Thursday 16 July 2020

Rodičovstvo s Ajurvédou


Ajurvéda drží v sebe tajomstvo k tomu, aby vaše deti zostali zdravé, v rovnováhe a šťastné. Ajurvéda je tradičný holistický systém liečenia, ktorý sa v Indii praktizuje už viac ako štyri tisíce rokov. Slovo ájurvéda pochádza zo sanskritského „ayur“, ktorý znamená „život“ alebo „dlhovekosť“, a „veda“ znamená „znalosť“ alebo „múdrosť“; preto sa často prekladá ako „znalosť života“ alebo „veda o dlhom živote“.


Je to posvätná veda, a to nielen kvôli jej cieľu dať do rovnováhy myseľ a telo, ale aj preto, že podporuje duchovnú cestu. Hovorí sa, že Ayurvédu si prvý krát uvedomili Seers (hľadači pravdy), ktorí žili v Himalájach, a potom sa vyvinuli medzi brahminskými mudrcami starej Indie. Pozorovali základy života a organizovali svoje pozorovania do systému. Ajurvéda je pre nás ich darom, a zachovala sa ústnou tradíciou, ktorá sa odovzdávala z generácie na generáciu.

Ajurvédske vedomosti o bylinnej medicíne, výžive, psychológii, práci s telom, očistných terapiách a spiritualite sa dajú vnímať ako prameniace zo starovekej osvietenej védskej kultúry.

Pretože ajurvédska medicína používa jazyk prírody na vysvetlenie zásad zdravia a prirodzeného života, je teda úplne doslova jazyk prírodného sveta. Prírodný jazyk je energetický systém prvkov a biologických síl. Je založená na veciach, ktoré sú pozorovateľné, napríklad akým spôsobom prežívame veci, ako sú suché alebo vlhké, ľahké alebo ťažké, horúce alebo studené, sladké alebo kyslé, drsné alebo hladké atď. K tomu aby ste hovorili týmto jazykom, musíte kultivovať priame pozorovanie všetkými zmyslami, vrátane intuície.

Ako rodičia sa môžete dozvedieť o Ayurvede pozorovaním toho, ako týchto päť prvkov interaguje, a pomocou vašej intuície vedieť, ako sa tieto prvky kombinujú, aby vytvorili šesť chutí a tri dóše (typy konštitúcie tela), potom môžete hlbšie vycítiť, prečo určité potraviny alebo bylinky harmonizujú konkrétnu dóšu a iné nie .

Tento 5 000-ročný systém medicíny umožňuje ľuďom, aby boli proaktívni v oblasti ich zdravia a zdravia svojich detí, pretože Ajurvéda kladie veľký dôraz na „prevenciu“. Zameriava sa skôr na jednotlivca ako na samotnú chorobu. V Severnej Amerike sme stratili túto lekársku tradíciu s väčším zameraním na liečbu chorôb.

Všetci vieme, že každý jednotlivec je jedinečný so svojim typom tela, emóciami a správaním tak ako to môžme sledovať na rozmanitosti prírody. Sme súčasťou prírody, takže ak zabudneme pozorovať čo nám naše telo hovorí, tak nepočúvame prírodu a môžeme prísť o svoje zdravie.

Ájurvéda nás učí, ako dosiahnúť najvyšší potenciál prirodzeným spôsobom, ako začleniť osvedčené zdravotné postupy do života našej rodiny a našich detí a vytvoriť pevný základ pre fyzickú, emocionálnu, mentálnu a duchovnú rovnováhu.