Monday 17 May 2021

Jadro a Hridaya marma

 

Miesto riadenia/vedenia

Hridaya znamená srdce, hridaya marma je centrum s jedným pulzom a má výrazný vplyv na kvalitu života a výrečnosť človeka. Slovo hridya v hindčine tiež znamená „ten, ktorý prijíma alebo distribuuje“. Vieme že fyzické srdce je anatomická štruktúra prítomná v našom tele, 

 

ktorá prijíma krv z hornej dutiny cava spolu s dolnou dutou žilou navyše distribuuje krv do celého tela. V Ajurvéde hridaya marma je harmonizovaná s mozgovými aj srdcovými funkciami. Takže moji drahí hridaya marma je ďaleko od anatomických štruktúr; je to nadstavba super veda, teda marmoterapia. Ale všeobecne, aby sme veci rýchlo vymedzili, zobrazujeme hridaya marma ako srdce, ktoré stimuluje „čakru Anahata“, pulzáciu, ktorá nám poskytuje duchovné vedenie.

 

 

Vplyv Hridaya Marmy na naše telo

Táto marma,  4 prstových jednotiek (4 anguli), má viac funkcií, ktoré regulujú rovnováhu tela. Tu je niekoľko príkladov, ktoré tento bod robí za vás:

1.- Kontroluje plazmu, krv a obehový systém. Keď je v tomto bode plynulý prúd, je tam sila, energia a asimilácia živín.

2.- Ovláda silu vašej mysle reguláciou rôznych prán, špeciálne Sadhaka pitta, vyana a prana vayus, čo znamená, že všetky smery vzduchu v tele sú regulované týmto centrom.

3.- Podieľa sa tiež na tvorbe Ojasu, ktorý posilňuje imunitný systém a plazmu.

4.- Centrum Hridaya tiež podporuje tok materskeho mlieka.

5. Keďže toto centrum nazývame sídlom mysle a vedomia (vyššie Ja), vieme, že to je v tomto regióne, kde naše vedomie prebýva počas stavu hlbokého spánku.

6.- Taktiež riadi pranické a duchovné formy Agni (oheň). Pojmy ako oheň duše, briliantnosť a múdrosť komunikácie pochádza z tohto centra.

 

Prepojenie s marmou Hridaya

Masírujte do široka a jemne pomocou dlane alebo jednoducho ak položite ruky nad srdce to má upokojujúci účinok. Aplikácia sezamového oleja je dobrá na upokojenie regiónu a zníženie vátta doshe. Pouzitie horčičneho oleja je lepšie ak je potrebne zlepšenie obehu a odstránenie stagnácie a kaphy. “ Pre zmiernenie pitty v prípade zápalových ochorení srdca, ako je perikarditída, masírujte región s olejom Brahmi, santalovým drevom alebo sladkými aromatickými olejmi, ako je Jazmin, lotos, ruža a šafran. Olej zo santalového dreva uvoľní vatu aj pittu zo srdca a pomôže podporiť upokojenie a hlboký spánok. Eukalyptový olej vyčistí hlien a kaphu zo srdca. Zázvor, škorica a omanový aromatický olej stimuluje cirkuláciu. Ajurvéda má nádherný liečebný zákrok ktorý sa volá „Hrid Basti“ alebo olejový kúpeľ na srdci so špecifickými liečivými olejmi na navodenie hlbokého upokojenia a reguláciu srdca.

 

 

Meditácia a Hridaya Marma

Meditácia so sústredením na srdce upokojuje myseľ, zmierňuje emocionálny stres a pomáha nastoliť hlboký spánok. Meditovanie pri ktorom sa sústredíte na srdcovú čakru posilňuje element/živel vzduchu, pokožku, zmysel pre dotyk a ruky ako motorický orgán. Môžete použiť mantru YAM pre element kozmického vzduchu alebo srdcovú mantru HRIM. Dotknite sa alebo stimulujte túto marmu vo výdychu. Odsúvanie pozornosti z hlavy na srdce je tiež kritickou jogínskou metódou na internalizácia mysle a zmyslov a prirodzene znížuje úzkosť a nepokoj. Srdce je stredom vyššieho ja alebo našeho jadra; má veľa vrstiev a záhad. Vo všetkých duchovných filozofiách je uznávané k uctievaniu, k hlbokej meditácii a vnútornej sile.

 

Yoga a Hridaya Marma

Aktivovanie srdca, Hridaya marma  

Zostava umožňuje integráciu srdca, harmonizuje jeho spiritálny pulz a uvolňuje napätie ústne nevijadrenou láskou.

 


 

 

     1.     V stoji urob 3 synchronizované dychy medzi zemou a nebom. Nadýchni sa  súčasne zo zeme a neba a zhromaždi energiu v srdci a vydýchni súčasne do zeme a neba.



 

     2.  Urob túto zostavu s nadýchom cez nos, s výdychom cez ústa.

 

 

 

 

 


 

 

      3.      Na špičkách s nádýchom ruky hore s výdychom dole, opakuj niekolko krát. Úplne zatlač na prsty.

 

 

 


 

 

      4.    V stoji dlane smeruju dopredu, nadychuj sa cez ruky, s výdychom sa sústreď na srdce – 3 krát

 

 


 


    5.   Polož pravú ruku na srdce a ľavá ruka je otvorená prsty smerujú hore.  Pozdrav svoje ženské srdce. To isté urob na druhej strane, pozdrav mužské srdce. Dych ústami, výdych cez zdvihnutú ruku.

 

 


 

 

     6.    Prepoj srdce so zemou, dýchaj cez ústa, 3 krát nádych a výdych.  



 

         7.  Otoč sa na druhú stranu a prepoj srdce so zemou. Dýchaj cez ústa, 3 krát nádych a výdych.



     8.  Pes hlavou dolu, päty sú opreté o stenu, s tromi prirodzenými nádychmi a výdychmi.

 

 

 

 


 

      9.   V sede s Hridaya Mudrou. Zameraj sa na srdce. 3 minúty s dlhým hlbokým prirodzeným dychom.

 

 

 

 


 

  Hridaya mudra, ukazovák stočený s nechtom opretým o spodnú časť palca, prostredník a prsteník sa dotýkajú spolu s palcom.

 

 

 



     10.       V tureckom sede, ľavá ruka zodvihnutá hore, pravá vo výške srdca. Pohybuj striedavo rukami hore a dole tak že pravú ruku zodvihneš horeľavú spustíš dole a potom pravú spustíš dole a ľavú vystrieš hore. Opakuj   3 minúty.

 

 


 

Cvik ukonči tak, že polož ruky na srdce a predlož svoj zámer odovzdať sa svojmu vnútornému vedeniu.

 

 


 

 

     11.   V tureckom sede s nádychom zodvihni ruky nad hlavu s výdychom polož telo na podlahu (podľa vlastných možností). Pokračuj s pomalým a hlbokým dychom zopar krát.

 

 

 

 


 

 

     12.       Nádych, zadrž dych a  rýchlo pohybuj rukami hore a dolu, výdych. Opakuj 3-krát alebo do vtedy pokým sa nezahreješ.

 

 


 

 

 

     13.        Zopakuj ako v 12-tom cviku, ale ruky sú zaťaté v päsť.

 

 


 

      14.     V tureckom sede s nádychom zdvihni ruky nad hlavu s výdychom polož telo na podlahu(podľa vlastných možností). Pokračuj s pomalým a hlbokým dychom. 

 

 

 

 


 

 

     15.   Zostaň s rukami vystretými nad hlavou a urob zopár hlbokých nádychov a výdychov.

 

 

 


 

 

 Cvik ukonči s rukami na srdci s výdychom so zatvorenými ústami vydávaj zvuk ‚hmmmm“ 3 – krát

 

 

 


 

 

 

     16.       Lahni si na chrbát a 3 – 5 minút oddychuj.