Tuesday 31 August 2021

Budhova misa s mrkvovo zázvorovým dresingom

 


Táto misa nie je náročná na prípravu, skladovanie či spôsob podávania. Je vhodná ako ľahká večera alebo ako výdatné raňajky. 

 PRÍSADY:

1/4 kg quinoa (alebo šálka – 2,5dcl neuvarenej ryže)

2 červené papriky, opečené a nakrájané na plátky

3 zelené cibiky, nakrájané na malé kúsky

4 listy opečeného nori (morské riasy)

1 avokádo, nakrájané na plátky

1 lyžica sezamových semienok

1 šálka (2,5dcl) cukety, nakrájaná so škrabkou Julienne ako rezance

1 šálka (2,5dcl) mrkvy, nastrúhaná

 

PRÍPRAVA:

Ak ste papriku ešte nepražili, jednoducho nastavte rúru na BROIL a papriky nakrájajte na1/4-ky, pričom vyhoďte biely stred a semiačka. Papriku rozložte kožou nahor v jednej vrstve na veľký plech a potom vložte asi 15cm od zdroja tepla. Grilujte, až pokým šupka nestmavne, asi 10 minút. Potom papriky vložte do sklenenej misky so vzduchotesným vrchnákom a nechajte variť asi 20 minút, a nechajte vychladnúť. Jemne odlúpnite šupky. (Mali by veľmi ľahko skĺznuť.) Opečenú papriku nakrájajte na prúžky a naukladajte do misiek. Pripravte si quinou alebo ryžu. Pri nakladaní hotového jedla na tanier, začnite s porciou quinoa, potom pridajte nakrájanú papriku, mrkvu, cuketu, zelenú cibuľu, nakrájané avokádo a sezamové semienka. Podľa chuti pokvapkáme dresingom a ihneď podávame. Zvyšné prísady odporúčam skladovať oddelene vo vzduchotesných nádobách v chladničke.

PRÍSADY: na mrkvovo-zázvorový dresing potrebujeme:

1(2,5dcl) šálky nakrájanej mrkvy (asi 2 stredne veľké mrkvy; 175 gramov)

6cm čerstvého zázvoru

1/2 šálky(1,25dcl) nakrájanej cibule alebo šalotky (57 gramov; asi 1/4 cibule)

3 lyžice jablčného octu (43 gramov)

2 polievkové lyžice medu (38 gramov)

1 čajová lyžička opekaného sezamového oleja (7 gramov)

6 lyžíc extra panenského olivového oleja

1/4 šálky (1,25dcl) vody

1/4 čajovej lyžičky soli

 

POSTUP: Všetky suroviny zmiešajte v mixéri a rozmixujte dohladka. Ochutnajte a upravte všetky chute podľa svojho vkusu. Tento dresing môžete podávať ihneď, alebo ho môžete skladovať vo vzduchotesnej nádobe v chladničke až 1 týždeň.

POZNÁMKY Ak nemáte po ruke čerstvý zázvor, použite 1/2 čajovej lyžičky mletého zázvoru a podľa chuti pridávajte viac. Aby bol tento recept vegánsky, použite namiesto medu 2 až 3 polievkové lyžice javorového sirupu.