Wednesday 12 May 2021

Tulsi, posvätná bazalka

 


Určité bylinky a korenia priťahujú svoju pozornosť bylinkárov, jogystov, a ajurvedických lekárov. Tulsi alebo posvätná bazalka je jednou z nenápadných rastliniek ktorá napomáha našej rovnováhe na mnohých stupňoch. V Indii ju môžte vidieť rásť či už okolo rodinných domov, alebo posvätných chrámov Vishnu alebo Krishna.

 

Bazalku si môžte vybrať ako svojho najlepšieho spoločníka pri viacerých zdravotných problémoch alebo ako každodenný doplnok. Používa sa pri kašli, chrípke, horúčke, pľúcnych chorobách, brušej distenzii, zlej absorbcii, artritída (reuma), prebytok plynov v hrubom čreve, zlá pamäť, zapchatý nos, povzbudzovač srdca, a posilnenie nervových tkanív.

Bazalka má ostrú a horúcu chuť, čím sa stáva perfektným partnerom pre Vattu a Kaphu dóšu. Bazalka má priaznivý dopad na plazmu, krv, kostnú dreň, nervovú sústavu a reprodukčný system. Jeho účinkom je antibakteriálny, antiseptický, zvyšuje potenie, protihorúčkový, utišujúci nervy.

Bazalka má schopnosť pozitívne ovplyvňovať prostredie v ktorom rastie. Je prírodným zariadením  negatívnych iónov ktoré očisťujú vzduch a ľudskú auru. Bazalka uvolňuje depresiu a vplyv škodlivých látok. Ak máte bio bazalku tak by mala obsahovať meď ktorá je dôležitá pri absorbovaní železa. Uvolňuje slnečný ozón so slnečných lúčov,a okysličuje telo.

Bazalka je dobrým priateľom žien lebo zabraňuje hromadeniu tukov v tele, hlavne po menopause. Taktiež čistí mozog a nervy a myseľ robí jasnou. Bazalku taktiež použite pri problémoch s močením, neustupujúcich kožných chorobách, artritíde, reumatizme a v prvom stupni rakoviny.


Bazalka sa ponúkala Bohom pre jej sattvické kvality. Jej podstata je dokonalá, otvára srdce I myseľ, dodáva lásku, oddanosť, vieru, porozumenie a jasnosť. Bazalka v našom organizme zvyšuje životnú energiu; pranu na dosiahnutie čistého uvedomenia. Bazalku môžte brať rôznymi spôsobmi: ako džús, odvar, v práškovej forme, alebo zmiešanou s ghee. Ľudia s nadmernou pittou by mali bazalku užívať s opatrnosťou.