Thursday 16 July 2020

Masáž bábätka a aký olej na to použiť


Novorodenecká masáž má v Indii dlhú tradíciu. Hneď po narodení sa uskutoční očistná masáž mäkkou guľôčkou urobenou z pšeničného cesta, do ktorej sa pridá trochu mandľového oleja a kurkumy.

Tesne pred potieraním sa guľôčka ponorí z ľahka do mandľového oleja. Táto masáž sa robí pred kúpeľom prvých šesť dní po narodení dieťaťa. Ajurvédska novorodenecká masáž zlepšuje krvný obeh, pomáha pri vylučovaní toxínov a pomáha tráviacemu systému dieťaťa.

Na siedmy deň po narodení sa začína skutočná bábätková masáž s guľkou z cesta, ktorá sa koná každý deň počas 3 týždňov. Guľôčka z cesta by mala byť občas ponorená v oleji, čo pomáha udržiavať správnu rovnováhu 3 dóši.

Masáž rukami začína, keď je dieťa vo veku jedného mesiaca, keď je telo dieťaťa dostatočne silné. Každodenná detská masáž pokračuje po dobu 3 mesiacov, počas ktorej sa najviac sústredí na masírovanie chrbtice, chrbta, krku, pasu, rúk a nôh, pretože tieto časti musia získať silu, aby podporili telo.

Akonáhle dieťa začne samé zdvíhať hlavu a podporí svoju telesnú hmotnosť na ramenách, všeobecnejšia denná masáž tela by mala pokračovať 18 mesiacov. Masáž chrbtice napriek tomu zostáva dôležitým aspektom detskej masáže.

Od tejto chvíle môže byť masáž dieťaťa uskutočňovaná každý druhý deň, i keď každodenná masáž môže viac napomôcť dieťaťu, aby sa stalo silným a šťastným.

Pozrime sa v skratke na oleje, ktoré sa bežne používajú na masírovanie dieťaťa. Snažte sa vyhnúť značkovým olejom, pretože väčšinou obsahujú parfumy a ďalšie škodlivé chemikálie, ktoré môžu byť škodlivé pre vase dieťatko. Použite olej ktoý je v jeho najprirodzenejšej forme a berte do úvahy olej ktorý je vhodný dóšu vašeho bábätka.

 

Mandľový olej:

Mandľový olej je neutrálny a sladký a upokojuje všetky dóše.

 

Kokosový olej:

Kokosový olej je považovaný za ďalší najlepší olej na masáž vášho dieťaťa. Na tieto účely je široko používané v južnej Indii. Obsahuje antiseptické a antibakteriálne vlastnosti, ktoré pomáhajú predchádzať infekcii pokožky. Je vhodný pre pitta dóšu.

 

Čisté ghee:

Čisté ghee sa tiež používa na masírovanie detí a odporúča sa v Ayurvede. Používa sa zvyčajne v zime, keď je príliš chladno na ochranu tela bábätka pred chladom. Používa sa tiež na rôzne kožné infekcie a vyrážky z plienok. Je vhodné pre všetky dóše.

 

Horčičný olej:

Horčičný olej je určený pre kapha dóšu.

 

Olivový olej:

Je bohatý na antioxidanty s dobrým zvlhčovačom bohatý na vitamíny. Najdite si špecialny olivový olej ktorý je určený na masírovanie detí. Je vhodný pre všetky dóše.

 

Sezamový olej:

Sezamový olej je jedným z najlepších olejov, na masáž. Je to prírodný kondicionér pokožky, keď sa trie o pokožku, olej preniká až do kostnej drene. Na svojej ceste zhromažďujú toxíny rozpustné v oleji a odvádzajú ich do krvného obehu, aby ich telo vylúčilo. Neutralizuje kyslíkové radikály, o ktorých sa predpokladá, že sú jedným z hlavných dôvodov starnutia. Ja ho používam na liečenie sínusitídy a iné okolnosti. U detí môžu zlepšiť rast a podporiť zdravý spánok. Je vhodný pre Vata dóšu.

Na dosiahnutie najlepších výsledkov pravidelne masírujte svoje dieťa, do jedného až dvoch rokov. Na masírovanie použite správny spôsob, alebo sa poraďte so skúseným ayurvédskym lekárom alebo praktikom ako masírovať vaše dieťa. V Indii je masáž pre bábätka tradíciou ktorá sa prenáša z generácie na generáciu. Zvyčajne je to stará mama ktorá masíruje matku a novonarodené dieťa.