Wednesday, 27 January 2021

Atribúty

  

Atribút ktorý vidíš je atribútom tvojho jadra, atribút toho čo v skutočnosti si.

Najdôležitejšie je to, že je to kúsok jadra s ktorým sa spájaš, pracuješ na ňom, a ktorý je zvíraznený.

Sunday, 10 January 2021

Kurkuma: božský zlatý kráľ pre zdravie a jednotu

 

Kurkuma by mala byť hlavnou zložkou každej koreninovej zmesí. Tento žltý koreň je prospešný pre všetky tri dóše. Kurkuma sa pestuje v tropických podmienkach a zbiera sa raz do roka.

Príprava zeleniny štyrmi ajurvédskymi spôsobmi

 

 

Preferovanou ajurvédskou metódou varenia zeleniny je dusenie na ghí alebo na pare na malom množstve vody. Pridanim soli na začiatku sa skracuje čas varenia. Jedenie nadbytočného množstva surovej zeleniny sa neodporúča, pretože je ťažká a ťažko stráviteľná! Surová strava je lepšia v lete alebo na obed, keď je trávenie najsilnejšie.

EGO – dobré alebo zlé

 

 

Preložené s Berdhanyinej nahrávky

Dnes budeme hovoriť o egu. O tom čo je ego, aké sú jeho funkcie a prečo s ním neustále bojujeme.

Tuesday, 24 November 2020

Novembrový satsang: Osud a poslanie

 

 

Čo je osud? Môžem ho zmeniť? Ako zisím čo je mojim poslaním? Riadi sa stvoriteľ osudom a poslaním? Na tieto otázky dostanete odpoveď v tomto satsangu.

Zázvor, ajurvéda a jeho mnohostranné použitie


 Počiatky a história

Pôvod zázvoru nie je jasný a nie je ani známe to, že by rástol divo, ale pestuje sa v mnohých tropických podnebiach po celom svete. Už od staroveku sa však v starovekej Číne a Indii vyskytujú zmienky o jeho pestovaní a lekárskom využití, čo naznačuje, že by mohol pochádzať niekde zo severnej Indie a východnej Ázie.

Thursday, 29 October 2020

Čo je osud?

 

Zdravím vás, ja som Berdhanya, vaša učiteľka a ochrankyňa a dnes budeme rozprávať o osude. Jednu z otázok, ktorú som našla dnes na mojom stole bola: „Čo je osud?“

Tuesday, 20 October 2020

5 druhov korenín a ako ich miešať

 

Keď sa trochu oboznámite s koreninami zistíte, že pred tým, ako ich začnete spolu miešať,  potrebujete  zobrať do úvahy  ich 5 rôznych kategórií:

Základné koreniny

Základné koreniny  vašej namiešanej zmesi sú korenia, ktoré sú jemné a vhodné pre rôzne kombinácie. 

 

Koreniny a 4 faktory na zváženie pred miešaním koreninovej zmesi

 

Dnes máme to šťastie, že sú nám dostupné korenia takmer z celého sveta a máme možnosť tak obohatiť svoju vlastnú kuchyňu s chuťami iných národov.

Nie je jednoduché dostať sa ku bio koreninám a bylinkám, napriek tomu by váš výber mal byť založený na ich čerstvosti, sile, a čase zberu. 

Októbrový satsang: Tretia ruka

 


Prečo je zjednotenie činnosti našich rúk spolu s chodidlami do tretej ruky práve teraz dôležité a ako to vlastne prebieha a na základe čoho sa to uskutočňuje vysvetluje Berdhnya v tomto satsangu.