Monday 27 July 2020

Kokosovo-mangovo tapiokový puding


Letný dezert by mal byť ľahký a osviežujúci, a tak vyskúšajte tento chladiaci puding pre všetky vekové kategórie. Ak nemáte k dispozícii mango, použite broskyne, jahody alebo akékoľvek čerstvé ovocie. Do úvahy vezmite plody, ktoré zmierňujú Pittu dóšu, ako je ananás, broskyne, hrušky a iné.


Tapioka je škrob extrahovaný z koreňa kasava, ktorý pochádza z oblasti severnej Brazílie. Nachádza sa vo forme vločiek a práškov, a najbežnejšie je dostupná vo forme malých okrúhlych perál. Pokúšam sa prísť na zdravý recept na úžasné tapiokové palačinky, ktoré sú dobre známe po celej Brazílii, ale zatiaľ vám poskytnem aspoň úžasný recept na tropický puding!

Prísady pre 4 osoby

Puding:

• ¼ šálky perličiek tapioky (jedna šálka obsahuje 250ml)
• 1½ šálky kokosového mlieka
• ⅛ šálky javorového sirupu
• 1 lyžička vanilkového extraktu

Ovocné pyré*:
• 1 zrelé mango
• 1 lyžička čerstvej limetkovej šťavy
• ⅛ šálky kokosového mlieka
• 1 lyžička kokosového cukru alebo javorového sirupu
• 1 lyžička citrónovej šťavy.
• 1 lyžička citrónovej kôry

Ozdoba na vrch:
• Mäta
• čerstvé kocky manga alebo akékoľvek ovocie, s ktorým pracujete.

Postup:

1. Perličky tapioky si najprv na 2 hodiny namočte. Pekne napuchnú a rýchlejšie sa uvaria.
2. Kokosové mlieko zohrejte v malom hrnci na miernom ohni.
3. Pridajte perličky tapioky, javorový sirup a vanilkový extrakt. Zmes dostaňte do varu a potom znížte teplotu na minimum. Varte asi 15 minút, za stáleho miešania (kým sa perličky tapioky neuvaria). Puding tapioky by mal mať konzistencie hustej omáčky.
4. Puding prelejte do nádob a vložte asi na 1 hodinu do chladničky.
5. Medzitým vložte všetky ingrediencie pre pyré do vysokorýchlostného mixéra a miešajte, kým nezískate hladké pyré. Potom ho nalejte na tapiokový puding a ozdobte s čerstvými lístkami mäty!
6. Puding aj pyré skladujte vo vzduchotesnej nádobe 4 až 5 dní.

*Poznámka: ak máte zrelé mango netreba k nemu už v podstate nič pridať, alebo ak, tak už len podľa vlastnej chute. Rozmixované mango má dostatočnú sladkosť, kyslosť aj hustotu.