Letný dezert by
mal byť ľahký a osviežujúci, a tak vyskúšajte tento chladiaci puding pre
všetky vekové kategórie. Ak nemáte k dispozícii mango, použite broskyne, jahody
alebo akékoľvek čerstvé ovocie. Do úvahy vezmite plody, ktoré zmierňujú Pittu dóšu,
ako je ananás, broskyne, hrušky a iné.
Prísady pre 4
osoby
• ¼ šálky perličiek tapioky (jedna šálka obsahuje 250ml)
• 1½ šálky kokosového mlieka
• ⅛ šálky javorového sirupu
• 1 lyžička vanilkového extraktu
Ovocné pyré*:
• 1 zrelé mango
• 1 lyžička čerstvej limetkovej šťavy
• ⅛ šálky kokosového mlieka
• 1 lyžička kokosového cukru alebo javorového sirupu
• 1 lyžička citrónovej šťavy.
• 1 lyžička citrónovej kôry
Ozdoba na vrch:
• Mäta
• čerstvé kocky manga alebo akékoľvek ovocie, s ktorým pracujete.
Postup:
1. Perličky tapioky si najprv na 2 hodiny namočte.
Pekne napuchnú a rýchlejšie sa uvaria.
2. Kokosové mlieko zohrejte v malom
hrnci na miernom ohni.
3. Pridajte perličky tapioky,
javorový sirup a vanilkový extrakt. Zmes dostaňte do varu a
potom znížte teplotu na minimum. Varte asi 15 minút, za
stáleho miešania (kým sa perličky tapioky neuvaria). Puding
tapioky by mal mať konzistencie hustej omáčky.
4. Puding prelejte do nádob a vložte asi na 1 hodinu do chladničky.
5. Medzitým vložte všetky ingrediencie pre pyré do vysokorýchlostného mixéra a miešajte, kým nezískate hladké pyré. Potom ho nalejte na tapiokový puding a ozdobte s čerstvými lístkami mäty!
6. Puding aj pyré skladujte vo vzduchotesnej nádobe 4 až 5 dní.
*Poznámka: ak máte zrelé mango netreba k nemu už v podstate nič pridať, alebo ak, tak už len podľa vlastnej chute. Rozmixované mango má dostatočnú sladkosť, kyslosť aj hustotu.