiť stôl.

Tieto úlohy dávajú deťom pocit zodpovednosti a spolupráce pri príprave rituálu rodinnej večere, čo umožňuje zapojiť ich prirodzená hravosť,  a priniesť radosť do jedla.

Rodičia často povzbudzujú deti, aby jedli zdravo, ale niekedy to môže zlyhať. Ako sa dieťaťu, neustále a opakovane hovorí aby konzumovalo zdravé jedlo, jeho vzťah k zdravému a zdraviu prospešnému jedlu sa môže stať negatívnym a nepríjemným.

Nenúťte svoje dieťa jesť jedlo pretože si myslíte, že je zdravé. Ak nespomeniete slovo „zdravé“, jednoducho ho môže jesť zo zvedavosti a prirodzeného hladu. Je úplne bežné, že deti na niekoľko dní z času na čas strácajú chuť do jedla. Nižšie sú uvedené typy, ktoré môžu uľahčiť prechod na zdravé stravovacie návyky.

Dajte deťom malé porcie a nechajte svoje dieťa požiadať o viac, alebo ešte lepšie, položte jedlo do stredu stola a nechajte aby si nabralo samé, vrátane dezertu.

Oznamte denné menu a povedzte svojim deťom, že si môžu vybrať jedlo v ľubovoľnom poradí, pokiaľ budú jesť všetko, čo je v ponuke. Táto taktika je prekvapivo veľmi úspešná.

Požiadajte ich, aby prinášali jedlo v slúžbe iným. Tak si vaše deti vytvárajú celoživotné návyky všímavosti a láskavosti.