Wednesday 12 May 2021

Faktory ktoré ovplyvňujú dóše

 


Konštitučný typ ktorý dostávaš pri tvojom počatí: PRAKRUTI

Základná konštitúcia, ktorá sa nazýva prakruti je človeku daná pri jeho počatí a je ovplyvnená štyrmi faktormi:

  1. Vplyv matky v čase počatia
  2. Vplyv otca v čase počatia
  3. Matkin zdravotný stav počas tehotenstva
  4. Nepoznaný factor – kvalita duše

Prakruti je vlastne vrodená konštitúcia, ktorá sa počas života nemení,

 zabezpečuje špecifické charakterové vlastnosti a metabolizmus.Prakruti taktiež obsahuje informácie o dharme, životnom poslaní.

Momentálny zdravotný stav: VIKRUTI

Momentálny zdravotný stav ktorý sa volá vikruti  sa naopak oproti prikruti stale mení. Medzi faktory ktoré neustále ovplyvňujú momentálny zdravotný stav človeka sú: ročné obdobia, jedálniček, životný štýl, spôsob myslenia, a životné prostredie.

 

Časové úseky počas dňa

Čas v ktorom prevláda Vata dóša je medzi 2 až 6 hodinou ráno a 14 až 18 hodinou večér (čo je ideálny čas na meditovanie, snívanie, krativitu pri ktorej je zvíraznený element/živel vzduchu a éteru).

Kapha dóša prevláda v časovom úseku medzi 6 až 10 hodinou ráno (najlepší čas na fyzické cvičenie) a medzi 18 až 22 hodinou večér (najlepší čas na sexuálne radovánky a dodá určitú únavu ktorá napomáha aby sme zaspali)

Pitta dóša prevláda medzi 10 až 14 hodinou (kedy má tráviaci oheň najväčšiu silu) a medzi 22 až 2 hodinou ráno (kedy telo využíva pittu energiu na jeho liečenie a regeneráciu počas spánku).

 

Životné obdobia

V životnom období, kedy Kapha dóša dominuje je dectvo. V tomto životnom období sme baculatí, sladko spíme a sme prirodzene bezstarostní. Trpíme ale chorobami, ktoré sú sprevádzané zvýšenou Kaphou ako sú chrípky, kašel a dýchacie poruchy.

Vatta dóša sa prirodzene zvyšuje v staršom veku (po 50-ke). Svalová hmota sa stenšuje, stávame sa krehkejšími, citlivejšími na chlad. V tomto čase viac trpíme nespavosťou, zabudlivosťou a suchom. Cestovanie a stresové situácie sa stávajú náročnejšími. Rovnováhu nájdeme v pravidelnosti a v určitej rutine!

 

Ročné obdobia

Ročné obdobie v ktorom sa zvýšuje Vata je jeseň a začiatok zimy. V tomto čase môžeme pociťovať vo väčšom množstve tieseň, nervozitu, nespavosť, suchú pokožku.. Rovnováhu môžme nájsť v jedlách ako sú polievky, koreňová zelenina a dyňa. V tomto čase sa vyhni surovej strave.

Kapha dóša prevláda koncom zimy a počas jari. Preto v tomto čase je väčší výskyt chrípok, zapchaté dutiny, ťažoba. V tomto čase máme prirodzenú túžbu harmonizácie tým že zohrievame jedlá ktoré sú ľahšie na trávenie; ako napríklad zeleninová polievka; a máme pocit že potrebujeme viacej cvičiť.

Pitta dóša sa stáva dominantnou počas letných mesiacov. Vo väčšom množstve sa vyskytujú poruchy z tepla a my prirodzene uprednostňujeme jedlá ktoré v tele pôsobia chladivo, ako napríklad melóny a šaláty.

Za to Pitta dóša sa stáva dominantnou v strednom veku (po 20 roku života). V tomto čase máme tendenciu naháňať sa za úspechom a sme nútení k zodpovednosti a organizavanosti. Choroby pitty sa v tomto období teda budú ukazovať viac ako je stress, problémy s trávením a akné.

 

Časti tela

Časti tela v ktorých prevláda vata je hrubé črevo, uši, kosti, kĺby, mozog a nervová sústava.

Miesta na tele s prevládajúcou pittou je tenké črevo, pečienka, oči, krv, žalúdok, slezina, pankreas, a pot.

Kapha prevláda v hrudníku, plúcach, lymfatickom systéme, tukových vankúšikoch a spojivových tkanivách (väzy a šlachy).