Tuesday, 22 June 2021

Uhorkové mlieko

 

 

Je výborným ochladzovacím nápojom, ktorý si môžete v letných horúčavách vychutnať či už ako nápoj na raňajky, popoludňajšie pozdvihnutie alebo ľahkú večeru. Recept je inšpirovaný receptom z uhorkového mlieka od Vasant Lada na upokojenie vnútorného tepla a zmiernenie problémov s pokožkou pitta, ako je psoriáza, ekzémy, vyrážky a zápaly kože.

 

Uhorka pomáha pri čistení krvi, pozitívne ovplyvňuje srdce a žalúdok a obsahuje erepsín, tráviaci enzým, ktorý je užitočný na odbúravanie bielkovín, čistenie čriev od parazitov (napríklad pásomnice) a všeobecné čistenie čriev. Uhorka zvyšuje Kaphu a prináša upokojenie pre Vatu a Pittu. Okrem vnútorných výhod je tu aj domáci liek, ktorý si môžete vyskúšať: pri príprave uhoriek toto leto vo vašej kuchyni sa na chvíľu pozastavte a na čelo alebo predlaktie si na chvíľu naneste šupku z uhorky. Je to okamžitá terapia pokožky znižujúca teplo. Vaše oči si zamilujú aj uhorkovú kúru. Rezervujte si dva plátky uhorky, ktoré si môžete položiť na oči, zatiaľ čo si popoludní oddýchnete.

 

Tento spôsob nielen upokojuje oči, ale aj zmierňuje opuchy a zápaly. Mäta patrí medzi nenáročné bylinky, ktoré si môžete ľahko vypestovať doma. Tiež patrí k záhradným bylinkám znižujúcich pittu. Mäta sa po stáročia používala v rôznych kultúrach pre svoje žalúdočné upokojujúce a tráviace vlastnosti. Používajte ju kreatívne a bohato počas mesiacov náročných na pitta dóšu do šalátov, v bylinkových čajových zmesiach, so zeleninou, ako sú cukety alebo uhorky, alebo ako alternatíva k bazalke v peste. Vyššie uvedený recept, spolu s uhorkou, kokosom a mliekom, ďalej ochladzujú pittu.

 

Poznámka pre jednotlivé dóše:

Vata + Pridajte štipku pippali(indická dlhá paprika), aby ste v prípade potreby dodali trochu tepla

 

Pitta = Upokojujúce

Kapha  - namiesto kravského mlieka použíte vodu a konzumujte napoj ako príležitostnú pochúťku.

 

Ingrediencie:

1/2 šálky (1 šálka 250ml) plnotučného organického mlieka * (ak je to možné nepasterizované a nehomogenizované) * Ak ste citlivý na kravské mlieko, nahraďte ho kozím, mandľovým, konopným alebo ryžovým mliekom, bylinkovým čajom alebo vodou.

1/2 šálky vody

jedna uhorka, stredne veľká

zahrsť listov mäty

1 lyžica kokosového masla (inak známe ako kokosový krém alebo kokosový koncentrát (náhrada: 1/4 šálky kokosového mlieka)

1 lyžička javorového alebo hnedého ryžového sirupu

 

PRÍPRAVA: mlieko a vodu povarte v malom kastróle na strednom ohni. Odstavte z ohňa a nechajte vychladnúť. Medzitým si pripravte uhorku tak, že ju nakrájate na polovice pozdĺžne, lyžicou vyberiete stred a nakrájate uhorku na asi 1cm plátky. (Ošúpanie uhorky je voliteľné). Nakrájanú uhorku, čerstvé listy mäty, kokosové maslo a sladidlo vložte do mixéra. Pridajte polovicu vychladnutého mlieka a rozmixujte. Keď je nápoj vymiešaný do hladka, pridajte zvyšné mlieko a znova rozmixujte.