Sunday, 29 March 2020

Ako si urobiť 3 dňové čistenie doma


Ajurvéda navrhuje urobiť si očistnú kúru dvakrát do roka a to na  jar a jeseň. Čistenie alebo Panchakarma sa v ideálnom prípade vykonáva 7, 14 alebo 21 dní, samozrejme v závislosti od vášho zdravia. Ak ste mimo rovnováhy,  Ayurveda navrhuje 21 dní čistenia, ktoré pozostáva z každodennej práce s telom (abhyanga - olejovanie a masáž tela) čistenia a odpočinku.



Čokoládový koláčik zo sladkých zemiakov a s jablčkami.


Dlho som odkladala uverejnenie tohto receptu, ale vždy keď ho doma robím, mám intenzívnu túžbu zdieľať tento sukulentný a zdravý recept. Tento recept je pôvodne od šéfkuchára Jacques La Merde z firmy IQ FOOD Co. z Toronta. Tento koláčik je z jeho slávneho dezertného menu. Pridala som nejaké korenie a experiment s rôznou chuťou ovocia, ako je pridávanie kúskov jabĺk alebo hrušiek. 

Friday, 27 March 2020

Marcový Satsang – Kolektívny strach





Možno viac ako kedy pred tým si uvedomujeme kolektívny strach ktorý okolo nás rozprúdili obavy z globálne šíracej sa novodobej chrípky. Aký názor má na to Berdhanya a Matthew a ako sa postaviť k tejto situácií sa dozviete v tomto satsangu.


Saturday, 14 March 2020

Banánovo krémový koláč - vegánsky


Apsolutne lahodný 10-zložkový vegánsky banánový koláč! Chrumkavé bezlepkové cesto, nadýchaný a hodvábne krémový stred  a vrstvené s tromi banánmi! (Prispôsobené z receptu “The Minimalist Baker”) Nenechajte sa vystrašiť 8 hodinami pripravy. Väčšina tohto času je chladenie v  chladničke. Pamätajte, že ak si pripravujete vlastný kokosový krém, musíte kokosové mlieko cez noc vložiť do chladničky. Koláč stojí za to tak že nevynechajte žiadne kroky potrebné na jeho prípravu. V skutočnosti by ste mali urobiť hneď dva, pretože vás môžem ubezpečiť, že vaši hostia neostanú pri jednom kúsku!

Čas na prípravu: 2 hodiny, 20 minút.

Pečenie: 40 minút

Celkový čas: 8 hodín

Porcie: 8-12

Tuesday, 4 February 2020

Zimné nálady



Svetlo je zdrojom živín a nie len vitamínu D. Svetlo slúži ako katalyzátor vnútornej chémie pre emocionálnu rovnováhu a pocit pohody. V tomto článku sú uvedené niektoré doplnky, ktoré je možno rozumné zahrnúť do svojho jedálnička ak trpíte nedostatkom energie, alebo ste náladový.

Monday, 3 February 2020

Februárový Satsang - Vzťahy



Čo je vzťah a k čomu máte vzťah/spojenie/prepojenie? 


V tomto satsangu Berdhanya prináša mystické pochopenie a úlohu vzťahov na ceste vnútornej evolúcie. Berdhanya hovorí: 

Friday, 31 January 2020

Čerstvá Nutella



Komerčne vyrobená Nutella nielenže nemá skutočné živiny, ale každá jednotlivá zložka prechádza veľmi náročným spracovaním, čo teda znamená, že prirodzený stav týchto prísad, ktoré prispievajú k zafarbeniu a konzervovaniu, v ich zložení úplne chýba.

My milovníci čokolády a orechov sa len tak rýchle nemôžeme vzdať tejto pochúťky a poďme si ju pripraviť s malou úpravou, ktorú nám tento recept ponúka.

Thursday, 16 January 2020

Emotívny a mentálny vplyv šiestich chutí



 
Ajurveda rozpoznáva, že každý element/živel v prírode má na náš organizmus  určitý vplyv.
  
Nie je to len preto, že tieto látky(živly) požívame, ale preto, že naše telá sú vytvorené z toho istého materiálu a majú tú istú rezonanciu. Nie je pre nás jednoduché uveriť, že sú v nás elementy/živly jablka, kameňa alebo rieky.


Šesť chutí - Rasas



Ajurveda rozdeľuje všetky potraviny do šiestich skupín, podľa šiestich chutí (rasas). Chuť jedla je stanovená našim vnímaním v okamihu, keď jedlo vložíme do úst. Napríklad, keď do úst vložíme čerešňové lízatko, väčšina z nás bude súhlasiť s tým, že sme v ústach pocítili sladkú chuť.

Potraviny a bylinkové doplnky na dosiahnutie harmonizácie Kaphy



Jednotlivci s dominantnou Kaphou by sa pri výbere svojho jedálnička mali zamerať na horké, štipľavé a trpké chute. Jedlo by malo byť teplé, ľahké, suché so štipľavými koreninami. Na druhej strane by však mali vypustiť jedlá, ktoré spôsobujú zahlieňovanie. Hlavne na jar, kedy sa Kapha dostáva veľmi ľahko do zvýšenej nerovnováhy.